Vždy, když se léto začne chýlit ke konci, začínám se těšit na to období, kdy přijdou chladné večery a já se tak s chutí zachumlám do teplé deky, zapálím svíčky na poličce a spolu s horkým čajem se uvelebím u romantického filmu. K večeři si dám dýňovou polévku s kurkumou a kokosovým mlékem a na ráno si připravím dýňové máslo, které posnídám v ještě teplém croissantu. Podzim jednoduše miluji a ač je toto období často dobou sychrava a mnohdy i špatných nálad, já si jej užívám jak jen můžu!
Užijte si podzim také jak se patří a připravte si s námi jeden z našich nejoblíbenějších zářijových receptů. Není totiž k snídani nic lepšího než posnídat tyto máslově jemnou dýňovou pochoutku!
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 45 minut (+ přes noc odležení)
- 10 minut očištění dýně,
- 20 minut pečení dýně,
- 10 minut odležení upečené dýně,
- 5 minut finální příprava másla.
Co budete potřebovat:
Na máslo:
- 1 dýně hokkaido,
- 100 g másla,
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru,
- 1 lžička skořice,
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku,
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku,
- 50 g třtinového cukru,
- citrónová šťáva,
- sůl.
Na snídani:
- croissanty (Pokud si chcete upéct domácí croissant, vyzkoušejte třeba náš recept ZDE),
- fíky,
- dýňové máslo.
Postup:
- Dýni omyjeme, rozpůlíme ji a lžící z ní vydlabeme měkkou dužinu se semeny. Poté dýni nakrájíme na větší měsíčky, které rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a takto připravenou dýni dáme péct na 200 °C na 20 minut nebo dokud zcela nezměkne.
- Dýni necháme mírně vychladnout a ještě teplou ji zbavíme slupky. Dýni vložíme do mixéru, přidáme k ní máslo, zázvor, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a vše pořádně rozmixujeme do hladké konzistence.
- Na závěr dýňové máslo dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Máslo necháme přes noc odležet, aby se chuti pěkně promísily a máslo získalo tužší konzistenci. Pokud jej přendáte do uzavíratelné sklenice, vydrží vám v ní i 14 dní.
- Máslo podáváme na croissantu spolu s čerstvými fíky. Pokud si chcete upéct domácí croissant, vyzkoušejte třeba náš recept ZDE.