Také jste už propadli kouzlům jídla z jednoho pekáče? Že ne? Vždyť nakrájet oblíbené suroviny, vložit je do jednoho pekáče a veškerou práci pak přenechat troubě, je tak strašně jednoduché! Chutě masa, zeleniny a bylinek se krásně propojí a pokrm dostane zase trochu jiný rozměr. Věřte nebo ne, jediného čeho tak budete litovat bude pouze to, že jste takové jídlo nezkusili již dříve.
Připravte si dnes s námi tento náš oblíbený pokrm a provoňte tak Váš byt chutí podzimu! Uvidíte, že se i u vás stane kuře z jednoho pekáče stálicí na vašem obědovém menu.
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 1 h 15 minut
- 5 minut očištění kuřete,
- 10 minut příprava ostatních surovin,
- 60 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 1 kuře,
- 2 jablka,
- 1 hruška,
- 3 menší cibule,
- 1 palice česneku,
- 1/2 dýně hokaido,
- 10 ks malých kapustiček,
- 6 červených brambor,
- 6 větviček tymiánu,
- 120 g másla,
- sůl.
Postup:
- Kuře omyjeme z vrchu i zevnitř, očistíme ho od případných peříček, dle potřeby jej osolíme a pak ho vložíme do velkého pekáče.
- Jablka a hrušku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme je jadřince, bubáku a stopky a nakrájíme je na velké kostky. Cibuli oloupeme a poté ji nakrájíme na čtvrtky. Česnek můžeme zpracovat dvěma způsoby, buď jej omyjeme, kořínky ostřihneme a vodorovně ho přepůlíme nebo ho rozdělíme na jednotlivé stroužky. Dýni očistíme, přepůlíme, vydlabeme a nakrájíme ji na kostky. Vše pak spolu s kapustičkami rozložíme do pekáče tak, aby byla zelenina rovnoměrně promíchaná. Jeden kousek cibule, jablka a hrušky vložíme přímo do kuřete.
- Brambory očistíme ve vodě kartáčkem a poté je taky vložíme do pekáče.
- Mezi zeleninu položíme větvičky tymiánu. Nejlépe uděláte, když je zasunete přímo pod zeleninu a kuře, aby se pokrm lépe provoněl, když je vložíte navrch na zeleninu, mohli by se připalovat a vůně se tolik nerozloží. Jednu větvičku zasuňte také do kuřete.
- Na prsa kuřátka položte trochu másla a zbylé máslo rozdělte na okolní zeleninu.
- Kuře pečeme při 160 °C 30 minut, a po uplynutí této doby zvýšíme teplotu na 200 °C, při které jej pečeme ještě dalších 30 minut. Kuře během pečení kontrolujeme a lžící jej poléváme okolním sosem. Pokud kuře nepustí dostatek šťávy, přilijeme k němu trochu vody.
Vypadá to opravdu nádherně. Těším se až s tím překvapím přítele. Skvělé recepty, dávám odběr! 🙂
http://www.lifeordreamidiots.blogspot.cz
Moc děkujeme, doufáme, že bude kuře chutnat!