Po dlouhé době procházím svým rodným městem a čím dál tím více si uvědomuji, jak moc se vše s přibývajícími lety mění. Mění se krajina, domy i oblíbená místa a já tak vzpomínám na domek stojící nedaleko autobusového nádraží a ač nyní vypadá, že zeje prázdnotou, já si velmi dobře vybavuji ten obchůdek s potravinami, který zde býval. Při cestě ze školy jsem si zde ráda kupovala karamelky na tyčce nebo starého dobrého kamaráda Pedra. Kde ty doby jsou?! Nyní se už s těmito sladkostmi v obchodech nesetkám, lze však za ně najít náhradu. Karamelky na tyčce totiž nejsou ničím jiným než českou obdobou krowki. Krowka tak s postupem času nahradila mojí oblíbenou karamelku a ač už nejsem malá holka, ráda si ji dopřeji i nyní. Není totiž žádná jiná sladkost, kterou bych tak milovala a hlavně je jednou z mála sladkostí, kterou lze připravit i v pohodlí domova!
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 1 hodina 50 minut + 24 hodin odležení
- 5 minut příprava směsi,
- 1 hodinu vaření směsi,
- 15 minut závěrečná příprava krowek,
- 10 minut krájení,
- 20 minut balení.
Co budete potřebovat (na 90 krowek):
- 300 ml plnotučného mléka,
- 1 kg cukru,
- 300 g cukru s pravou vanilkou,
- 1 salko,
- 250 g másla,
- 200 g sušeného mléka.
Postup:
- Do velkého hrnce (nejlépe s nepřilnavým povrchem) nalijeme mléko, přidáme cukr a salko a vše řádně promícháme. Na mírném plameni necháme rozpustit cukr v této směsi a směs vaříme při mírné teplotě 1 hodinu. Nezapomínejte směs míchat, aby se vám karamel nepřipekl a vy si neponičili hrnec. Směs začne během vaření karamelizovat a získá krásně nahnědlou barvu. (Pokud chcete dosáhnout ještě intenzivnější chuti, můžete použít i karamelové salko.)
- Větší pekáč vyložíme pečícím papírem.
- Po dvou hodinách vaření sundáme hrnec z plotny a do horké husté směsi zamícháme do úplného rozpuštění máslo a sušené mléko. Nelekejte se toho, že směs díky rozpuštěnému máslu a sušenému mléku trochu zřídne, až se vychladí, díky tuku ztuhne.
- Takto připravenou směs nalijeme do pekáče a necháme ji do druhého dne v chladnu ztuhnout.
- Druhý den nakrájíme z tuhé směsi malé krowki, které zabalíme do pečícího papíru jako bonbonky a uchováváme je v chladnu dokud je všechny nesníme.
Taky jsem jako malá milovala karamelky na tyčce, to bylo super 🙂 recept je skvělý, je to třeba i hezké pro někoho kdo karamely miluje jako dárek, nebo jen tak k vánočnímu stolu 🙂 moc se mi to líbí 🙂
MyGoldenMind
Ano, hodí se i na jedlé dárky, takže třeba i jako tip k Vánocům! Děkujeme za krásný komentář 🙂
Ahoj dnes se na ně chystám, tak doufam,ze se povedou stejně jako na obrázku,děkuju za recept 🙂
Recept funguje výborně, děkuji! 🙂 Jak dlouho prosím vydrží v lednici?
Dlouho. Měla jsem je v lednici i měsíc a byly v pořádku.