Je tomu už pár týdnů co se za námi přijela podívat moje sestřenice Míša a já si zrovna dnes vzpomněla na to, jak jsme spolu seděli v obýváku a probírali slasti a strasti našeho každodenního života. Přes nepovedené vztahy jsme se dostali k těm vydařeným a posléze i k tomu, jak je pro vztah důležité dobré jídlo. Míša si pak nepřestala pochvalovat kuře na soli, které teta dělá už roky, a ona jej začala připravovat i pro svého muže. Sama jsem nechápala, že jsme se s kuřetem na soli ještě nikdy nesetkala, vždy se o něm u nás doma jenom mluvilo, ale nikdy se pak u nás nepeklo. A tak nyní, když jsem si na tu naši Míšu zase vzpomněla, rozhodla jsem se tento rodinný recept také vyzkoušet a víte co? Za poslední měsíc jsem jej dělala již čtyřikrát a věřím, že se u nás doma, do konce roku ještě objeví. Je to totiž neskutečně jednoduché a přitom velmi dobré jídlo, které v dnešní uspěchané době určitě ocení ne jedna hospodyně!
Doba přípravy: 1 hodina a 20 minut
- 15 minut příprava pečení dýně,
- 5 minut očistění kuřete,
- 1 hodina pečení kuřete,
- 30 minut vaření brambor,
- 10 minut příprava šťouchaných brambor,
- 10 minut příprava salátu.
Co budete potřebovat (na 1 kuře):
Na kuře:
- 1 kuře,
- 1 kg soli,
Na šťouchané brambory:
- 800 g brambor,
- 1/2 dýně hokaido,
- 100 g másla,
- hrst natě jarní cibulky,
- sůl.
Na salát:
- 10 lístků mladé červené řepy,
- trs žabince,
- 2 hrsti mizuny,
- 3 lžíce olivového oleje,
- 3 lžíce vinného octa,
- malá lžička cukru,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si upečeme dýni. Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme ji na měsíčky. Nakrájenou dýni rozprostřeme na plechy vyložený pečícím papírem, trochu ji potřeme olivovým olejem a dáme ji péct na 10 minut na 180 °C.
- Do velkého pekáče nasypeme na dno 1 kg soli a rovnoměrně jej rozprostřeme.
- Kuře omyjeme, očistíme ho od přebytečných chloupků a položíme ho na sůl prsíčky dolů.
- Takto připravené kuře vložíme do trouby a dáme ho péct na 180 °C na 30 minut. Po uplynutí 30 minut zvýšíme teplotu na 200 °C a kuře pečeme ještě dalších 30 minut, nebo tak dlouho, dokud nezačne zlátnout. Kuře ničím nepolíváme ani nepodlíváme, jen jej necháme na pospas troubě.
- Než se kuře upeče, připravíme si salát. Žabinec, mizunu a lístky červené řepy omyjeme, vložíme je do mísy a promícháme. Nyní si připravíme zálivku. Do menší misky nalijeme olivový olej, ocet, přisypeme cukr a sůl a vše metličkou chvíli šleháme, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí. Zálivku ochutnáme, případně ji dle potřeby dochutíme a poté ji nalijeme na salát.
- Brambory očistíme a uvaříme je v osolené vodě. Uvařené brambory scedíme, do kastrolu přidáme máslo, upečenou dýni a sůl a štouchadlem je jemně našťoucháme. Do našťouchaných brambor přidáme nasekanou nať jarní cibulky a jemně ji do brambor zamícháme.
- Upečené kuře vyjmeme z pekáč na prkénko, nůžkami ho nastříháme na 6 kousků a spolu se salátem a šťouchanými brambory ho podáváme.
Zbylou sůl nevyhazujte. Z pekáčku ji přendejte do menší uzavíratelné nádoby a při dalším vaření, ji můžete použít při dosolení jiných tepelně upravovaných slaných pokrmů.