Tyto malé španělské preclíčky mají širokou škálu využití a to na nich tak milujeme. Ve Španělsku se nejčastěji přikusují k sýrům a sklence dobrého vína, můžete je však využít i jako chutný předkrm doplněný sýrovým dipem, nebo jako přílohu k husté polévce. Picos jsou také originálním dárek, který s sebou vezmete na návštěvu nebo chutnou svačinkou na odpolední piknik.
My jsem si na ně vzpomněli, když jsem v sobotu chystali pohoštění pro naše přátele, kteří k nám přišli oslavit moje narozeniny. Picos totiž nesmí chybět na žádné naší párty a proto nesmí chybět ani zde v našem výčtu oblíbených receptů z cest. Vyzkoušejte je a uvidíte, že si je také rychle zamilujete!
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 2 hodiny
- 15 minut příprava těsta,
- 1 hodiny kynutí těsta,
- 20 minut příprava picos,
- 15 minut kynutí picos,
- 10 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 60 picos):
- 370 g hladké mouky,
- 220 ml vody,
- 30 ml olivového oleje,
- 1 lžička soli,
- 1 sáček sušeného droždí,
- sezamová semínka na posyp.
Postup:
- Do velké mísy nalijeme vlažnou vodu (Voda musí být vlažná, né horká, horká voda by mohla zabít kvasnice a těsto by nekynulo), přidáme mouku, olej, sůl a droždí a vše vařečkou promícháme. Směs vyndáme na vál a rukou ji propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňský robot, tak můžete nechat těsto vypracovat v něm, ulehčí vám to práci.
- Mísu vymažeme olejem a vypracované těsto do ní vložíme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v ní těsto kynout 1 hodinu nebo tak dlouho dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tři pečící plechy si vyložíme pečícím papírem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na deset stejných dílů. Z každého dílu vyválíme dlouhého hada, kterého rozdělíme na šest stejně dlouhých částí a každý kousek zauzlujeme. Uzlíky naskládáme na plech, posypeme je sezamovými semínky a necháme je 15 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
- Vykynuté picos vložíme do trouby a pečme je 10 minut nebo tak dlouho dokud nezískají zlatavou barvu.
Pokud picos vložíte do uzavíratelné nádoby, vydrží vám v chladnu i několik dní až týdnů, pokud je dříve sami nesníte.
Vypadají báječně, na nějakou oslavu by se určitě hodily :)díky moc za tip, třeba je někdy vyzkouším 🙂
MyGoldenMind
Určitě je vyzkoušejte nebudete zklamaní.
Vyzkoušela jsem, jsou výborné, ale po upečení tvrdé, možná změknou, má to tak být?
Ano, trochu tvrdé jsou, ale neměly by být jako beton 🙂
Dobrý den, vyzkoušela jsem je, ale nevím proč, mám je tvrdé. Těsto jsem dělala v pekárně, krásně nakynulo, upeklo se, ale jsou tvrdé, nezměkly ani za pár dní.
Ono picos jsou takové malé preclíčky, nejsou měkké jako houstičky, takže záleží na tom jak moc tvrdé byly, pokud však vykynuly tak by mělo být vše v pořádku 🙂