Miluji ty chvíle, kdy se procházíme cizím městem a popoháněni hladem vždy zaplujeme do první restaurace, která nás osloví. Rustikálně vyhlížející puby a industriální design moderních bister nám byl vždy velmi blízký a jen málokdy odoláme tomu zde něco ochutnat. Někdy je však velmi těžké si z té široké nabídky krásných restaurací vybrat.
Vzpomínám si, jak jsem začátkem září, procházeli ulicí Laugavegur v Reykjavíku a den po dni navštěvovali jednu restauraci po druhé. Výběr místních jídel nás každý den nepřestával překvapoval a my se zde více něž kdy jindy zamilovali do jehněčího masa. Nechápali jsme, že jsme jehněčímu masu nikdy dříve nepropadli tolik jako tady a ač se s ním setkáváme při našich cestách stále častěji, právě zde jsme jehněčí ochutnávali na ty nejlepší způsoby. Ať už bylo připravované s borůvkovým džemem, dlouho pečené na kořenové zelenině nebo zabalené do bylinkového kabátku, vždy jsme si na něm skvěle pochutnali. Věříme, že i vy si najdete cestu k jehněčímu masu a my Vám tuto cestu rádi usnadníme. Přeneste se s námi do země ohně a ledu a připravte si doma jeden z nejtypičtějších islandských receptů, jehněčí kolínko s dušenou kořenovou zeleninou a celerovým pyré.
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
- 10 minut příprava zeleniny,
- 10 minut příprava masa,
- 8 minut restování masa,
- 2 hodiny celkové vaření masa a zeleniny,
- 30 minut příprava pyré.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
Na jehněčí kolínka:
Na jehněčí kolínka:
- 4 jehněčí kolínka,
- 2 mrkve,
- 1/2 celeru,
- 2 červené cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 500 ml hovězího vývaru,
- 100 g másla,
- 4 snítky tymiánu (část použijeme na ochucení masa a část na závěrečné dochucení omáčky),
- sůl,
- pepř,
- olivový olej,
- hladká mouka na obalení.
Na celerové pyré:
- 7 brambor,
- 100 g celeru,
- 75 g másla,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme kolínka tak, že je omyjeme a osušíme je papírovou utěrkou. Poté je ochutíme solí, pepřem a trochou tymiánu a obalíme je v hladké mouce. Na pánvi si rozpustíme máslo, na kterém je zprudka ze všech stran orestujeme a to v délce asi 8 minut.
- Než se kolínka orestují připravíme si ostatní suroviny. Cibuli očistíme, přepůlíme ji a nakrájíme ji na plátky. Česnek také očistíme a přepůlíme. Mrkev ostrouháme a nakrájíme ji na kolečka. Celer ořežeme a nakrájíme na kostky.
- Orestovaná kolínka vložíme do většího hrnce a na pánvi, na které jsme je předtím restovali orestujeme cibuli, česnek, mrkev a celer. Orestovanou zeleninu přidáme do hrnce k masu a vše zalijeme vývarem, ve kterém suroviny vaříme pozvolna 1,5 hodiny.
- Uvařené, změklé maso a zeleninu přendáme do pekáče, přidáme tymián a vše podlijeme vývarem. Pekáč vložíme do trouby a necháme péct při teplotě 160 °C 30 minut.
- Mezitím si oloupeme brambory a spolu s na kousky nakrájeným celerem je vaříme v osolené vodě 30 minut. Uvařenou zeleninu scedíme, přidáme k ní máslo a šťouchadlem vše na hrubo rozmačkáme.
- Upečené maso podáváme společně s celerovým pyré a omáčkou z kořenové zeleniny.