POLÁRNÍ JEHNĚČÍ KOLÍNKO

2.5K

Miluji ty chvíle, kdy se procházíme cizím městem a popoháněni hladem vždy zaplujeme do první restaurace, která nás osloví. Rustikálně vyhlížející puby a industriální design moderních bister nám byl vždy velmi blízký a jen málokdy odoláme tomu zde něco ochutnat. Někdy je však velmi těžké si z té široké nabídky krásných restaurací vybrat. 

Vzpomínám si, jak jsem začátkem září, procházeli ulicí Laugavegur v Reykjavíku a den po dni navštěvovali jednu restauraci po druhé. Výběr místních jídel nás každý den nepřestával překvapoval a my se zde více něž kdy jindy zamilovali do jehněčího masa. Nechápali jsme, že jsme jehněčímu masu nikdy dříve nepropadli tolik jako tady a ač se s ním setkáváme při našich cestách stále častěji, právě zde jsme jehněčí ochutnávali na ty nejlepší způsoby. Ať už bylo připravované s borůvkovým džemem, dlouho pečené na kořenové zelenině nebo zabalené do bylinkového kabátku, vždy jsme si na něm skvěle pochutnali. Věříme, že i vy si najdete cestu k jehněčímu masu a my Vám tuto cestu rádi usnadníme. Přeneste se s námi do země ohně a ledu a připravte si doma jeden z nejtypičtějších islandských receptů, jehněčí kolínko s dušenou kořenovou zeleninou a celerovým pyré.

Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
  • 10 minut příprava zeleniny,
  • 10 minut příprava masa,
  • 8 minut restování masa,
  • 2 hodiny celkové vaření masa a zeleniny,
  • 30 minut příprava pyré.
Co budete potřebovat (na 4 porce):


Na jehněčí kolínka:
  • 4 jehněčí kolínka,
  • 2 mrkve,
  • 1/2 celeru,
  • 2 červené cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 500 ml hovězího vývaru,
  • 100 g másla,
  • 4 snítky tymiánu (část použijeme na ochucení masa a část na závěrečné dochucení omáčky),
  • sůl, 
  • pepř, 
  • olivový olej,
  • hladká mouka na obalení.
Na celerové pyré:
  • 7 brambor,
  • 100 g celeru,
  • 75 g másla,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme kolínka tak, že je omyjeme a osušíme je papírovou utěrkou. Poté je ochutíme solí, pepřem a trochou tymiánu a obalíme je v hladké mouce. Na pánvi si rozpustíme máslo, na kterém je zprudka ze všech stran orestujeme a to v délce asi 8 minut. 
  2. Než se kolínka orestují připravíme si ostatní suroviny. Cibuli očistíme, přepůlíme ji a nakrájíme ji na plátky. Česnek také očistíme a přepůlíme. Mrkev ostrouháme a nakrájíme ji na kolečka. Celer ořežeme a nakrájíme na kostky. 
  3. Orestovaná kolínka vložíme do většího hrnce a na pánvi, na které jsme je předtím restovali orestujeme cibuli, česnek, mrkev a celer. Orestovanou zeleninu přidáme do hrnce k masu a vše zalijeme vývarem, ve kterém suroviny vaříme pozvolna 1,5 hodiny.
  4. Uvařené, změklé maso a zeleninu přendáme do pekáče, přidáme tymián a vše podlijeme vývarem. Pekáč vložíme do trouby a necháme péct při teplotě 160 °C 30 minut.
  5. Mezitím si oloupeme brambory a spolu s na kousky nakrájeným celerem je vaříme v osolené vodě 30 minut.  Uvařenou zeleninu scedíme, přidáme k ní máslo a šťouchadlem vše na hrubo rozmačkáme.
  6. Upečené maso podáváme společně s celerovým pyré a omáčkou z kořenové zeleniny.






Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena