SVATOMARTINSKÁ HUSÍ PAŠTIKA

20.6K

Pamatuji si na dobu svých školních let, kdy jsem každé ráno do aktovky vyfasovala svačinu zabalenou v ubrousku a o velké přestávce pak s chutí rozbalovala toto překvapení. Popravdě řečeno, ono to zase až takové překvapení nebylo. Svačiny jsem asi v té době dostávala různé, ale po těch letech si vybavuji pouze tu, kterou byl rohlík pomazaný máslem a velkou vrstvou paštiky. Pamatuji si její častou frekvenci i to, jak velký odpor, jsem tehdy k paštice dostala. Paštiku jsem tak dlouho nemohla ani vidět. Když však po pár letech došlo ke vzniku tohoto blogu a s tím zároveň i k naší Sandterkovské výzvě, začala jsem se na vaření dívat zcela jinak. Objevila jsem kouzlo staré domácí kuchyně i přípravy domácích paštik, které mé špatné vzpomínky na toto jídlo zcela překryly. Dnes už sice paštiku postaru neděláme. Vodní lázeň jsme vyměnili za jednodušší a rychlejší variantu obsahující horkou pánev a dobrý mixér a díky jiné úpravě si tak zamilovali i jemnější konzistenci paštik. Díky blížícímu se svátku svatého Martina jsme přemýšleli, co sem na blog přichystáme tentokrát a proto, že recepty na opeřence jsou tu už v několika variantách, rozhodli jsme se tento slavnostní den protentokrát zasvětit svatomartinské husí paštice. Věřím, že Vám bude také chutnat. Tak dobrou chuť!


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina + 24 hodin odležení
  • 15 minut očištění jater,
  • 15 minut krájení surovin,
  • 15 minut příprava na pánvi,
  • 5 minut mixování,
  • 10 minut závěrečné dochucení a servírování do nádobek.
Co budete potřebovat (na 1/2 kg paštiky):
  • 400 g husích jater,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 kuličky nového koření,
  • 3 snítky tymiánu,
  • 40 ml kořalky (například Metaxa),
  • 40 ml smetany,
  • 2 lžičky naloženého zeleného pepře,
  • 250 g másla,
  • sůl.
Postup:
  1. Husí játra omyjeme a odblaníme. Odblaníme je tak, že z kraje jatýrko mírně nařízneme a poté z něj sloupneme blanku. Je to piplačka, ale jde to. V některých místech může být blanka příliš jemná a proto sundat nejde. Nebojte, tuto blanku posléze rozmixujeme a tak se s jejím sundáváním nemusíte trápit. Poté játra nakrájíme na kousky (cca 3 x 3 cm).
  2. Cibuli očistíme a nakrájíme ji najemno. V pánvi rozpustíme cca 100 g másla, přidáme tymián, nové koření a cibuli na něm necháme zesklovatět. Mezitím si očistíme česnek a nakrájíme ho na plátky. Česnek přidáme ke zesklovatělé cibuli a spolu s ní jej necháme mírně zezlátnout. Když je cibulka zlatavá, vyndáme tymián a nové koření a na cibuli dáme játra, která zvolna restujeme. Když jsou ze všech stran pěkně hnědá, zalijeme je Metaxou a necháme chvíli povařit. Játra musí být tepelně zpracovaná, ale nesmí být vevnitř příliš vysušená. Uvnitř by měli mít stále jemně růžovou barvu  (Poznáte to tak, že při zmáčknutí budou mírně pružná, pokud si stále nejste jisti, jatýrko zkuste naříznout a přesvědčte se tak o jeho stavu.).
  3. Játra s cibulí, česnekem i šťávou, kterou máte na pánvi, přesuňte do robotu nebo vyšší nádoby, kde je budete moci pohodlně rozmixovat. Přidejte 100 g másla, smetanu a dle chuti sůl a vše důkladně rozmixujete do hladké jemné konzistence. 
  4. Do rozmixované paštiky zamíchejte naložený pepř a poté paštiku přendejte do připravené nádobky, ve které budete paštiku uchovávat nebo podávat. Povrch paštiky pěkně uhlaďte posypejte jej trochou lístků tymiánu a kuličkami pepře a přelijte jej zbytkem rozpuštěného másla. 
  5. Hotovou paštiku dejte do ledničky zatuhnout a odležet nejlépe do druhého dne.





Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena