Batáty jsem si oblíbila už před několika lety na Novém Zélandu. Tehdy mě překvapily místní supermarkety, jejichž oddělení se zeleninou bylo doslova napěchované nejrůznějšími druhy hlíz. Nestačila jsem žasnout nad tím, kolik různých druhů po světě máme, v té době pro mě totiž tento svět začínal u žlutých brambor a končil u těch červených a já tak zde objevila nejen nové druhy těchto plodin, ale i novou lásku k exotickým hlízám jako bylo taro či batáty. Doma jsem pak batáty zařadila do našeho jídelníčku a jednou za čas z nich začala připravovat téměř vše co šlo. Zamilovali jsme si je pečené s bylinkovým máslem, smažené jako hranolky s tvarohovým dipem, šťouchané jako přílohu k pečenému kuřeti i vařené ve formě nejrůznějších polévek. Batáty se jednoduše staly naším oblíbencem v kuchyni a tak pokud je máte také rádi tak jako my, určitě vyzkoušejte tento batátový krém plný chutí z Austrálie a přilehlé Oceánie, uvidíte, že Vás nezklame.
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
- 20 minut příprava krevet,
- 30 minut pečení zeleniny,
- 15 minut příprava polévky,
- 5 minut opečení krutonků,
- 5 minut opečení krevet.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
Na polévku:
- 1 velký batát,
- 3 brambory,
- 200 g celeru,
- 2 stroužky česneku,
- 1 červená cibule,
- 1 lžíce červené papriky,
- 1,5 litru zeleninového vývaru,
- 1/2 lžičky chilli,
- pepř,
- sůl,
- olivový olej.
Vložka do polévky:
- 4 plátky bruschety,
- 400 g krevet,
- 2 lžíce medu,
- 3 stroužky česneku,
- šťáva z 1/2 citrónu,
- hrst jemně sekané petrželky,
- 1 lžíce oleje.
Salsa:
- šťáva z 1/2 citrónu,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 1 vrchovatá lžíce jemně sekané bazalky,
- 1 vrchovatá lžíce jemně sekané máty.
Postup:
- Nejprve si očistíme krevety. Krevety oloupeme tak, že hlavičku odlomíme v protisměru jejího pohybu a poté nařízneme krunýř a odloupneme jej. Na závěr vyndáme střívko. Střívko má kreveta nečekaně na zádech, zajeďte jí proto nožíkem mezi “žebra” a opatrně ho vytáhněte. Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je stranou.
- Nyní si krevety naložíme. Do větší misky nalijeme šťávu z citronu, přidáme med, olej, prolisovaný česnek a hrst jemně nasekané petrželky. Vše vidličkou pečlivě promícháme, přidáme očištěné krevety, opět vše promícháme a necháme chvíli odležet.
- Nyní si upečeme zeleninu na polévku. Plech potřeme olivovým olejem. Batát zbavíme tvrdé slupky a nakrájíme ho na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Česnek očistíme a zbavíme ho slupky. Všechnu zeleninu vložíme na plech, pokapeme jí olivovým olejem a posypeme červenou paprikou. Plech se zeleninou poté vložíme do trouby a dáme ji péct na 180 °C zhruba na 30 minut nebo tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
- Než se zelenina upeče, připravíme si bylinkovou zálivku na zakápnutí polévky. Zálivku připravíme tak, že do vyšší nádoby nalijeme šťávu z citrónu, olivový olej, přidáme mátu a bazalku a vše tyčovým mixérem najemno rozmixujeme.
- Nyní přišel čas na základ na polévku. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme ji na jemno. Poté si ve velkém hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Na sklovatou cibuli nasypeme upečenou zeleninu, přidáme vývar a vše necháme chvíli povařit, aby se chutě spojily. Poté přidáme chilli, pepř a sůl a vše do hladka rozmixujeme.
- Bruschetu nakrájíme na menší kostky a na troše olivového oleje je na pánvi opečeme.
- Pánev po krutoncích otřeme papírovou utěrkou a opečeme na ní naložené krevety. Krevety nevysušte, proto je restujte krátce a rychle, těmto malým krevetám, které vidíte na fotce, stačí 2-3 minuty z každé strany.
- Polévku nandejte do misky nebo hlubokého talíře, na vrch poskládejte krutonky a krevetky a na závěr vše pokapejte připravenou bylinkovou zálivkou.