Loupáky jsou pečivem mých studentských let. Vracejí mě totiž do vzpomínek na mé cesty do školy, kdy jsem míjela tehdy největší libereckou pekárnu a ve vší té spleti nejrůznějších koláčků, šátečků a chlebíčků pokaždé nakoupila pouze pytlík asi pěti loupáků. Chodila jsem tehdy na Ekonomickou fakultu a zatímco si všichni kupovali na svačinu bagety, já ujížděla na loupácích. Strašně mi tehdy chutnaly a jako správný student Ekonomky jsem ocenila i to, že byly ekonomicky výhodné. Byla to nejlevnější svačina v pekárně a přitom předvedla největší parádu. Dnes už do školy nechodím, čas od času si však na svá studentská léta zavzpomínám čerstvým loupákem k snídani, který jsem tentokrát nekoupila ve vedlejší pekárně, jako tomu bylo několik let předtím, ale sama jsem si je s láskou upekla v pohodlí domova.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 3 hodiny 30 minut
- 10 minut příprava těsta,
- 3 hodiny celkové kynutí těsta,
- 20 příprava loupáků.
Co budete potřebovat (na 12 loupáků):
- 500 g hladké špaldové mouky,
- 225 ml plnotučného mléka,
- 1 žloutek + 1 vajíčko na potření,
- 60 g sádla,
- 60 g cukru s pravou vanilkou,
- 1 sáček sušeného droždí,
- špetka soli,
- mák na posypání.
Postup:
- Ve velké míse promícháme mouku se sušeným droždím. Uprostřed mouky uděláme důlek, po okrajích nasypeme sůl a do důlku nalijeme vlažné mléko (Mléko musí být vlažné ne horké, horké mléko by zabilo kvasnice a těsto by pak nevykynulo.). Přidáme sádlo, cukr a žloutek. Vše vařečkou promícháme a poté vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm, bude to rychlejší a snadnější. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej fresh folií a nechte jej kynout 2 hodiny (Schovejte třeba těsto pod peřinu, aby bylo v příjemném teple, uvidíte jak pěkně nakyne.).
- Dva plechy si vyložíme pečícím papírem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme asi 3 mm silnou kulatou placku. Každou placku rozřízneme jako pizzu na 6 dílů a každý díl smotáme do tvaru loupáku. Před motáním každý díl mírně povytáhneme, aby se zakulatily špičky a rohy loupáku založíme (Konce tak budou kulatější a zespodu vám nebude čouhat špičatý cíp.) Těsto zespoda nahoru srolujeme, konce mírně zatočíme a loupák přeneseme na plech. Takto připravené loupáky přikryjeme fresh folií a necháme je 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Vykynuté loupáky potřeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem.
- Loupáky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut.
Děkuji moc za recept :o)
Loupáky jsem měla ráda už jako malá. Občas si je ráda koupím, ale už nejsou to co bývaly.
Akorát do kynutých těsto používám raději čerstvé vážené droždí.
Ano máte naprostou pravdu, právě proto si je děláme doma :). Sušené droždí lze samozřejmě nahradit i tím čerstvým, záleží jak kdo je zvyklý. 😉
Vypadaji nadherne! Mohu sadlo nahradit maslem?
Určitě můžete, jen s tím sádlem jsou ještě o něco lepší 🙂
Ďakujem za skvelý recept! Dnes som si našiel čas a urobil ich. Keby sa dalo, aj fotku vam sem pridám. Len jedna vec-jediná vec ktorú by som upravil a nabudúce aj upravím gramáž cukru. Kľudne aj dvojnásobne 🙂
Tak to nám moc těší, že se povedly a že chutnaly. Moc děkujeme za vyzkoušení ;).
Ďakujem za užásný recept ! Sú skvelé! Chuť, farba, tvar… keby bola možnosť, pridám foto! Jediná vec ktorú spravím nabudúce:zdvojnásobím gramáž cukru.
Děkujeme za tak krásnou pochvalu, moc si toho vážíme!
Loupáky jsou naprosto luxusní!!! Děkuji za úžasný recept! Adéla
Moc děkujeme za pochvalu! Jsme rádi, že chutnají 🙂
Dobrý den, ráda bych upekla loupáky, vypadají famózně, ale bohužel nemám sušené droždí, ale čerstvé (v dnešní době poklad 🙂 kolik mám dát čerstvého prosím? Děkuji Kateřina Pelikánová
Dobrý den, použijte jej polovinu, tedy 21 g :).
Mějte krásný den
Markéta
Loupáky jsou dokonalé. S těstem se krásně pracuje, je vláčné a tvárné. Moc děkuji, už nebudu péct jiné.
Moc děkujeme za krásná slova, vážíme si toho.
Moc děkuji za recept 🙂 dělala jsem ze špaldové celozrnné mouky a musela jsem těsto doředit 50ml mléka navíc. Poté bylo krásně vláčné. Loupáky jsem dělala tenčí a nechala jsem je v troubě asi dýl, než potřebovaly. Příště vytáhnu dřív, abych je nevysušila. Ale s kakaem paráda 🙂
My moc děkujeme za vyzkoušení!
Ano, jsou skvělé i celozrnné variantě. Je zde však potřeba myslet na to, aby se přidalo více tekutin, jelikož tato mouka více saje.
Děkujeme za přízeň a pevně věříme, že Vás osloví i další recepty.
Krásný den. loupáčky vyzkoušené. Těsto je naprosto luxusní, krásně se sním pracovalo. Loupáčky musím lépe srolovat, ale to už je na trénink :).
Jen bych potřebovala poradit, jak ideálně loupáčky ,,uskladnit,, aby nebyli tvrdé třeba druhý den.
Moc děkuji za Váš čas a práci.
Moc děkujeme za pochvalu, vážíme si toho!
Loupáčky nejlépe skladujeme v mikrotenovém sáčku a v lednici, takto vydrží nejdéle.
Markéta
Dobrý den 🙂 S těstem se dobře pracovalo. Vždy jsem zadělávala s máslem a toho sádla jsem se trochu bála. Překvapivě to takhle udělalo lepší strukturu a na chuti to nebylo znát. Jinak s máslem a mámtěrádou byly výborné. Jako samotné s kakaem bych rozhodně přidala víc cukru. Děkuji za recept! Váš blog je boží 🙂
Cukr je určitě na uvážení. Lze přidat a recept to neovlivní, takže klidně můžete přidat dle libosti. Jsme moc rádi, že chutná a že Vás sádlo mile překvapilo 🙂