Březen byl pro mě vždy obdobím, které mi navozovalo dovolenkový pocit. Bývala to totiž doba, kdy naši domů přinesli katalogy nejrůznějších cestovních kanceláří a začínali přemýšlet nad tím, kam toto léto pojedeme. Ráda jsem si katalogy procházela stále do kola a prohlížela si obrázky krásných míst v oblasti Středozemního moře. Vždy jsem se těšila na to, co naši vyberou tentokrát a nemohla se dočkat momentu, kdy nastane léto a my zase opět po roce vyrazíme za hranice naší země. Díky jejich lásce k řecké kultuře častokrát padla volba právě na Řecko a já tak vždy v tomto období jako první vzpomínám právě na řecké destinace, které jsem za dob svého mládí s nimi navštívila. Na tu krásu antických památek i na nekonečnou škálu chutných pokrmů, u kterých snad ani nedokáži říci, které mám nejraději. Ať už je to musaka, souvlaki, řecký salát nebo samotné tzatziky, pokaždé si na těchto pokrmech pochutnám a vždy se tak vrátím do vzpomínek na sluncem prozářené Řecko.
Dnes jsem se vrátila do vzpomínek na šťavnatou chuť gyrosu a zatoužila si jej připravit i v domácích podmínkách. Spojila jsem již známé chutě řecké pity, tzatziků a pro Řecko typické zeleniny, kterou jsem doplnila grilovaným kuřecím masem. Takto si gyros připomínáme doma a tímto bychom chtěli inspirovat i Vás k jeho domácí přípravě.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 2 hodiny + 12 hodin naložení masa
- 15 minut příprava na naložení masa,
- 15 minut příprava těsta na pitu,
- 1 hodina kynutí těsta,
- 45 minut příprava tzatziky,
- 15 minut pečení masa,
- 15 minut příprava placek,
- 10 minut příprava zeleniny,
- 5 minut závěrečné plnění.
Co budete potřebovat (na 3 porce):
Na kuře:
- 2 kuřecí prsa,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce citrónové šťávy,
- 2 stroužky česneku,
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu,
- 1/2 lžičky sušeného mletého koriandru,
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu,
- 1/2 lžičky sladké papriky,
- 1/2 lžičky černého pepře,
- sůl.
Na tzatziky,
- 1/2 okurky,
- 200 g řeckého jogurtu,
- 1 stroužek česneku,
- 1 lžíce sekaného kopru,
- pepř,
- sůl.
Na řeckou pitu:
- 175 g celozrnné špaldové mouky,
- 75 ml mléka,
- 50 ml vody,
- 1/2 lžičky soli,
- sáček sušeného droždí.
Na naplnění pity:
- 2 rajčata,
- hlávkový salát,
- 1 červená cibule.
Postup:
- Kuřecí prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a očistíme je.
- Do velké misky nalijeme olivový olej, citrónovou šťávu, přidáme prolisované česneky, tymián, koriandr, kmín, papriku, sůl a pepř a vše pořádně promícháme. Ve směsi obalíme kuřecí prsa ze všech stran a přikryté fresh folií je necháme do druhého dne marinovat.
- Druhý den začneme přípravu gyrosu přípravou těsta na řeckou pitu. Do velké misky nasypeme mouku, kterou promícháme se solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, vodu a nasypeme droždí. Vařečkou vše promícháme a poté vysypeme na vál, kde ze směsi vypracujeme hladké pružné těsto. Mísu vymažeme olivovým olejem a těsto do ní opět vložíme. Takto připravené těsto necháme přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.
- Než těsto vykyne připravíme si tzatziky. Okurku omyjeme, ostrouháme a poté ji nastrouháme na struhadle na hrubo. Nastrouhanou okurku dáme do cedníku vykapat alespoň na 30 minut. Do menší misky vložíme řecký jogurt, přidáme sekaný kopr, prolisovaný česnek a dle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a přidáme vykapanou okurku. Opět vše promícháme a necháme chvíli odležet.
- Nyní si připravíme zeleninu. Salát omyjeme, rozdělíme jej na jednotlivé listy a necháme je osušit. Rajče omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
- Naložené kuře vyndáme z lednice a zprudka jej opečeme na pánvi nebo grilu. Opékáme jej cca 3 minuty z každé strany a poté jej přemístíme do trouby na 10 minut, kde jej pečeme při 160 °C. Takto připravená prsa nakrájíme na plátky.
- Vykynuté těsto na pitu rozdělíme na tři části. Každou část vyválíme do kruhové placky silné cca 2 mm a na pánvi ji za sucha opečeme cca 2 minuty z každé strany.
- Upečené pity namažeme tzatziky, na ně naskládáme připravenou zeleninu, kuřecí prsa a do pity je zabalíme. Nejprve přehneme spodní část směrem nahoru a poté jednu stranu přes druhou. Pitu zabalíme do alobalu nebo pečícího papíru a můžeme podávat.
Mňam, vyzerá to úžasne! 🙂
What A Fancy World
Moc děkujeme 🙂
Moc šťavnatě to maso tedy nevypadá, ty suché prsa. Šli jsme do krkovičky a nemělo chybu.
Záleží, na tom, jak maso uděláte, i prsa mohou být šťavnatá. Mrzí mě, že na Vás foto nepůsobí lákavě. Věřím, že i s krkovičkou byl pokrm chutný.
Dnes jsme zkusili tento recept k obědu a bylo to moc dobré. Jen prý bylo trochu sušší maso, ale to bude asi mnou :-D. Příště zkusím radši koupit rovnou kuřecí gyros a použít ho do tohoto receptu. Moc děkujeme za recept 🙂
Dobrý den,
každé maso je trochu jiné. Záleží na výrobci a také na tom jak vysoký “steak” je. Pokud bylo sušší, bylo příliš dlouho na pánvi. Jsem však ráda, že i přes tuto peripetii recept chutnal.
Děkuji.