GYROS

9.1K

Březen byl pro mě vždy obdobím, které mi navozovalo dovolenkový pocit. Bývala to totiž doba, kdy naši domů přinesli katalogy nejrůznějších cestovních kanceláří a začínali přemýšlet nad tím, kam toto léto pojedeme. Ráda jsem si katalogy procházela stále do kola a prohlížela si obrázky krásných míst v oblasti Středozemního moře. Vždy jsem se těšila na to, co naši vyberou tentokrát a nemohla se dočkat momentu, kdy nastane léto a my zase opět po roce vyrazíme za hranice naší země. Díky jejich lásce k řecké kultuře častokrát padla volba právě na Řecko a já tak vždy v tomto období jako první vzpomínám právě na řecké destinace, které jsem za dob svého mládí s nimi navštívila. Na tu krásu antických památek i na nekonečnou škálu chutných pokrmů, u kterých snad ani nedokáži říci, které mám nejraději. Ať už je to musaka, souvlaki, řecký salát nebo samotné tzatziky, pokaždé si na těchto pokrmech pochutnám a vždy se tak vrátím do vzpomínek na sluncem prozářené Řecko. 

Dnes jsem se vrátila do vzpomínek na šťavnatou chuť gyrosu a zatoužila si jej připravit i v domácích podmínkách. Spojila jsem již známé chutě řecké pity, tzatziků a pro Řecko typické zeleniny, kterou jsem doplnila grilovaným kuřecím masem. Takto si gyros připomínáme doma a tímto bychom chtěli inspirovat i Vás k jeho domácí přípravě.    


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny + 12 hodin naložení masa
  • 15 minut příprava na naložení masa,
  • 15 minut příprava těsta na pitu,
  • 1 hodina kynutí těsta,
  • 45 minut příprava tzatziky,
  • 15 minut pečení masa,
  • 15 minut příprava placek,
  • 10 minut příprava zeleniny,
  • 5 minut závěrečné plnění.
Co budete potřebovat (na 3 porce):

Na kuře:
  • 2 kuřecí prsa,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce citrónové šťávy,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu,
  • 1/2 lžičky sušeného mletého koriandru,
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu,
  • 1/2 lžičky sladké papriky,
  • 1/2 lžičky černého pepře,
  • sůl.
Na tzatziky,
  • 1/2 okurky,
  • 200 g řeckého jogurtu,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 lžíce sekaného kopru,
  • pepř,
  • sůl.
Na řeckou pitu:
  • 175 g celozrnné špaldové mouky,
  • 75 ml mléka,
  • 50 ml vody,
  • 1/2 lžičky soli,
  • sáček sušeného droždí.
Na naplnění pity:
  • 2 rajčata,
  • hlávkový salát,
  • 1 červená cibule.
Postup:
  1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a očistíme je. 
  2. Do velké misky nalijeme olivový olej, citrónovou šťávu, přidáme prolisované česneky, tymián, koriandr, kmín, papriku, sůl a pepř a vše pořádně promícháme. Ve směsi obalíme kuřecí prsa ze všech stran a přikryté fresh folií je necháme do druhého dne marinovat.
  3. Druhý den začneme přípravu gyrosu přípravou těsta na řeckou pitu. Do velké misky nasypeme mouku, kterou promícháme se solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, vodu a nasypeme droždí. Vařečkou vše promícháme a poté vysypeme na vál, kde ze směsi vypracujeme hladké pružné těsto. Mísu vymažeme olivovým olejem a těsto do ní opět vložíme. Takto připravené těsto necháme přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.
  4. Než těsto vykyne připravíme si tzatziky. Okurku omyjeme, ostrouháme a poté ji nastrouháme na struhadle na hrubo. Nastrouhanou okurku dáme do cedníku vykapat alespoň na 30 minut. Do menší misky vložíme řecký jogurt, přidáme sekaný kopr, prolisovaný česnek a dle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a přidáme vykapanou okurku. Opět vše promícháme a necháme chvíli odležet.
  5. Nyní si připravíme zeleninu. Salát omyjeme, rozdělíme jej na jednotlivé listy a necháme je osušit. Rajče omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
  6. Naložené kuře vyndáme z lednice a zprudka jej opečeme na pánvi nebo grilu. Opékáme jej cca 3 minuty z každé strany a poté jej přemístíme do trouby na 10 minut, kde jej pečeme při 160 °C. Takto připravená prsa nakrájíme na plátky.
  7. Vykynuté těsto na pitu rozdělíme na tři části. Každou část vyválíme do kruhové placky silné cca 2 mm a na pánvi ji za sucha opečeme cca 2 minuty z každé strany.
  8. Upečené pity namažeme tzatziky, na ně naskládáme připravenou zeleninu, kuřecí prsa a do pity je zabalíme. Nejprve přehneme spodní část směrem nahoru a poté jednu stranu přes druhou. Pitu zabalíme do alobalu nebo pečícího papíru a můžeme podávat.

Zapojte se do konverzace

  1. whatafancyworld says:

    Mňam, vyzerá to úžasne! 🙂
    What A Fancy World

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme 🙂

  2. Dalibor Brabec says:

    Moc šťavnatě to maso tedy nevypadá, ty suché prsa. Šli jsme do krkovičky a nemělo chybu.

    1. Markéta says:

      Záleží, na tom, jak maso uděláte, i prsa mohou být šťavnatá. Mrzí mě, že na Vás foto nepůsobí lákavě. Věřím, že i s krkovičkou byl pokrm chutný.

  3. Dnes jsme zkusili tento recept k obědu a bylo to moc dobré. Jen prý bylo trochu sušší maso, ale to bude asi mnou :-D. Příště zkusím radši koupit rovnou kuřecí gyros a použít ho do tohoto receptu. Moc děkujeme za recept 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      každé maso je trochu jiné. Záleží na výrobci a také na tom jak vysoký “steak” je. Pokud bylo sušší, bylo příliš dlouho na pánvi. Jsem však ráda, že i přes tuto peripetii recept chutnal.

      Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena