Jsou tomu už dva týdny, co jsme se vrátili z naší cesty po Argentině a já stále slyším ty tóny argentinského tanga a z hlavy nemohu pustit ten nespoutaný jihoamerický temperament. Bylo nám tam krásně! Náš cestovatelský chtíč byl opět na chvíli uspokojen a naše chuťové buňky jenom plesaly radostí. Tak chutné hovězí steaky jsem snad nikdy nikde neochutnala a nesčetné množství nejrůznějších variací empanadas stále cítím na jazyku. Byl to velký gurmánský zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat a který si rádi doma připomeneme ne jedním receptem, který jsme si z této země přivezli. Dnes však začínáme trochu z lehka a po několika týdenní konzumaci hovězího masa na nejrůznější způsoby jsme si na tuto zemi zavzpomínali pečeným lososem v jihoamerickém stylu.
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 30 minut
- 5 minut čištění lososa,
- 5 minut příprava omáčky na naložení,
- 6 minut příprava lososa na pánvi,
- 10 minut pečení lososa v troubě,
- 15 minut příprava papaya mojo.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
Na lososa:
- 600 g filet lososa,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžička oregana,
- 1 lžička červené papriky,
- 3 stroužky česneku.
Na papaya mojo:
- 1 papája,
- 1/2 manga,
- 1/2 červené cibule,
- 1 limeta,
- 1/2 lžičky chilli,
- 1 lžička červeného vinného octa,
- 1 lžíce olivového oleje,
- hrst čerstvého koriandru.
Postup:
- Nejprve si připravíme omáčku na lososa. Do menší misky nalijeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek, oregano a papriku a vše promícháme.
- Lososa očistíme, a zbavíme šupin tak, že je nožem proti směru růstu oškrábeme. Poté lososa omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
- Na plotně rozpálíme na sucho velkou nepřilnavou pánev. Lososa potřeme na růžové straně omáčkou a na rozpálenou pánev jej položíme touto stranou dolů. Lososa opékáme zprudka 5-6 minut. Poté jej přeneseme na menší pekáč a vložíme jej do trouby předehřáté na 180 °C na 10 minut.
- Než se losos upeče, připravíme si papaya mojo, tedy salsu z papáji. Z limety vymačkáme šťávu a nalijeme ji do misky. Papáju omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme jí semínka a ořízneme slupku. Poté celou papáju nakrájíme na malé kostky a vložíme do misky k limetové šťávě. Mango omyjeme, rozpůlíme, ořízneme mu slupku a nakrájíme jej na stejně velké kostky jako papáju. Cibuli očistíme na nakrájíme na jemno. Vše vložíme do misky, přidáme chilli, ocet a olej a vše promícháme.
- Upečeného lososa pokryjeme salsou a sekaným korinadrem a ještě teplého podáváme.
Naprosto dokonalý recept! Určitě toho z argentinské kuchyně vyzkouším víc. Díky moc za něj 🙂
My moc děkujeme za vyzkoušení 🙂
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Děkujeme!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.