LOSOS CON PAPAYA MOJO

3.2K
Jsou tomu už dva týdny, co jsme se vrátili z naší cesty po Argentině a já stále slyším ty tóny argentinského tanga a z hlavy nemohu pustit ten nespoutaný jihoamerický temperament. Bylo nám tam krásně! Náš cestovatelský chtíč byl opět na chvíli uspokojen a naše chuťové buňky jenom plesaly radostí. Tak chutné hovězí steaky jsem snad nikdy nikde neochutnala a nesčetné množství nejrůznějších variací empanadas stále cítím na jazyku. Byl to velký gurmánský zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat a který si rádi doma připomeneme ne jedním receptem, který jsme si z této země přivezli. Dnes však začínáme trochu z lehka a po několika týdenní konzumaci hovězího masa na nejrůznější způsoby jsme si na tuto zemi zavzpomínali pečeným lososem v jihoamerickém stylu. 
Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 30 minut
  • 5 minut čištění lososa,
  • 5 minut příprava omáčky na naložení,
  • 6 minut příprava lososa na pánvi,
  • 10 minut pečení lososa v troubě,
  • 15 minut příprava papaya mojo.
Co budete potřebovat (na 2 porce):

Na lososa:
  • 600 g filet lososa,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička oregana, 
  • 1 lžička červené papriky,
  • 3 stroužky česneku.
Na papaya mojo:
  • 1 papája,
  • 1/2 manga,
  • 1/2 červené cibule,
  • 1 limeta,
  • 1/2 lžičky chilli,
  • 1 lžička červeného vinného octa,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • hrst čerstvého koriandru.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme omáčku na lososa. Do menší misky nalijeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek, oregano a papriku a vše promícháme.
  2. Lososa očistíme, a zbavíme šupin tak, že je nožem proti směru růstu oškrábeme. Poté lososa omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. 
  3. Na plotně rozpálíme na sucho velkou nepřilnavou pánev. Lososa potřeme na růžové straně omáčkou a na rozpálenou pánev jej položíme touto stranou dolů. Lososa opékáme zprudka 5-6 minut. Poté jej přeneseme na menší pekáč a vložíme jej do trouby předehřáté na 180 °C na 10 minut.
  4. Než se losos upeče, připravíme si papaya mojo, tedy salsu z papáji. Z limety vymačkáme šťávu a nalijeme ji do misky. Papáju omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme jí semínka a ořízneme slupku. Poté celou papáju nakrájíme na malé kostky a vložíme do misky k limetové šťávě. Mango omyjeme, rozpůlíme, ořízneme mu slupku a nakrájíme jej na stejně velké kostky jako papáju. Cibuli očistíme na nakrájíme na jemno. Vše vložíme do misky, přidáme chilli, ocet a olej a vše promícháme. 
  5. Upečeného lososa pokryjeme salsou a sekaným korinadrem a ještě teplého podáváme. 

Zapojte se do konverzace

  1. Kateřina says:

    Naprosto dokonalý recept! Určitě toho z argentinské kuchyně vyzkouším víc. Díky moc za něj 🙂

    1. Markéta says:

      My moc děkujeme za vyzkoušení 🙂

  2. Natalia Zimniewicz says:

    Wygląda to super. Pozdrawiam.

    1. Markéta says:

      Děkujeme!

  3. Unknown says:

    Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena