JARNÍ KUŘÁTKO S NÁDIVKOU

3.5K
Říká se, že v jednoduchosti je krása a já s tím mohu jenom souhlasit. Není totiž nic jednoduššího než vložit do jednoho pekáče maso, zeleninu a bylinky a společně vše upéct. Chutě se tak skvěle prolnou a zelenina spolu s bylinkami maso příjemně ochutí. Jídla z jednoho pekáče mají prostě svoje kouzlo a proto jsme si je tolik oblíbili! Dnes jsme si jednoduchý pokrm “kuře z jednoho hrnce” ozvláštnili nádivkou plnou jarních bylinek a okolo je obložili tím, co v tento čas příroda dává. 

Nevíte co o víkendu připravit k obědu? Inspirujte se například tímto naším jednoduchým receptem plným jara. 

Náročnost: mírně náročné


Doba přípravy: 2 hodiny

  • 15 minut příprava surovin,
  • 10 minut příprava nádivky,
  • 10 minut příprava kuřete,
  • 90 minut pečení.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 1 kuře,
  • 1 pórek,
  • 3 jarní cibulky,
  • 5 menších mrkví,
  • 5 brambor,
  • 5 topinamburů,
  • 5 větviček tymiánu,
  • 100 g másla.
Nádivka:
  • 100 g slaniny,
  • 1 starší houska,
  • 3 vejce,
  • 50 g másla,
  • trocha mléka,
  • bylinky (3 kopřivy, 3 natě jarní cibulky, 3 snítky tymiánu, 5 větviček popence, 1 větvička saturejky, trocha petrželky),
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Kuře omyjeme z vrchu i zevnitř, očistíme jej od případných peříček a dle potřeby jej osolíme.
  2. Brambory omyjeme a očistíme je kartáčkem, poté je nakrájíme na měsíčky. Topinambury oškrábeme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na větší špalíky. Cibulky na třikrát překrájíme a nať necháme na pozdější přípravu nádivky. Mrkev oškrábeme. 
  3. Nyní si připravíme suroviny na nádivku. Housku nakrájíme na menší kostky, které vložíme do misky a jemně je pokapeme mlékem. Slaninu nakrájíme na kostičky a přidáme je k připravené housce. Bylinky omyjeme a nasekáme je na jemno. Máslo vyšleháme spolu s vejci, pepřem a solí do nadýchané pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a poté vše smícháme do kompaktní hmoty (sníh, žloutkovou pěnu, bylinky, housku, slaninu). Takto připravenou nádivkou naplníme kuře a zašijeme jej, aby nám nádivka nevypadla.
  4. Kuře vložíme do pekáče prsy dolů a okolo něj poskládáme připravenou zeleninu. Mezi zeleninu položíme větvičky tymiánu. Nejlépe uděláte, když je zasunete přímo pod zeleninu a kuře, aby se pokrm lépe provoněl, když je vložíte navrch na zeleninu, mohli by se připalovat a vůně se tolik nerozloží. Na prsa kuřátka položte trochu másla a zbylé máslo rozdělte na okolní zeleninu.
  5. Kuře přikryjeme víkem nebo alobalem a pečeme jej v troubě při teplotě 140 °C 45 minut. Po uplynutí této doby kuře obrátíme, sundáme víko a teplotu zvýšíme na 160 °C, při této teplotě jej pečeme ještě dalších 45 minut. Kuře během pečení kontrolujeme a lžící jej poléváme okolním sosem. Pokud kuře nepustí dostatek šťávy, přilijeme k němu trochu vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena