Sedím nad hromádkou uvařených vajíček a s poslední domalovanou kraslicí, kterou mám nachystanou pro zítřejší koledníky přemýšlím nad tím, na co vše ta vařená vajíčka použiji. Co když stejně jako loni žádní koledníci nepříjdou? Loni jsem pro ně přichystala pěknou várku kraslic a koledník nepřišel ani jeden. Poté co pak kluci přišli z koledy, přibyla k mým přichystaným vajíčkům ještě další várka těch vykoledovaných a my tak celý týden snídali, obědvali a večeřeli na tvrdo uvařená vejce v salátu nebo pomazánce. Nám to však nevadí, vejce máme rádi a tak s nadějí, že letos to s těmi koledníky určitě bude lepší, opět chystám malovaná vajíčka s láskou.
Pokud si i vy každý rok lámete hlavu s tím, co jiného než vajíčkovou pomazánku z vajec přichystat, vyzkoušejte například jeden z receptů z naší Sandtnerkovské výzvy (zapečená vejce ZDE nebo salát s vejci ZDE) nebo vsaďte na starou osvědčenou klasiku v novém kabátě, který jsme mu letos dali, velikonoční sekanou plněnou bylinkami a vejci na tvrdo.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
- 20 minut příprava masové směsi,
- 10 minut příprava sekané,
- 1 hodina pečení,
- 30 minut příprava přílohy.
Co budete potřebovat (pro 5 osob):
- 450 g mletého hovězího,
- 400 g mletého vepřového,
- 1 houska,
- 2 jarní cibulky,
- 80 g slaniny,
- 1 bio citrón,
- 2 hrsti jarních bylinek (my použili 3 malé kopřivy, 4 natě jarní cibulky, 3 snítky tymiánu, 3 listy medvědího česneku, 5 větviček popence, 1 větvičku saturejky)
- 4 vejce na tvrdo,
- 1 syrové vejce,
- sůl,
- pepř,
- 1 lžička bramborového škrobu,
- 6 brambor (na přílohu).
Postup:
- Nejprve si oloupeme vařená vejce.
- Nyní si připravíme suroviny na přípravu sekané. Starší housku nakrájíme na malinké kostky, které vložíme do misky a jemně je pokapeme mlékem (V mléce se nesmí topit, stačí je trochu pokapat, aby navlhly.). Slaninu umeleme na masovém strojku nebo nakrájíme na malé kostičky. Cibulky očistíme a nakrájíme na jemno a bylinky nasekáme.
- Pokračujeme přípravou sekané. Umletá masa vložíme do velké misky a rukou je pořádně propracujeme tak, aby se hovězí i vepřové maso promíchalo. K mletému masu přidáme připravenou slaninu, namočenou housku, nakrájené cibulky, nasekané bylinky, syrové vejce, přidáme kůru z 1/2 biocitrónu a šťávu z celého citronu. Dle chuti přidáme sůl a pepř a rukou vše pečlivě umícháme tak, aby se suroviny pěkně propojily.
- Nyní přistoupíme k balení sekané, které provedeme za pomoci fresh folie. Díky ní nám půjde dobře zabalit. Směs na sekanou, kterou máme v misce rozprostřeme na fresh folii tak, abychom získali tvar obdélníku. Sekanou pěkně uhladíme, aby měla málo bublin a doprostřed naklademe v jedné řadě uvařená vejce. Poté sekanou zabalíme jako roládu a přendáme ji na pekáč nebo hlubší plech (již bez freshfolie).
- V malé misce si umícháme tři lžíce vody s bramborovým škrobem a touto směsí sekanou pěkně potřeme. Děláme to proto, aby sekaná utvořila pěknou kůrku a nepraskla nám.
- Sekanou vložíme do trouby a trochu ji podlijeme vodou. Pečeme ji přikrytou alobalem nebo víkem 45 minut na 140 °C. Po této době sundáme alobal ze sekané a dopečeme ji ještě 15 minut na 160 °C. (Během pečení je dobré sekanou zkontrolovat, zda má dostatek vody a v případě potřeby ji dolít, aby se zespoda nepřichytila.)
- Mezitím co se sekaná peče, si připravíme přílohu. Brambory očistíme kartáčkem a nakrájíme je na menší kousky. Poté je rozložíme na plech a pocákáme je olivovým olejem. Když je sekaná v polovině doby pečení, přidáme k ní brambory a upečeme je spolu s ní.
Wau tak ta vypadá luxusně určitě vyzkouším. Díky za recept..
Děkujeme že se líbí!