Vždy když venku začnou rozkvétat pampelišky, vzpomenu si na doby, kdy jsem je sbírala, abych si doma připravila voňavý pampeliškový med. Med nám tak zdobil police ve spíži každý rok a každý rok nám byl věrným společníkem k odpolednímu posezení u čaje. Jednou jsem však ve starém časopise o bylinkách, který mamka roky schovávala v šuplíku spolu s dalšími podobnými poklady, objevila článek o bylinkových medech a s ním i můj nový medový zájem. Věděli jste, že med lze udělat i z mladých smrkových výhonků? Pro mě to byl tenkrát velký objev, který jsem se rozhodla hned vyzkoušet. Poslední tři roky tak dělám hlavně ten a nedám na něj dopustit. Nejen že je velmi chutný, ale je dobrým pomocníkem při kašli, rýmě a nachlazení. Letos se do něj pustil František a připravil lahodnou variantu provoněnou nejen smrkovými výhonky, ale i lesním jahodníkem.
Pokud i vy rádi připravujete domácí bylinkové medy, vyrazte na procházku do lesa, dokud jsou smrkové výhonky ještě mladé a vyzkoušejte naši variantu smrkového medu, který si určitě rychle získá i vaši přízeň.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Co budete potřebovat (na 10 skleniček):
- 1 kg mladých smrkových výhonků,
- 15 lístků jahodníku (lesního),
- 1,5 l vody,
- 1,5 kg cukru.
Postup:
- Nejprve je potřeba natrhat smrkové výhonky. Vyrazte do lesa a nasbírejte světlé měkké části smrkových větviček. Sbírejte jen ty, které nepíchají a jsou měkké. Dále nasbírejte lístky jahodníku.
- Smrkové výhonky a listy jahodníku omyjte a vložte je do velkého hrnce. Zalijte je vodou a přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte 15 minut. Poté hrnec odstavte a nechte na chladném místě 24 hodin louhovat.
- Druhý den vodu sceďte do jiného hrnce a výhonky pěkně vymačkejte. Přidejte cukr a při mírné teplotě vařte do požadované konzistence, tedy zhruba 2 hodiny (nečekejte konzistenci medu, ale spíše sirupu). Med často promíchávejte, aby se vám nepřipálil a aby příliš nebublal.
- Když je med již téměř připravený, vložte umyté zavařovací skleničky na chvíli do vyhřáté trouby (na 70 °C) a nechte je 5 minut zahřát.
- Uvařený med nalijte do teplých sklenic a zadělejte je víčkem. Víčko by se mělo zatáhnout a med tak uvnitř zakonzervovat.
- Medem doslazujte oblíbený čaj nebo jej používejte při nachlazení. Je to skvělý pomocník.