Vzpomínám na chvíle strávené v Argentině a stále více si uvědomuji vliv světových dějin na kuchyně jednotlivých zemí. Argentina, která pro mě vždy byla zemí výtečných steaků a prvotřídního hovězího se pro mě po její návštěvě stala jedním velkým překvapením. Ano, maso je zde vynikající, o tom není pochyb, ale kromě něj tato země disponuje i vynikající italskou kuchyní. Ta zde má díky velkému množství italských přistěhovalců své právoplatné místo a místní na ni nedají dopustit. V jídelním lístku tedy ani v těch nejzapadlejších restauracích po celé zemi nechybí ravioli na nejrůznější způsoby či špagety věhlasných názvů jako carbonara, bolognese či polpete di carne.
Právě spaghetti polpete di carne, tedy špagety s masovými koulemi se staly naší inspirací k dnešnímu obědu. V kombinaci s prvotřídním hovězím masem, kterým je Argentina vyhlášená, má totiž tento pokrm jedinečnou chuť, která se nám stala nezapomenutelnou chuťovou vzpomínkou na naše dny v Jižní Americe. Dnes Vám tuto vzpomínku přinášíme formou tohoto italského receptu v dětské i klasické verzi.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 30 minut
Co budete potřebovat (na 5 porcí):
- 400 g špaget,
Na masové koule:
- 500 g mletého hovězího masa,
- 1 lžíce sušeného oregana,
- 1 snítka rozmarýnu,
- hrst sekané petrželky,
- 1 lžíce dijonské hořčice,
- 1 vejce,
- 80 g strouhanky,
- sůl,
- pepř.
Na omáčku:
- 1 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- hrst sekané bazalky,
- 400 g loupaných rajčat,
- 100 g rajského protlaku,
- pepř,
- sůl,
- parmazán na posypání.
Postup:
- Nejprve si připravíme masové koule. Do velké mísy vložíme mleté hovězí maso, přidáme strouhanku, vejce, hořčici, oregano, sekanou petrželku, na drobno nakrájený rozmarýn a dle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a v rukou vypracujeme v kompaktní směs.
- Z připravené masové směsi vyválíme menší cca 4 cm velké kuličky a na pánvi je na troše olivového oleje opékáme zhruba 8 minut ze všech stran.
- Než se koule opečou uvaříme si špagety v osolené vodě na skus dle návodu.
- Dále si připravíme suroviny na omáčku. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Loupaná rajčata nakrájíme na menší kousky.
- Opečené koule vyndáme bokem na talířek a ve výpeku po nich připravíme omáčku. Na pánev dle potřeby přilijeme trochu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli. Dále přidáme česnek a mírně jej orestujeme. Směs zalijeme rajčaty a protlakem, přidáme sekanou bazalku a vše promícháme. Směs necháme 5 minut povařit a dle potřeby ji osolíme a opepříme.
- Do připravené omáčky přidáme uvařené scezené špagety a s omáčkou je promícháme. Špagety přendáme na talíř, na ně poklademe masové koule, poprášíme je parmazánem a dle chuti posypeme sekanou petrželkou.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud s vámi budou jíst i malé děti, můžete jim tento pokrm připravit s menší obměnou jako jídlo z jednoho hrnce. Při přípravě masové směsi vynecháme hořčici, sůl a pepř a směs vypracujeme v kompaktní směs. Část směsi oddělíme prckovi a tu část, která zbyla pro nás dle potřeby osolíme, opepříme a přidáme dijonskou hořčici. Z části pro prcka vypracujeme koule, které zabalíme do alobalu a pečeme je v troubě na 180 °C cca 20 minut.
Nyní si připravíme omáčku, na kterou použijeme čerstvá rajčata. 2 rajčata omyjeme, na vrchu je nařízneme do kříže a 2 minuty je povaříme ve vodě. Poté je oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje, přidáme nakrájená rajčata, sekanou bazalku a vše 5 minut povaříme. Poté přidáme uvařené těstoviny, které v omáčce zamícháme. Špagety přendáme na talíř a na vrch poklademe koule, které posypeme dle potřeby sekanou petrželkou.
Takto připravené těstoviny podávám Štěpánkovy od 1,4 roku. Omáčku pak s přirůstajícím věkem přizpůsobuji a přidávám do ní další suroviny jako cibuli, česnek.