ITALSKÉ HOVĚZÍ RAGÚ

11.7K

Maso dušené na zelenině, dochucené trochou rajčatového pyré, plné chuti červeného vína a příjemnou vůní bylinek, to je přesně to, co mi evokuje italské hovězí ragú, jedno z našich nejoblíbenějších italských jídel. Jídlo, na které má každá italská rodina svůj tradiční rodinný recept a které se dle regionů liší formou použitého masa. Na severu mleté, na jihu z celých kusů. Všechny varianty jsou skvělé, ale my nejvíce milujeme tu provoněnou jižním regionem, kde se ragů připravuje dlouhým dušením hovězí kližky na doma vypěstované zelenině. Připravte si jej dnes s námi a přeneste se do slunce prosluněné Itálie.


Náročnost: mírně náročné


Doba přípravy: 3 hodiny

  • 15 minut příprava surovin,
  • 2 hodiny dušení,
  • 45 minut závěrečná příprava pokrmu. 
Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 800 g hovězí kližky,
  • 400 g těstovin (nejčastěji se podávají s tagliatelle, ale lze použít i penne),
  • 100 g pancetty,
  • 100 g parmazánu,
  • 1 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 1 řapík celeru,
  • 200 g loupaných krájených rajčat,
  • 3 stroužky česneku,
  • 200 ml červeného vína (cabernet savignon),
  • 200 g hovězího vývaru,
  • 1 bobkový list,
  • 1 malá snítka rozmarýnu,
  • 2 lžičky sušeného tymiánu,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak nakrájíme i řapíkatý celer. Česnek nakrájíme na plátky. Pancettu nakrájíme na malé kostky.
  2. Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na menší cca 5 cm velké kusy.
  3. Do velké misky nasypeme trochu hladké mouky, promícháme v ní lžičku soli a maso v ní obalíme.
  4. Ve větším hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a maso na něm ze všech stran opékáme, dokud nezhnědne (trvá to cca 5  minut).
  5. Opečené maso vyjmeme z hrnce a dáme jej stranou.
  6. Do hrnce přilijeme opět trochu olivového oleje, přidáme česnek a cibuli a vše chvíli restujeme, dokud není cibule zlatavá. Poté přidáme mrkev, celer a pancettu a spolu s cibulí a česnekem vše 5 minut restujeme.
  7. Na orestovanou cibuli vrátíme maso, přidáme rajčata, víno, vývar, bobkový list, rozmarýn, tymián a dle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a přiklopené poklicí dusíme při střední teplotě 2 hodiny.
  8. Během dušení občas pokrm zkontrolujeme a dle potřeby přidáme vývar nebo vodu.
  9. Uvařené maso vyndáme z hrnce, roztrháme jej vidličkami na kousky a opět do hrnce vrátíme. Vše promícháme a vaříme ještě 30 minut.
  10. Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě.
  11. Scezené těstoviny přidáme k masu, vše promícháme a zaprášené parmazánem podáváme.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena