Probouzím se do dalšího horkého dne a ač jsem si za poslední dny na ta vedra už tak nějak zvykla, dnes se mi vůbec nic nechce. Vzpomínám na horka ve Spojených Arabských Emirátech, kdy jsme dny trávili v chlazených bazénech, umělém kluzišti v obchodních centrech nebo klimatizovaných místnostech. Na přímém slunci se zde nedalo fungovat. Stávali jsme brzy ráno, kdy ještě nebývalo takové vedro a snídani tak zahajovali horký den. K obědu jsme si dali pouze chladný hummus, baba ganoush či muhammaru a větší jídla nechávali na večer. V takových vedrech jsem na mnoho jídla neměla ani pomyšlení a stejné je to dnes. Čím více stoupá venkovní teplota, tím více sahám po lehkých, stravitelných jídlech a nejraději bych je točila stále do kola. Pokud i vy toužíte po lehkých jídlech vychutnejte SI například tuto omáčku z pečených paprik, která je v Emirátech tolik oblíbená. Věřím, že nejsem sama, kdo dnes tento lehký oběd ocení.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 60 minut
- 30 minut pečení paprik,
- 15 minut paření paprik,
- 15 minut příprava pokrmu.
Co budete potřebovat (na 3 porce):
- 3 červené papriky,
- 2 stroužky česneku,
- 50 g vlašských ořechů,
- 1 lžička římského kmínu,
- 1/2 lžičky chilli,
- 50 ml olivového oleje,
- šťáva z 1/2 citrónu,
- 2 lžíce šťávy granátového jablka,
- 1 granátové jablko,
- sůl.
Postup:
- Papriky omyjeme a položíme je na plech. Plech vložíme do trouby a papriky v ní pečeme 25 minut na 200 °C.
- Vlašské ořechy jemně opražíme na pánvi. Ořechy pražíme v celku a to pouze cca 5 minut. Během zahřívání dávejte pozor, aby se nepřipálili a občas je promíchávejte.
- Upečené papriky vložíme do mísy, přikryjeme je fresh folií a necháme je 15 minut zapařit. Poté papriky vyndáme, oloupeme jim slupku a vyndáme jadřinec.
- Očištěné papriky vložíme do mixéru, přidáme česnek, kmín, chilli, olej, šťávu z citrónu a granátového jablka, opražené ořechy a dle potřeby sůl. Vše dohladka umixujeme.
- Muhammaru podáváme zasypanou zrníčky granátového jablka a k ní podáváme arabský chléb pita (Pita chleba si můžete připravit podle našeho receptu ZDE).
To vypadá úžasně :)))
Sarushef blog
Děkujeme 🙂
Ozkoušeno s jemnou úpravou, nemáme rádi vlašáky, tak jsme dali kešu.
Moc nám chutnalo, děkuji za inspiraci!
Moc děkujeme, že chutnalo!