Jsou chvíle, kdy je každá minuta vzácná, a tak i my rádi uvítáme rychlá a snadno připravitelná jídla. Myslím, že tuto představu ideálně splňují některé pokrmy s těstovinami a tak i já dnes v nabitém dni sáhla po jednoduchém receptu, na který jsme narazili kdysi dávno v jedné slovinské restauraci. Byly to špagety s citrusovou chutí, dochucené bylinkami a ozdobené dnes tolik populární panko strouhankou. Dnes jsem se tedy opět vrátila do vzpomínek na naše slovinské dobrodružství na pobřeží Středozemního moře a připravila tento snadný pokrm, který si doma přichystáte do 30 minut.
- 300 g špaget,
- 2 stroužky česneku,
- 1 citrón,
- 80 g parmazánu,
- 60 g panko strouhanky,
- 1 snítka rozmarýnu,
- pepř,
- sůl,
- olivový olej.
- Špagety uvaříme v osolené vodě al dente (Cca 8 minut, nebo tak dlouho, jak je uvedeno na jejich obalu).
- Na troše olivového oleje opečeme strouhanku dozlatova, ať je pěkně křupavá. Poté ji přendáme vedle do misky.
- Na pánev opět nalijeme trochu oleje a přidáme prolisovaný česnek, který krátce orestujeme. Dále přidáme nasekaný rozmarýn a zlehka ho necháme provonět. Nyní přilijeme citrónovou šťávu a vše promícháme.
- Těstoviny scedíme a přidáme je na pánev k připravené omáčce. Zasypeme je strouhaným parmazánem a dobře promícháme (nejlépe vám to půjde, když budete vidličkami těstoviny nadzdvihávat).
- Těstoviny nandáme na talíř a posypeme je připravenou strouhankou.