Vybavuji si ten výhled, který se mi naskýtal při pohledu z našeho newyorského hotelového pokoje. Byl to výhled na ulici, jež ústila na rušné Time square a která nabízela nejednu možnost, jak se skvěle najíst. Hned naproti nám nás přes ulici lákala jedna na svá marinovaná žebra a my věděli, že bez ochutnávky žeber nemůžeme toto místo opustit. V nabitém programu, kdy jsme chtěli ochutnat vše co New York nabízí, však na tuto restauraci nikdy nepřišlo, ale na bez zkoušky žeber jsme Ameriku neopustili a co více, dokonce jsme se jí inspirovali k tomuto dnešnímu receptu.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 4 hodiny
- 15 minut příprava marinády,
- 3,5 hodiny pečení.
Co budete potřebovat (na 3 porce):
- 2 kg hovězích žeber,
- 80 ml černého piva,
- 200 g medu,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce červeného vinného octa,
- 15 g dijonské hořčice,
- 60 g rajského protlaku,
- 3 lžíce Tabasco Buffalo,
- 1 snítka rozmarýnu,
- 2 snítky tymiánu,
- 1 snítka oregana,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Hovězí žebra očistíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
- Mezitím si připravíme marinádu. Do větší misky nalijeme pivo, přidáme med, protlak, vinný ocet, prolisované stroužky česneku, dijonskou hořčici, Tabasco a na jemno nakrájené bylinky. Vše promícháme.
- Žebra dáme do většího pekáče a potřeme je důkladně marinádou. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby na 180°C na 3,5 hodiny. Během pečení je občas zkontrolujeme a v případě potřeby podlijeme vodou. Pokud chcete žebra připravit na grilu, poté co je potřete marinádou zabalte je celé do alobalu a na nepřímém ohni je duste.
nějaký tip, kde v LB, JN, koupit taková krásná masitá žebra? obvykle všude mají jen kosti….
Dobrý den,
sehnat kvalitní maso tady u nás na Liberecku není zcela jednoduché. Nejraději saháme po masu z farmy, do kterých si sami zajedeme. Doporučit můžeme například farmu Kunclův mlýn nedaleko Kamýku. Pokud však rychle potřebujeme maso v okolí Liberce, nejčastěji volíme Makro, i tato žebra jsou právě z Makra.
Mějte krásný den
Markéta
Dobrý den, v postupu je dijonská hořčice, krerá ale není v surovinách. Jak tedy? Dávat či nedávat?
Dobrý den,
velice se omlouváme, nějakým nedopatřením hořčice v surovinách vypadla. Hned jsem doplnila, určitě by byla škoda ji tam nedat.
Děkuji za pochopení a přeji hezký zbytek dne
Markéta