Vzpomínám na ten výhled, který se nám naskýtal při pohledu z okna ranče Vatnshot. Slunce svítilo, obloha byla čistá, kraj spíše plochý, jen na obzoru vystupovala z ledové krajiny mohutná sopka Hekla. Malý obláček ji halil do mraků, aby ji přikryl a ona nebouřila. Seděli jsme u naší poslední večeře před odjezdem domů a bořili se v teploučkém crumblu s borůvkami. Krásně voněl po karadamomu a uzavíral jí naše chuťové vzpomínky na tento drsný kraj. Kraj, který se mi zapsal do paměti tak silně, že kdybych mohla, nikdy bych tuto krajinu neopustila.
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 45 minut
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 100 g hl. mouky
- 100 g ovesných vloček
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička kardamomu
- 120 g másla
- 300 g borůvek
- 200 g skyru
Postup:
- Mouku prosejeme do misky, promícháme ji s kardamomem a ovesnými vločkami a poté do ní nakrájíme máslo. Prsty ho do sypké směsi zapracujeme tak, aby nám vznikla drobenka.
- Na dno malé zapékací misky nebo několika menších mističek naskládáme borůvky a zasypeme je připravenou drobenkou.
- Takto připravený crumble pečeme v troubě vyhřáté na 180° 25 min.
- Podáváme ho ještě horký se lžící islandského skyru.
Přidat do crumblu kardamon jsem ještě nezkoušela…