Miluji tu vůni čerstvého pečiva, která se line naším bytem vždy, když se František pustí do pečení. Už měsíce vychytává dokonalý domácí chléb a po chvílích, kdy si své pečení chce něčím ozvláštnit, zkouší některý další z pekařských skvostů. Nedávno to byly banketky a dalamánky a dnes? Dnes se pustil do čerstvých housek. Myslím, že již nikdy nebudu chtít jiné!
Chcete-li i vy zažít chuť čerstvě upečených domácích housek, vyzkoušejte tento snadný recept, který vás během pár kroků k těmto houskám dovede. Věřím, že si je také zamilujete!
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Co budete potřebovat (10 ks):
- 500 g hladké mouky
- 280 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 60 g másla
- 15 g sirupu z ječného sladu
- 10 g soli
Na dokončení:
- 1 vejce,
- mák, kmín, hrubozrnná sůl a posypání.
Postup:
- Nejprve si připravíme rozkvas. Do velké misky nalijeme vlažné mléko, přidáme ječný slad, nadrolené droždí, polovinu mouky (250 g) a vařečkou vše dohladka umícháme. Misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vzejít kvasnice.
- Zbylou mouku promícháme se solí a poté ji přes síto prosejeme do misky. Uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nalijeme vykynutý rozkvas. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vše promícháme tak, aby se suroviny spojily. Pak těsto vysypeme na linku a ručně jej zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a necháme jej 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejně velkých částí. Každou část rozdělíme na půl a z každé půlky vyválíme delšího hada. Ty dáme přes sebe do kříže. Horní konec přehneme směrem k sobě a stejně jako vánočku housky zapleteme.
- Připravené housky poskládáme na plech vystlaný pečicím papírem a necháme je 30 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Vykynuté housky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme hrubozrnnou solí nebo kmínem či mákem.
Dobrý den, tím ječným sladem máte asi na mysli sirup z ječného sladu (dle videa), nebo skutečně slad?
Dobrý den, ano, jedná se o sirup, děkuji za upozornění.
Dobrý den, prosím, co je možné použít namísto sirupu z ječného sladu? Děkuji 🙂
Můžete jej zcela vynechat, dát trochu více tekutin a do těsta místo sirupu dát lžičku cukru.
Dobrý den, doporučila byste pomalé kynutí v lednici?
Dobrý den, můžete to zkusit, já však dávám přednost klasickému kynutí při pokojové teplotě.
Dobrý den, prosím jak dlouho se mají péct? Děkuji
Dobrý den, záleží na troubě. Peču zhruba 15 minut.
Dobrý den, mě teda přijde drsný 42 gramů droždí na 500 gramů mouky..
Dobrý den Evo,
můžete zkusit droždí ponížit, ale za nás je to takto lepší. S větším množstvím jsou u této verze nadýchanější.
Hezký zbytek dne
Markéta