Podzim vždy pro mě byl nejkrásnějším obdobím roku. Krajina začne být krásně barevná, teploty příznivé a ani občasný déšť či sychravo mi na jeho oblíbenosti neubírá. Užívám si potravin, které nám toto období dává a ještě raději s nimi trávím čas v kuchyni. Stejně jako tentokrát. Myslím, že dlouze dušené hovězí s kořenovou zeleninou a k tomu zapečené batáty jsou do těchto sychravých dní jako stvořené.
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 3 hodiny
Co budete potřebovat (na 4 porce):
Na maso:
- 1 kg hovězí přední (kližka),
- 500 ml tmavého piva,
- 5 mrkví,
- 1 velká cibule,
- 1 bobkový list,
- 1 plná lžička sušeného tymiánu,
- pepř,
- sůl.
Na brambory:
- 3 velké batáty,
- 1 velká cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 150 ml mléka,
- 1 vejce,
- 1/4 muškátového oříšku,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme všechny suroviny na maso. Maso očistíme a nakrájíme na cca 2 cm velké kousky. Mrkev očistíme, podélně přepůlíme a nakrájíme na měsíčky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
- V velkém hrnci rozehřejeme trochu oleje a cibulku na něm necháme zesklovatět, poté přidáme i mrkev a mírně ji orestujeme. Nakonec přidáme maso, které necháme ze všech stran pěkně zatáhnout.
- Když je směs hezky osmahlá, zalijeme ji pivem, přidáme bobkový list, tymián a dle potřeby pepř a sůl. Vše promícháme a přiklopené poklicí necháme 2,5 hodiny dusit.
- Než je maso hotové, zapečeme brambory. Batáty zbavíme slupky a nakrájíme je na tenké plátky. Cibuli očistíme, podélně přepůlíme a nakrájíme na velmi tenké plátky, stejně tak nakrájíme česnek.
- Menší pekáček vymažeme máslem a v několika vrstvách tam naskládáme zeleninu. Na dno vějířovitě naskládáme jednu vrstvu brambor, na ni malou vrstvu cibule a česneku a opět pokračujeme bramborami, dále cibulí a česnekem a nakonec naskládáme vrstvu brambor.
- V menší misce rozkvedláme vejce s mlékem a ochutíme je muškátovým oříškem, pepřem a solí. Brambory směsí zalijeme a dáme péct do trouby na 180 °C na 45 minut.