Ráda vzpomínám na ta rána na 7th Avenue, kam jsme po snídani chodili abychom si koupili svačinu na náš další výlet v New Yorku. Už od těch malých modrých dveří na nás dýchala jedinečná atmosféra autentické americké pekárny plné lákavých kousků, kterých bylo tolik, že jsme každý den mohli ochutnávat něco jiného. Seděla jsem vzadu u malého stolku, čekala až si kluci vyberou co dnes posvačí a letmo procházela knihu, kterou Amyino pekařství před pár lety vydalo. Kochala jsem se těmi dobrotami, které tyto stránky skýtaly a čerpala z nich inspiraci na další pečení. Byl začátek léta a já i přes horko, které venku panovalo začínala skrze stránky protkanými chutí ořechů a dýní pociťovat mnou tolik milovaný podzim. Voněl po skořici a já si tuto stránku letmo uchovala v paměti abych nám doma mohla zpříjemnit studené podzimní dny s horkým čajem v ruce. Stejně jako je ten dnešní den, kdy mi kuchyní voní pekany a dýně a v troubě vyskanuje nadýchaný americký dýňový chléb, který je nám krásnou vzpomínkou na naše Newyorské dobrodružství.
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 3 hodiny
Co budete potřebovat (na 1 chlebíček):
- 550 g hladké mouky
- 40 g polenty
- 170 ml mléka
- 400 g dýně (200 g dýňového pyré)
- 150 g medu
- 100 g másla
- 1 vejce
- 3/4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- kůra z 1 bio citrónu
- 100 g pekanových nebo vlašských ořechů,
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka soli
Postup:
- Jako první si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, zbavíme ji stopky a bubáka, přepůlíme ji, vydlabeme ji pecky a vlasy a poté ji takto očištěnou nakrájíme na měsíčky. Nakrájenou dýni rozprostřeme na plech, pokapeme ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu a pečeme ji na 200 °C cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne. Měkkou dýni přemístíme do vyšší nádoby a tyčovým mixérem ji rozmixujeme dohladka (Pyré bude husté a tak mixování vyžaduje chvíli trpělivosti). Takto připravené pyré necháme zcela vychladnout. (Do těsta použijeme pouze 200 g dýňového pyré, což by mělo odpovídat 400 g čerstvé dýně)
- Do velké misky prosejeme mouku, přidáme polentu, skořici, zázvor, hřebíček a sůl a vše pečlivě promícháme. Doprostřed mouky uděláme důlek a do něj nalijeme vlažné mléko a nasypeme droždí, které v mléce rozmícháme (mléko musí být vlažné ne horké, jeho teplota by neměla překročit 40 °C, vysoká teploty by mohla zabít kvasnice a kvásek by pak nevzešel). Takto necháme směs 10 minut odpočívat, aby se kvasnice aktivovaly.
- Nyní do směsi přidáme citrónovou kůru, med, dýňové pyré, změklé máslo a celé vejce. Vše promícháme vařečkou a poté vysypeme na linku, kde z něj vypracujeme hladké kompaktní těsto. To necháme 1 hodinu kynout.
- Než těsto vykyne rozlámeme si oříšky na menší kousky a poté je do vykynutého těsta zapracujeme. (Ořechy je lepší do kynutého těsta zapracovat až na závěr, jelikož mohou být někdy díky většímu množství tuku příčinou toho, že těsto nekyne).
- Propracované těsto zploštíme a srolujeme. Poté ho přendáme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané hranaté formy na chlebíček a necháme jej 30 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Vykynutý chlebíček pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 45 minut.