Bytem nám voní kořeněné vepřové, které již dvě hodiny dusím na plotně a mě tato vůně vrací do vzpomínek na příjemné procházky centrem australského Sydney. To vlhké teplo ve vzduchu i slunce, které prosvítalo mezi prosklenými budovami jednoho z nejkrásnějších měst, kterým se naše planeta může chlubit. Chodívali jsme tudy každé ráno našich dní v Austrálii a nechávali se svádět stylovými kavárnami, kterými je toto místo doslova napěchované. Nešlo jim odolat a my díky nim propadli všem těm chutím daleké Austrálie, které si doma tak rádi připomínáme. Třeba jako právě dnes tu malou koláčkárnu v Newtawnu, která již zdálky voněla masovými koláči a lákala svou jedinečnou atmosférou. Ani nevíte jak ráda bych v ní opět nyní seděla!
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 3 hodiny
Co budete potřebovat (na 16 koláčků):
- 700 g listového těsta (nejlépe uděláte když si připravíte domácí listové ZDE)
- 1 kg vepřového bůčku,
- 1/2 l masového vývaru (dle chuti)
- 100 g čedaru,
- 5 jarních cibulek,
- 4 stroužky česneku,
- 2 chilli papričky,
- 1 velká mrkev,
- 100 g pekingského zelí,
- 40 g rajského protlaku,
- 1 lžíce třtinového cukru,
- 1 lžíce mleté papriky,
- 1 bobkový list,
- 1 lžička oregana,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Vepřový bůček očistíme od případné kůže a přebytečných tukových částí. Neočišťujte však všechny protože právě ony dávají masu tu správnou chuť. Poté maso nakrájíme na cca 2 cm velké kostky.
- Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka přičemž si zvlášť oddělíme bílou část a nať. Mrkev oškrábeme, podélně přepůlíme a nakrájíme na měsíčky. Zelí nakrájíme na menší dílky. Česnek očistíme a utřeme a chilli papričky zbavíme semínek a nasekáme nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejeme trochu oleje a maso na něm ze všech stran opečeme. Při opékání pustí hodně šťávy a my ho v ní necháme dusit.
- Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a jarní cibulku na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme mrkev a zelí a necháme ho 3 minuty opékat. Dále přidáme česnek a chilli papričky. Vše zamícháme a přendáme k dusícímu se masu.
- Do hrnce přidáme protlak, cukr, papriku, bobkový list, oregano, dle chuti sůl a pepř a pokud nemá maso dostatek tekutiny přidáme vývar. Vše promícháme, přiklopíme poklicí a necháme 2 hodiny dusit. Během dušení maso občas promícháme a pokud je potřeba dolijeme vývar. Maso by však nemělo plavat v tekutině, mělo by jí být jen tolik aby se nepřichytilo.
- Po dvou hodinách dušení maso rozmělníme vidličkou. Mělo by jít lehce roztrhat, pokud ne, nechte jej ještě 30 minut dusit. Hotové maso odstavíme z plotny, vyndáme bobkový list a směs necháme odchladnout.
- Listové těsto rozdělíme na dvě části. Jednu dvoutřetinovou a druhou jednotřetinovou. Tu větší vyválíme na 3 mm silně a po delší straně ji srolujeme do válečku. Poté dáme váleček na 15 minut vychladit do lednice.
- Druhé těsto vyválíme na 3 mm silně a vykrájíme z něj 16 koleček o velikosti trochu větší než je jeden z otvorů muffinové formy, tedy cca 6 cm.
- Vychlazené těsto rozkrájíme na 2 cm tlustá kolečka a poskládáme je do muffinové formy. Každé z nich vymačkáme do tvaru košíčku a do tohoto košíčku naklademe připravenou masovou náplň cca 0,5 cm pod okraj košíčku. Okraj košíčku pomažeme rozkvedlaným vajíčkem. Na vrch náplně nastrouháme trochu čedaru a košíček přiklopíme kolečkem z listového těsta, který zatlačíme do krajů. Vršek těsta propíchneme vidličkou aby se nevzdul a pomažeme vejcem.
- Takto připravené košíčky pečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut nebo tak dlouho, dokud nezačnou zlátnout.
Masový koláč lze přichystat i do velké koláčové formy a pokud nemáte chuť na koláč, můžete si náplň připravit jako pikantní směs na smaženou topinku.