Za těch sedm let, které nás provedly krásnými zeměmi různých koutů světa jsme poznali mnoho jídel a nesčetně mnoho variací na některé pokrmy. Především takové curry jsme ochutnali snad na desítky způsobů a poznali tak suroviny, z nichž by nás snad ani nenapadlo curry udělat. Co takhle curry z tara nebo kaloně? Obě tyto variance pro nás byly největším překvapením, ale ani jedno z nich si doma nepřipravujeme. Našli jsme však jedno curry, které je netypické a přitom snadné na přípravu. Je jím naše vzpomínka na Mauricius, na zemi, ze které jsme si přivezli recept na curry z fazolí. Myslím, že na toto sychravé počasí, je tento pokrm ideální. Co myslíte?
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 30 minut
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 550 g bílých fazolí,
- 400 g loupaných krájených rajčat,
- 2 chilli papričky,
- 1 velká cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 15 g zázvoru,
- 1 lžička garam masala,
- 1/4 lžičky skořice,
- 2 lžičky římského kmínu,
- 1/2 lžičky mletého koriandru,
- 1/2 lžičky tymiánu,
- 1 lžička kurkumy,
- 1 lžíce třtinového cukru,
- pepř,
- sůl,
- čerstvý koriandr na dozdobení.
Postup:
- Cibuli očistíme a nakrájíme ji najemno. Poté ji na oleji necháme na pánvi zeskovatět. Přidáme prolisované stroužky česneku a nadrobno nakrájený zázvor a vše krátce orestujeme.
- Dále přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku a všechno koření, tedy garam masalu, kurkumu, skořici, kmín, koriandr, tymián a dle potřeby sůl a pepř. Vše promícháme.
- Nyní ke kořeněné směsi přidáme krájená rajčata a necháme směs 10 minut dusit. Potom přidáme fazole a vodu a curry dusíme ještě 10 minut.
- Curry podáváme dozdobené čerstvým koriandrem a jako přílohu volíme rýži.