ZAPEČENÉ BATÁTY

20.1K
Lásku k batátům jsme objevili již před mnoha lety v Austrálii. Podobných hlíz zde bylo nespočet a my se tak naučily rozeznávat nejen různé druhy, ale objevili i mnoho variant jak je zpracovat. Batáty se tak stali jednou z hlavních surovin, které se v našich jídlech zabydleli a já sama nevím, kterou mám radši. Jejich využití je totiž nekonečné. Jsou vynikající přílohou k masům, ale i zelenině. Díky své sladké chutí se často využívají i do dezertů a neurazí ani jako hlavní chod. Dnes jsme se právě do jednoho takového hlavního chodu pustili a připravili si zapečené batáty s rajčaty a nivou. Věřím, že jim neodoláte ani vy.
 
 
 
Náročnost: Nenáročné
 
Doba přípravy: 1 hodina
 
Co budete potřebovat (3 porce):
  • 2 velké batáty,
  • 700 ml passaty,
  • 200 g nivy,
  • 1 velká červená cibule,
  • 2 větvičky rozmarýnu,
  • 3 snítky tymiánu,
  • 2 lžičky římského kmínu,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Batáty omyjeme, oškrábeme jim slupku a nakrájíme je na tenké cca 2 mm tlusté plátky.
  2. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Poté ji na pánvi na oleji necháme zesklovatět. Přidáme římský kmín a nasekané lístky rozmarýnu a tymiánu. Bylinky necháme v teple rozvonět a poté přidáme rajčatovou pasatu. Dle chuti směs osolíme a opepříme. Potom ji zamícháme a necháme 15 minut povařit.
  3. Než se směs uvaří, naskládáme si do zapékací misky nebo hrnce nakrájené batáty. Uvařenou rajčatovou směsí je zalijeme (nalijte vždy část směsi a s hrncem poklepejte, aby se směs dostala až dolů, potom nalijte další část a opět sklepejte) a na povrchu rozdrolíme nivu. 
  4. Hrnec vložíme do trouby a dáme jej péct na 170 °C zhruba 45 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena