Vzpomínám na tu krásnou pekárnu uprostřed hlavní ulice našeho milovaného Rejkjavíku, jejíž výloha nás lákala čerstvým pečivem pokaždé, když jsme kolem prošli. Nikdy jsme neodolali tomu se v ní zastavit, a vždy, i přestože jsme byli zcela plní, jsme se nechali zlákat k nákupu čerstvého pečiva, dortíku a posezení u horkého čaje. Tady to vždy tak krásně vonělo! Nikdy jsem nevěděla co si vybrat dříve a přitom jsem tu stále nacházela nějakou novinku, kterou by bylo škoda neochutnat. Za těch pár dní, které jsme v hlavní městě strávili, jsme tak poznali sladkou chuť Islandu v nespočtu různých variací a já na každou z nich velmi ráda vzpomínám. Jako právě třeba dnes na tento drobenkový koláč plný švestek, tvarohu a voňavého kardamomu.
Náročnost: Středně náročné
Doba přípravy: do 2 hodin
Co budete potřebovat (velikost pekáče 30 x 22 cm):
Na těsto:
- 250 g hladké mouky,
- 100 g ovesných vloček,
- 100 g krupicového cukru,
- 250 g másla,
- 1 vejce,
- 1 lžička jedlé sody,
- 1 lžička kardamomu.
Na náplň:
- 750 g tvarohu (v obalu),
- 200 g skyru,
- 60 g krupicového cukru,
- 60 g másla,
- 4 vejce,
- 8 blum.
Na drobenku:
- 100 g hladké mouky,
- 100 g ovesných vloček,
- 100 g moučkového cukru,
- 100 g másla,
- 150 g ořechů (dle vlastní chuti – my použili kombinaci mandlí a lískových ořechů),
- 1 lžička kardamomu.
Postup:
- Jako první si připravíme těsto na koláč. Vločky vložíme do food processoru a rozmělníme je. Poté je vysypeme do velké mísy, ve které budeme zpracovávat těsto. Dále do misky prosejeme mouku, přidáme krupicový cukr, sodu a kardamom a vše promícháme. Nyní do misky přidáme i na menší kousky nakrájené studené máslo a vyklepnuté vejce. Vidličkou máslo zapracujeme do sypké směsi a poté v rukou zpracujeme v kompaktní těsto (S těstem nepracujte dlouho, přílišné propracování zbytečně zahřívá tuk v těstě a jeho struktura by po upečení nemusela být tolik vláčná, proto pracujte pečlivě, ale rychle.).
- Zpracované těsto vyválíme na zhruba 4 mm vysokou placku obdélníkového tvaru (Nejlépe Vám to půjde mezi dvěma pečicími papíry.) a poté ji přeneseme do připraveného pekáče. (Pekáč není většinou potřeba vymazávat. Těsto obsahuje velké množství tuku, který zajistí, že se nám k pekáči nepřilepí a půjde po upečení dobře vyjmout. Pokud máte starý pekáč a v tomto směru mu nevěříte, raději jej vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.). V pekáči těsto uhladíme a zarovnáme jej tak, aby bylo po jeho celém dně.
- Blumy omyjeme, rozpůlíme a zbavíme je pecek.
- Nyní si připravíme drobenku. Ořechy lehce pokrájíme. Mouku prosejeme do misky, přidáme vločky, cukr, kardamom a ořechy a vše dobře promícháme. Poté přidáme i na kousky nakrájené studené máslo a prsty jej zapracujeme do sypké směsi tak, aby nám vznikla hrubší drobenka.
- Nyní si připravíme náplň. Nejprve vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Poté ve větší míse utřeme máslo s cukrem do nadýchané bílé pěny a následně do ní zašleháme oddělené žloutky. Tvarohy vyjmeme z obalu a přidáme je k žloutkové směsi (Když kupujete tvaroh v obalu, je dobré obal před použitím tvarohu nejprve omýt vlažnou tekoucí vodou. Zbavíte se tak syrovátky, která na jeho povrchu vzniká a nezanesete si ji tak do připravovaného pokrmu.). Dále přidáme i skyr a vše promícháme do kompaktní hmoty. Bílky, které nám zbyly při rozdělení vajíček, vyšleháme do tuhého sněhu a poté sníh jemně do tvarohové náplně zamícháme (Nejlepšího výsledku dosáhnete pokud vyšlehané bílky do tvarohu zamícháte nadvakrát, díky tomu dosáhnete lépe nadýchané směsi, jelikož nám zamíchání první části sněhu směs naředí a druhé poté načechrá.).
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Na přichystané těsto rovnoměrně rozprostřeme tvarohovou náplň, na ni poklademe půlky blum slupkou dolu a vše hojně zasypeme drobenkou.
- Připravený koláč vložíme do trouby a pečeme jej v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.
Mnoho receptů z naší cesty na Island i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE