Je tomu rok co jsme s naší kamarádkou Chie seděli u večeře v naší oblíbené restauraci, povídali si o našich plánech na nadcházející týdny a plánovali zimu strávenou v tropech. Po vydání kuchařky z cest jsme snili o odpočinku na bělostných plážích a nových gurmánských zážitcích, které by nám pro nás dosud neznámé země mohli dát. Snili jsme o pacifických ostrovech, které by nás mohli vrátit do časů, kdy jsme objevovali Rarotongu a Nový Zéland a nemohli jsme se zbavit potřeby dozvědět se o tomto koutu světa více. Dlouho jsme si povídali o těchto ostrovech až z nevinné debaty vyvstala nová myšlenka.
“Na přelomu roku jedeme navštívit rodiče a poté letíme s Ondrou na Okinawu, pojeďte s námi.”
Řekla Chie a ač mé plány o dovolené byly tehdy zcela jiné, věděla jsem, že taková nabídka se neodmítá. Vždy jsem totiž chtěla poznat Japonsko a jak lépe jej poznat než s tím, kdo se tu narodil. Už tehdy začalo nezapomenutelné dobrodružství plné velmi silných vzpomínek, které mě doposud hřejí nejen na srdci, ale i na jazyku.
Těším se až Vám všechny chutě Japonska z různých jeho koutů přiblížíme pomocí autentických receptů, ale i vyprávění. Dnes Vám přinášíme první z nich. Japonské krokety korokke, s nimiž jsme se setkali na Okinawe. Plní se zde velkou řadou různých náplní od mořských plodů přes zeleninu až po hovězí a jsou tak skvělým snackem nejen na výletech. Tentokrát si spolu připravíme variantu potato korokke s tuňákem a ty další třeba zase někdy příště. Milujeme je totiž všechny!
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: do 2 hodin (den předem příprava brambor)
Co budete potřebovat (25 ks):
- 500 g brambor ve slupce (varný typ C),
- 120 g tuňáka v konzervě,
- 1 jarní cibulka i s natí,
- 20 g bramborového škrobu,
- 60 g polohrubé mouky,
- 20 g másla,
- 1 žloutek,
- kůra z jednoho bio citrónu,
- 1 lžička římského kmínu,
- pepř,
- sůl.
- 100 g hladké mouky,
- 3 vejce,
- 100 ml mléka,
- 300 g panko strouhanky.
- Brambory si připravíme den dopředu. Přibližně stejně velké brambory omyjeme a ve slupce je vložíme do kastrolu. Celé je zalijeme vodou a přivedeme je k varu, poté teplotu snížíme a vaříme do změknutí. Trvá to cca 30 minut, čas vaření však přizpůsobte jejich velikosti.
- Uvařené brambory scedíme a necháme zcela vychladnout. Nejlépe do druhého dne.
- Vychladlé brambory oloupeme od slupky a na struhadle je nastrouháme najemno a poté je vložíme do větší misky.
- Jarní cibulku nakrájíme. Bílou část najemno na kostičky, zelenou část na kolečka. Bílou část poté vložíme na pánev, kde ji na troše másla necháme zesklovatět. Osmahlou cibulku přidáme do misky k bramborám.
- Dále do misky přidáme na kolečka nakrájenou nať cibulky, žloutek, škrob, mouku, změklé máslo, nastrouhanou citrónovou kůru, římský kmín a tuňáka, kterému jsme předtím slili šťávu (ta do směsi nepřijde). Na závěr přidáme dle chuti sůl a pepř a vše pořádně promícháme tak, aby se suroviny rovnoměrně ve směsi prolnuly. Nejlépe Vám to půjde rukou.
- Z připravené směsi vytvarujeme 25 stejně velkých šištiček (Aby Vám šla práce s těstem co nejlépe, je dobré si bokem připravit misku s vodou, ve které si jednou za čas ruce namokříte, šišky pak půjdou lépe tvarovat a ruce se nebudou lepit k těstu.). TIP: Pokud máte dostatek času, vyskládejte připravené krokety na tácek či talíř a dejte je na chvíli zatuhnout do mrazáku, půjdou Vám pak lépe obalovat.
- Nyní si připravíme trojobal. Na obalení kroket budeme používat tři hluboké talíře. Do jednoho talíře prosejeme hladkou mouku. Do druhého vyklepneme vejce, přilijeme mléko a směs vidličkou rozkvedláme, aby se obě suroviny spojily. Do poslední talíře vysypeme panko strouhanku. Jednu kroketu vezmeme, obalíme ji v mouce, poté za pomoci vidličky ve vejcích a následně v panko strouhance. Poté opět kroketu obalíme ve vejcích a nakonec zase v panko strouhance. Takto pokračujeme se všemi ostatními kroketami, dokud nejsou všechny obalené. Díky dvojitému obalení dosáhnete hezky pevné kůrčičky, díky níž krokety nebudou tolik praskat a udrží si tvar.
- Ve větším hrnci rozpálíme olej (nejlépe se smaží při 180 °C) a krokety v něm smažíme cca 3 minuty nebo tak dlouho dokud nejsou hezky zlatavé.
- Krokety podáváme ještě horké a servírujeme je s japonskou majonézou.