Libovala jsem si kolik nám zahrádka celé léto dávala čerstvých surovin a opravdu si to užívala. Denně jsem k večeři i obědu zpracovávala čerstvou zeleninu a zoufala si, co budu dělat v zimě. Nad domácí úrodu totiž nic nemá! Aby si však člověk mohl dopřát tyto dobroty i v pošmourném počasí, které nás teď čeká, je dobré si část uchovat, stejně jako to dělávali naše babičky. Ovoce zavařit na džem a kompoty, zeleninu na lečo a další základy jídel a kořenovku do písku do sklepa. Jo to byly doby! I já jsem letos svou babičku následovala a připravila alespoň několik medů z bylinek a džemů z ovoce ze zahrádky. Nedávná návštěva lesa se nesla též ve stejném duchu a my tak poctivě posbírali všechny brusinky, které se v něm nacházeli, aby bylo na Vánoce ke svíčkové a neopomenuli jsme ani houby, které nám v zimě budou dělat společnost.
Když jsem naši sbírku hub a jejich následné sušení sdílela na instagramu. Začali se v naší poště hromadit hory otázek, jak houby suším, když nemám sušičku. jak silně je krájím, zda je obracím a jak to vše vlastně dělám tak, aby se mi houby kvalitně usušily a dlouho vydržely. O tyto poznatky jsem se s Vámi ve zprávách podělila a stejně přibývaly zprávy další, proto ač jsem jejich sušení brala jako rutinu, na které nic není, rozhodla jsem se sepsat tento krátký článek, abych se o sušení hub podělila i s dalšími čtenáři. Věřím, že Vám bude nápomocný a budu ráda, když i vy se o své zkušenosti podělíte, například připsáním komentáře.
Houby obsahují velké množství vody, a proto je jejich sušení na rozdíl od jablek na křížaly o něco náročnější. Houby, které jsme si domů přinesli přebereme a k dalšímu zpracování vybereme jen ty, které jsou pro sušení vhodné. Sušit se dají téměř všechny jedlé houby. Nejvhodnější jsou však hřiby, žampiony, klouzci, bedly, křemenáče, ryzce i kotrče. Když jsem si přípravu hub pro sušení načítala, překvapilo mě, že naopak babky pro sušení vhodné nejsou. Při sušení se na nich množí parazit zvaný nedohub, který v těle dokáže způsobit pěknou neplechu a proto je dobré se jim vyvarovat. Tak pozor na to, ne každá houba je na takové uchování vhodná!
Přebrané houby začneme zpracovávat. Nejprve je očistíme. Houby mají mnoho
vlhkosti, a proto je při očišťování neomýváme abychom je zbytečně ještě více nemokřili, ale pouze je otřeme hadříkem od větviček, trávy, jehličí a
případné hlíny, nebo je očistíme nožíkem, kterým nečistoty setřeme.
Když jsou houby očištěné,
odřízneme jim nožičku od hlavy. Nožičku odřízneme přímo pod kloboukem a obě části poté nakrájíme na cca 2 mm silné plátky. Při řezu houbu také zkontrolujeme, zda není červivá a případné červivé
kousky odložíme stranou (tyto houby nepoužijeme).
Hurá jdeme sušit!
Nejjednodušší variantou
jak houby usušit je pomocí sušičky. Takto se u nás houby suší roky. Sama si však pamatuji, jak je babička sušila na starých novinách či radiátoru. I tuto variantu tedy můžete vyzkoušet, je však zdlouhavá a často se můžeme setkat s tím, že než se nám houby podaří usušit, začnou nám plesnivět. Proto pro tento článek volím variantu, se kterou si doma každý poradí. Dnes Vám představím variantu sušení hub v troubě, podle které doma suším houby já.
- Nakrájené houby vyrovnejte na rošt nebo pórovitý
plech tak aby se nepřekrývaly a vložte je do trouby (Houby lze sušit i na klasickém plechu, ale je
dobré je podložit pečicím papírem, aby se při sušení k plechu nepřilepily.). - Když
jsou houby v troubě, zapneme ji na mírnou teplotu, nejlépe 20 – 30 °C, díky mírné teplotě
předejdete tomu, aby se nám houby zapařily. Takto houby sušíme 2 hodiny. - Po této době teplotu navýšíme na 60 °C a sušíme dalších několik hodin (Celková doba sušení závisí na velikosti připravených hub. My jsme měli houby velké, a proto jsme je sušili celkem 20 hodin). Během sušení je dobré troubu
jednou za čas otevřít, aby odešla přebytečná pára a současně houby jednou za 3 hodiny obrátit,
aby se sušily rovnoměrně. - Usušené houby necháme
zcela vychladnout a poté je přendáme do uzavíratelné nádoby (nejlépe sklenice). Přidáme bobkový list, abychom zabránili zrodu případných škůdců (vůně bobkového listu je odradí) a poté je uložíme na temné a chladné místo, kde počkají na další použití. Dobře
uchované vydrží i několik let.
TIP: Část sušených hub můžete také rozdrtit a namlet a
používat jako koření. Uvidíte jak taková vychytávka jednoduše ozvláštní většinu
vašich jídel.