- Hladká mouka,
- Kukuřičný škrob,
- Piškoty,
- Moučkový cukr,
- Cukr krupice,
- Kakao,
- Máslo,
- Vejce,
- Čokoláda (nejlépe vysokoprocentní hořká),
- Smetana,
- Rum,
- Med,
- Rybízová marmeláda,
- Strouhaný kokos,
- Ořechy (vlašské, lískové, mandle, pistácie),
- Kandované nebo sušené ovoce,
- Citrón bez chemického ošetření,
- Vanilkové lusky,
- Skořice,
- Badynán,
- Hřebíček,
- Nové koření,
- Fenykl,
- Anýz,
- Zázvor,
- Kypřicí prášek,
- Jedlá soda,
- Droždí.
- Bílé víno,
- Jablečný džus,
- Pomeranče,
- Jablka,
- Třtinový cukr.
- Mariah Carey – All I Want for Christmas Is You
- Mariah Carey – o holly night
- Wham! – Last Christmas
- Michael Bublé – It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
- Michael Bublé – White Christmas
- Michael Bublee – Have yourself a Merry little Christmas
- Frank Sinatra – Santa Claus Is Coming
- Billy Mack – Christmas is all Around
- Train – Shake Up Christmas
- Bryan Adams – Christmas Time
- Kelly Clarkson – Underneath the Tree
- Shakin Stevens – Merry Christmas everyone
- John Lennon – So this is Christmas
- Darlene Love – All Alone On Christmas
- Janek Ledecký – Sliby se maj plnit o Vánocích,
- Dean Martin – Let It Snow!
- Brenda Lee – Rockin´Around the Christmas Tree,
- Bobby Helms – Jingle Bell Rock,
- Andy Wiliams – it most wonderful time of the year,
- Andrea Bocceli – God bleess us everyone,
- Home alone – Carol of the bells,
- John Williams – Christmas star.
Když mám na pečení vše připraveno, přichystám si několik pomocníků, které budu následující týdny při pečení používat.
Při vánočním pečení musím mít vždy po ruce perníčkové koření, které používám nejen do perníčků, ale třeba i do granoly, litých buchet a krémů. Dále si připravuji domácí vanilkový cukr, jenž při pečení dávám téměř do všeho. Nakonec připravím i dulce de leche (recept brzy na blogu), které je skvělé jako krém na promazávání cukroví nebo jako polotovar pro přípravu krémů na dorty či jen tak na lžičku, když se nikdo nedívá :).
- 1. svíčka nese jméno Naděje a zapaluje se na železnou neděli. Tato svíčka by měla být nejblíže tomu členu rodiny, který je v ní nejstarší a nejváženější. Další adventní neděli se zapaluje svíčka, která postupuje v proti směru hodinových ručiček.
- 2. svíčka nese jméno Mír. Tato svíčka se zapaluje druhou adventní, tedy bronzovou neděli.
- 3. svíčka se jmenuje Přátelství. Zapaluje se na stříbrnou neděli. Tato svíčka by dle tradice měla mít růžovou barvu, jenž odkazuje na naději upřenou ke zrození Ježíše Krista. I kněz, který obvykle oblékal fialovou barvu symbolizující důstojnost, pokání a rozjímání, se na tuto adventní neděli obléká do růžového roucha, neboť je možné smutek posvětit nadějí.
- 4. svíčka nese jméno Láska a zapalujeme ji na zlatou neděli. Tedy poslední neděli před Štědrým dnem.
- Vanilkové rohlíčky (ZDE),
- Jemné sušenky (ZDE),
- Pracny (brzy na blogu),
- Zázvorky (ZDE),
- Kokosové cukroví (ZDE),
- Ořechy (ZDE).
- Sám dom ztracen v New Yorku,
- Láska nebeská,
- Vánoční koleda,
- Šíleně smutná princezna,
- Grinch.
- Vosí hnízda/včelí úlky,
- Rafaelo kuličky,
- Marcipánové cukroví,
- Lanýže.
- Sněhové pusinky,
- Kokosky.
- Linecké cukroví slepujeme rybízovým džemem,
- Išlské dortíčky slepujeme krémem a zdobíme čokoládou a ořechy,
- Ořechy slepujeme karamelovým krémem a zdobíme čokoládou,
- Alfajores promazáváme dulce de leche.
- Brambory,
- Cibule,
- Vejce,
- Šunkový salám,
- Hrášek,
- Mrkev,
- Celer,
- Petržel,
- Kyselé okurky,
- Majonéza,
- Vinné nebo smetanové klobásy,
- Strouhanku (pokud nemáte domácí)
- Kachna/Husa/Krůta/Kuře (nějaký opečenec na 25.12.)
- Zelí,
- Svíčková,
- Špek,
- Brusinky (pokud nemáte domácí),
- Citrón,
- Hladká mouka,
- Máslo,
- Smetana,
- Mléko,
- Rozinky,
- Mandle,
- Jablka,
- droždí,
- Káva (pro hosty)
- Veka,
- Pečivo na chuťovky (pokud si neupečete vlastní),
- Ovoce na slavnostní stůl,
- Zelenina na pohoštění.
- Kapra hezky očistíme, naporcujeme a naložíme. NIKDY, ALE OPRAVDU NIKDY si nezapomeneme uchovat jednu šupinu. Šupinu omyjeme, usušíme a necháme po celý rok v peněžence. Jen tak se nás bude štěstí držet po celý rok a penízky se množit.
- Houby na kyselo namočíme.
- Houby na hubník povaříme.
- Připravíme bramborový salát (recept brzy na blogu).
- Naložíme hubník.
- Naložíme opeřence na 25.12.
- Svíčkovou obrátíme a necháme dále nakládat.
- Upečeme Vánočku.
- Upečeme štrůdl.
Víte co mám na Vánocích nejraději? Jsou to české tradice, které se u nás drží již mnoho let. I přesto že milujeme cestování a máme k cizím kulturám velmi blízko, jsem ráda za to, že alespoň ten jediný den v roce, jako je Štědrý den, je plně zasvěcen českým tradicím. Ať už se jedná o zdobení vánočního stromku, štědrovečerní tabuli a nebo menu, které na ní servírujeme, vždy se na tento den těším, jak malá holka. Bez těchto okamžiků si totiž štědrý den již nedokážu představit. Díky nim jsou totiž Vánoce tak kouzelné!
Moc pěkný příspěvek, díky za něj i za ostatní recepty, které tu vždy najdu. M.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Boží článek! 🙂 Vánoce miluju a po tomto přečtení se na ně těším mnohem víc;) vloni jsem podle vás dělala crinkles, tak se těším na celý měsíc a co nového zase vyzkouším 😉 ať se daří a šťastné a veselé!
🙂
Super článek, krásně mě to naladilo na Vánoce, které miluju. Budu se inspirovat, díky.
Klobouk dolů…:-) moc hezky jste to sepsala. Krásné, inspirativní. Děkuji.
Určitě taky vymyslím nějaký pěkný Vánoční výlet. Pavla H.
Krasny clanek, moc dekuji a urcite se budu inspirovat 😊😘
Moc děkujeme 🙂
Krásně napsané, moc děkuji
Já moc děkuji, že se líbí.