VÁNOCE S NEPLECHOU

10.3K
Ze stromů padají poslední listy. Zima se mi vkrádá pod kabát a dny jsou opět nějak kratší než bych chtěla. Těžko se mi na to zvyká, ale stejně jako pokaždé se to i tentokrát snažím brát pozitivně. Všechna tato znamení totiž naznačují, že se blíží ty nejkrásnější svátky roku a já si je stejně jako každý rok chci užít plnými doušky.
 
Vzpomínám na svou babičku. Na její vyřídilku a na všechen ten shon, který se kolem Vánoc točil. Na ty tuny cukroví, které se již od listopadu pekly a až do Štědrého dne se nesměly ochutnat. Na dny, kdy se chodilo na nedělní mši i na to, jak se dodržovali všechny pohanské tradice. Nikdy se žádná nevynechala a i přestože s námi již babička mnoho let není, stále je dodržujeme a sama si bez nich již Vánoce nedokáži představit. Myslím, že by bez nich Vánoce už nikdy nebyly takové, jaké si je pamatuji z dětství. Každé Vánoce jsou pro mě tak nejen obdobím klidu a míru, dobou, kdy si ještě více vážím všeho, co mi život nadělil, dobou pokory, ale především dobou, která je mou velkou vzpomínkou na mou milovanou babičku.
 
V tomto Vánočním speciálu, který zde budete vídat až do konce roku bych Vám ráda pověděla o tom, jak vnímám tyto svátky já, o tom co mi babička o Vánocích vyprávěla a jak mě učila tradicím. Každý máme tyto svátky zažité jinak a pro každého jsou ty jeho Vánoce těmi nejkrásnějšími, proto Vám nechci říkat co byste měli kdy dělat, ale spíš proč se tomu tak děje. To nejdůležitější na Vánocích totiž není striktní dodržování tradic, ale porozumění a hlavně spokojenost, proto ať už zdobíte stromek o první adventní neděli pro radost nebo 24.12. pro Ježíška není vůbec podstatné. Pojďme tyto Vánoce prožít společně a vezměte si z tohoto speciálu co je Vašemu srdci blízké. Budeme hodně péct, povídat si o tradicích a zpříjemňovat si tyto dny nejen Vánočními filmy, knihami, dekoracemi, ale i dárky.
 
PRVNÍ ADVENTNÍ TÝDEN (letos 23.11. – 29.11.)
 
První adventní týden je pro mě týdnem příprav na to, co nás v prosinci čeká. V tomto týdnu:
 
1. TŘÍDÍM RECEPTY
 
Procházím recepty a vybírám ty, které chci letos upéct. Dle tradic by na českém Štědrovečerním stole měl být sudý počet druhů cukroví a to v počtu minimálně 7 druhů. V naší rodině děláme každý rok 7 tradičních druhů cukroví a k tomu přihodíme několik nových (obvykle některé z cest). Kromě cukroví žádný rok nevynechám ani perníčky, štolu a Vánočku. 
 
Proč se na Vánoce peče cukroví?
Tradice přípravy vánočního cukroví je stará mnoho staletí. Z důvodu toho že dříve byla mouka a cukr hůře sehnatelnou surovinou, bylo takové cukroví připravováno  především ze sušeného ovoce a medu. Až postupem času, zhruba začátkem 19. století, se dostalo do podob, v jakých jej známe dnes. Cukroví původně nesloužilo jako dobrůtka, ale mělo hlubší charakter. Věšelo se na různá místa stavení a přilehlé stromy proto, aby se rodině dařilo, byla hojná úroda a jejich živobytí bylo chráněno. Nejčastěji mělo tvar zvířat či koleček a koulí, které symbolizovali slunce. 
 
Později, když se již začala do cukroví používat mouka a cukroví se již peklo takové jaké jej známe nyní, tradovalo se, že pokud hospodyňka cukroví připálí, hrozí jí vážná nemoc a naopak, pokud se povede, bude se těšit pevnému zdraví. Dle tradic se cukroví nepeče dříve než po 1. adventní neděli. Letos by jste tedy měli péci nejdříve 30.11.
 
Naše tradiční cukroví:
  • Vanilkové rohlíčky (ZDE),
  • Linecké cukroví (ZDE),
  • Podvodnice (ZDE),
  • Pracny (ZDE),
  • Ořechy (ZDE),
  • Išlské dortíčky (ZDE),
  • Kokosové strojkové (ZDE),
  • Jemné sušenky (ZDE),
  • Marokánky (ZDE),
  • Kokosky (ZDE),
  • Kávová zrna (ZDE),
  • Úly (ZDE).
Moderní cukroví a cukroví z cest:
  • Alfajores (ZDE),
  • Čokoládové koule (ZDE),
  • Lanýže (ZDE),
  • Crinkles (ZDE),
  • Thumbprint cookies (ZDE).


2. SEZNAM SUROVIN

Když mám recepty vybrané a mám tedy rozmyšleno, co budu letos péct, sepíšu si seznam surovin, které budu v následujících týdnech potřebovat. Poté nakoupím všechny suroviny na tento a následující týden a současně nakoupím vše trvanlivé, abych měla suroviny na pečení stále po ruce.
 
Nikdy mi tak doma nesmí chybět:
  • Hladká mouka,
  • Kukuřičný škrob,
  • Piškoty,
  • Moučkový cukr,
  • Cukr krupice,
  • Kakao,
  • Máslo,
  • Vejce,
  • Čokoláda (nejlépe vysokoprocentní hořká),
  • Smetana,
  • Rum,
  • Med,
  • Rybízová marmeláda,
  • Strouhaný kokos,
  • Ořechy (vlašské, lískové, mandle, pistácie),
  • Kandované nebo sušené ovoce,
  • Citrón bez chemického ošetření,
  • Vanilkové lusky,
  • Skořice,
  • Badynán,
  • Hřebíček,
  • Nové koření, 
  • Fenykl,
  • Anýz,
  • Zázvor,
  • Kypřicí prášek,
  • Jedlá soda,
  • Droždí.
Dále nezapomenu na suroviny na vánoční horké nápoje, které si dopřávám u každého pečení, ale třeba i u hezkého filmu:
  • Bílé víno,
  • Jablečný džus,
  • Pomeranče,
  • Jablka,
  • Třtinový cukr.
3. NACHYSTÁM SI VÁNOČNÍ PLAYLIST
 
Hudba je můj život. Vždy když jsem v kuchyni, pouštím si oblíbenou hudbu a to kdykoliv během roku. Vše mi jde pak lépe od ruky. 
 
Nyní, když se blíží Vánoce, tak volím svátečně laděné songy. Vytvořím si vlastní playlist v mobilu nebo v televizi na Youtube a pouštím si je stále dokola. Playlisty mám hned dva. Jeden s tradičními českými koledami a poté tento modernější:
  • Mariah Carey – All I Want for Christmas Is You
  • Mariah Carey – o holly night
  • Wham! – Last Christmas
  • Michael Bublé – It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
  • Michael Bublé – White Christmas
  • Michael Bublee – Have yourself a Merry little Christmas
  • Frank Sinatra – Santa Claus Is Coming
  • Billy Mack – Christmas is all Around
  • Train – Shake Up Christmas
  • Bryan Adams – Christmas Time
  • Kelly Clarkson – Underneath the Tree
  • Shakin Stevens – Merry Christmas everyone
  • John Lennon – So this is Christmas
  • Darlene Love – All Alone On Christmas
  • Janek Ledecký – Sliby se maj plnit o Vánocích,
  • Dean Martin – Let It Snow!
  • Brenda Lee – Rockin´Around the Christmas Tree,
  • Bobby Helms – Jingle Bell Rock,
  • Andy Wiliams – it most wonderful time of the year,
  • Andrea Bocceli – God bleess us everyone,
  • Home alone – Carol of the bells,
  • John Williams – Christmas star.
 
4. PŘIPRAVÍM SI POMOCNÍKY

Když mám na pečení vše připraveno, přichystám si několik pomocníků, které budu následující týdny při pečení používat.

Při vánočním pečení musím mít vždy po ruce perníčkové koření, které používám nejen do perníčků, ale třeba i do granoly, litých buchet a krémů. Dále si připravuji domácí vanilkový cukr, jenž při pečení dávám téměř do všeho. Nakonec připravím i dulce de leche (recept brzy na blogu), které je skvělé jako krém na promazávání cukroví nebo jako polotovar pro přípravu krémů na dorty či jen tak na lžičku, když se nikdo nedívá :).

 
5. PŘICHYSTÁM PERNÍČKY
 
Perníčky se u nás nikdy nepovažovaly za klasické cukroví, ale stejně jako například štola či vánočka, pro nás byly další dobrotou nezbytnou pro vánoční stůl. Perníčky jsou vždy úplně první cukrovinkou, kterou na Vánoce chystám. Jako první si rozmyslím, co vše chci z perníčků připravit a poté si na ně přichystám (případně seženu) vykrajovátka či nakreslím a vystříhám ze čtvrtky šablony. Perníčky totiž nemusíte péct jen na samotné zobání, ale i jako ozdoby na stromeček, či je použít na adventní kalendář, na svícen, perníkovou chaloupku atd. Pár perníčků si vždy nechám na prostření sváteční tabule a při zdobení na ně píši jména hostů. 
 
Tradiční těsto na perníčky vyžaduje potřebné uležení, aby perníčky hezky změkly, a proto se pečou se značným předstihem. Takové perníčky se hned po upečení ještě horké pomazávají rozkvedlaným vajíčkem, aby byly hezky lesklé a poté se buď nechávají holé nebo se zdobí čokoládou, ořechy či bílkovou polevou (Pokud se zdobení bojíte, kupte si embosovaný váleček, těsto bude mít hezkou strukturu a když jej po upečení potřete kakaem rozmíchaným ve vodě, budou mít krásný ornament).
 
Do tradičních perníků se do těsta nepřidává máslo a takové perníky potřebují dostatek času aby změkly. Proto se ukládají do krabice s jablkem, ve které se nechají v chladné spíži či půdě několik týdnů uležet. Během těchto dní pojmou vlhkost z jablka a krásně díky němu změknou. Tradiční těsto na takové perníčky najdete zde na našem blogu, pokud se však na pečení perníčků také chystáte, doporučuji použít raději TOTO těsto na perníčky, které má díky svému složení modernější charakter. Bude se Vám s ním lépe pracovat a perníčky z něj jsou ihned měkké. Já už jiné perníčky nedělám. 
 
6. VYROBÍM VĚNEC NA DVĚŘE A ADVENTNÍ VĚNEC NA STŮL
 
Jen co se přiblíží víkend, zajdu do květinářství pro základ na věnec a pro florex na případné další květinové dekorace. Dále nakoupím ozdobné větvičky eukaliptu. Na zahrádku skočím pro větvičky jehličnatých stromů, tůjí a magnolie. V obchodě pak také nakoupím svíčky a různé další ozdoby, které budu letos na věnce používat (mašle, rolničky, zvonečky, ořechy se skořápkou).
 
V sobotu před adventní nedělí připravím a nazdobím věnce a rovnou je připevním na dveře a ten adventní položím na stůl.
 
7. ZAČNU ZDOBIT BYT
V pátek také začínáme zdobit byt. Jako první navěsíme světýlka na balkón a na okno Štěpánkova pokojíčku. Tím to však končí. Dle tradic by se měl byt či dům zdobit postupně, tedy každý adventní víkend připravit něco dalšího.
 
ADVENTNÍ NEDĚLE
Vše je již přichystáno a tak je první adventní neděle již poklidnější. Přichystáme si malé pohoštění na večer (pečivo, pomazánky, salát a něco sladkého) a uvaříme horký černý čaj. Zapálíme první adventní svíčku na věnci a uděláme si hezký podvečer, během něhož například zjišťuji, co by si kdo přál pod stromeček.
 
Adventní věnec
Symboliku adventního věnce převzali pravděpodobně křesťané od germánských kmenů, kteří měli zvyk v zimě zapalovat oheň uprostřed zeleného kruhu, aby tak znázornili Slunce. V naší novodobé historii pak přišel přelomový nápad Johanna Hinricha Wichrna, který chtěl před Vánoci potěšit malé sirotky a proto 30. listopadu na svatého Ondřeje vyvěsil do společné jídelny kolo od vozu zdobené 23 svícemi, tedy počtem dní do Vánoc. Zde se tak setkáváme se symbolikou podobnou pro adventní věnec i adventní kalendář. Z této myšlenky se poté vyvinul adventní věnec se 4 svíčkami, které symbolizují 4 adventní neděle před Štědrým dnem.
 
Každá ze svíček má svůj význam.
  • 1. svíčka nese jméno Naděje a zapaluje se na železnou neděli. Tato svíčka by měla být nejblíže tomu členu rodiny, který je v ní nejstarší a nejváženější. Další adventní neděli se zapaluje svíčka, která postupuje v proti směru hodinových ručiček.
  • 2. svíčka nese jméno Mír. Tato svíčka se zapaluje druhou adventní, tedy bronzovou neděli.
  • 3. svíčka se jmenuje Přátelství. Zapaluje se na stříbrnou neděli. Tato svíčka by dle tradice měla mít růžovou barvu, jenž odkazuje na naději upřenou ke zrození Ježíše Krista. I kněz, který obvykle oblékal fialovou barvu symbolizující důstojnost, pokání a rozjímání, se na tuto adventní neděli obléká do růžového roucha, neboť je možné smutek posvětit nadějí.
  • 4. svíčka nese jméno Láska a zapalujeme ji na zlatou neděli. Tedy poslední neděli před Štědrým dnem. 
Tradiční barvou svíček na adventním věnci je fialová a čtvrtá svíčka růžová, tento zvyk se však málo kde již drží. Postupem času se moderní barvou Vánoc stala spíše barva červená a zlatá a často se tak můžete setkat se symbolikou červené barvy přirovnávané k prolité krvi za spásu lidstva Krista a zlaté k životu.
 
DRUHÝ ADVENTNÍ TÝDEN (30. 11. – 6.12.)
 
Druhý adventní týden je pro mě vždy kreativním týdnem. V tomto týdnu vytvářím a nakupuji vánoční přání, které posílám rodině. Připravuji adventní kalendář a balíček klukům od Mikuláše. Tvořím různé ozdoby a začínám péct první cukroví a štolu. Dále také připravuji košíčky, které pak plním až před Štědrým dnem a také peču cookies, jako připomínku části naší rodiny v Americe. Současně si připravuji seznam dárků, které chci v následujících dvou týdnech pod stromeček nakoupit a přemýšlím nad tím, na kterou organizaci letos přispějeme.
 
1. PŘIPRAVÍM ADVENTNÍ KALENDÁŘ
 
Když jsem byla malá, moje mamka mi ušila adventní kalendář. Bylo to 24 malých látkových pytlíčků s různými proužky, kolečky a dalšími tvary. Vždy mi do každého z nich dala malou sladkost, zavázala je stužkou a navěsila na jehličnatou větvičku, kterou pak přidělala na stěnu. Ráda na něj stále vzpomínám, a proto každý rok taky takový podobný kalendář chystám. Dříve jsem jej chystala pro Františka, ale od té doby co máme doma Štěpánka, jej chystám i pro něj. Pro koho jej nachystáte vy je zcela na Vás. 
 
Obvykle koupím v papírnictví 24 papírových sáčků a kolíčků, přírodní provázek a stužky, ze kterých kalendář připravím. Doma jej pak naplním ořechy, sušeným ovocem a dalšími dobrotami. Často přidávám i do některých sáčků malou hračku (V loňském roce jsem kupovala například malá zvířátka do farmy, letos jsem nakoupila malá lega.). 
 
2. ZAČÍNÁM PÉCT
 
CUKROVÍ
Vždy si najdu jeden den v první polovině týdne, kdy připravím všechna těsta na cukroví, která budu tento týden péct a postupně pak upeču jednotlivá cukroví. 
 
Která cukroví je vhodné tento týden upéct (letos budu péci jen tučně vyznačená cukroví)?
  • Vanilkové rohlíčky (ZDE),
  • Jemné sušenky (ZDE),
  • Pracny (brzy na blogu),
  • Zázvorky (ZDE),
  • Kokosové cukroví (ZDE),
  • Ořechy (ZDE).
ŠTOLA
Tento týden také upeču tvarohovou štolu. Štola potřebuje minimálně 2 týdny na uležení. Je tedy skvělé, že si ji můžeme připravit dopředu a ušetříme tak čas před hlavními svátky, kdy je nejvíce práce. Často se mě ptáte, zda můžete štolu jíst dříve než po 14 dnech po uležení. Ano, můžete samozřejmě všechno, nikdo vám za to ruce neutrhne, ale uleželá je nejlepší. Ve štole se během těch dvou týdnů krásně proleží a propojí chutě a veškeré máslo, které jsme do ní při pečení dali hezky ji hezky zakonzervuje.
 
Když štolu připravuji, dělám vždy jednu pro svého taťku k narozeninám, jednu pro nás na Vánoce a z jednoho těsta i několik malinkých (200 g velkých) štoliček, kterými obdaruji své přátele.  
 
 
3. PŘICHYSTÁM NADÍLKU OD BARBORKY A MIKULÁŠE
 
Když jsem byla malá, věšela jsem za okno punčochu, kterou mi pak Barborka naplnila ovocem a ořechy a když jsem zlobila, přidala i uhlí. Když už jsem punčochy nenosila, mamka mi ušila punčochu pro Barborku a já věšela ji. Letos se na takovou punčochu také chystám, aby ji měl i Štěpán. Co si ji ušít společně?
 
Svatá Barbora
Svátek svaté Barbory připadá na 4. prosince a důležitý je především pro neprovdané dívky, které v tento den řezají třešňové větvičky, aby si je dali do vázy. Pokud taková větvička do Vánoc vykvete, dívka se provdá. Svatá Barbora je zde však nejen pro mladé dívky, ale i malé děti. Je totiž patronkou dětí v nesnázích a proto se k ní vztahuje ještě jedna tradice a to ta, že děti věší punčochy za okno a Barborka je dle zásluh odmění jablky, ořechy, cukrovím i uhlím. 
 
Kromě Barborky k nám žádný rok nezapomenul zavítat ani Mikuláš s početnou skupinou čertů a někdy i andělem. Jak já se jich bála! A to si myslím, že jsem byla vcelku hodné dítě. Člověk si však nikdy nemůže být jistý, a proto by se podle toho měl chovat celý rok. Bůhví jak to letos s Mikulášem bude, ale já věřím, že zvládneme pro Štěpánka jeho návštěvu zorganizovat. Ať už jste či nejste příznivcem Mikulášské družiny pro děti, v tomto týdnu si společně připravíme mikulášské balíčky pro děti. Nad ty domácí totiž nic nemá.
 
Svatý Mikuláš
Mikuláš se narodil kolem roku 270 na území dnešního Turecka a postupem času se stal biskupem v Myře. Je to postava opředená samými dobrými skutky a možná právě díky tomu chodí v předvečer svého svátku, tedy 5. prosince za dětmi, aby je potěšil něčím dobrým co jim zpříjemní čekání na Vánoce. Zlobivým dětem také domlouval.
Ač byl Mikuláš dobrým křesťanem, bohužel jeho život skočil umučením a to dne 6. prosince, které se tak stalo dnem jeho svátku. Od té doby v tento den chodí Mikulášové v různých podobách po celém světě a za odříkanou básničku či písničku rozdávají radost. Mikuláš se tak stal symbolem moudrosti, laskavosti a respektu ke stáří. 
 
4. DOZDOBUJI BYT
 
V sobotu před další adventní nedělí opět trochu více nazdobím byt. V květinářství koupím vánoční hvězdu, pustím vánoční film a u něj si spolu s čerstvě připraveným punčem užijeme kreativní odpoledne, kdy tvoříme ozdoby nejen do bytu, ale třeba i na vánoční stromeček.
 
A jaké filmy nesmím rozhodně o Vánocích zmeškat?
  • Sám dom ztracen v New Yorku,
  • Láska nebeská,
  • Vánoční koleda,
  • Šíleně smutná princezna,
  • Grinch.
TŘETÍ ADVENTNÍ TÝDEN (7.12. – 13.12.)
 
Třetí adventní týden dopékáme poslední cukroví, které budeme příští týden plnit krémy a zdobit čokoládou. Také peču Lusserkatte, tentokrát tomu bude na adventní neděli, kdy má svátek Lucie a tak skvěle poslouží jako pohoštění na posezení u věnce. Tento týden se také nese v duchu vánočních výletů. O víkendu jezdíváme na vánoční trhy do Německa a na procházku do Kryštofova údolí, kterou zakončíme návštěvou kostela a historických betlémů. Letos se na trhy pravděpodobně díky koronavirovým opatřením nepodíváme, ale procházku po námi milovaném Kryštofáku určitě nevynecháme. Na závěr týdne také vybíráme stromeček pro Ježíška.
 
1. PEČEME POSLEDNÍ CUKROVÍ A LUSSERKATTE
 
CUKROVÍ
Přišel čas upéct poslední cukroví, abychom mohli už příští týden pouze zdobit. Tento týden tak pečeme (letos budu péci jen tučně vyznačená cukroví):
  • Linecké cukroví (i podstavce na úlky, pokud nepoužíváte piškoty) ZDE,
  • Išlské dortíčky (ZDE),
  • Podvodnice (ZDE),
  • Marokánky (ZDE),
  • Crinkles (ZDE).
LUSSERKATTE
13. prosince má svátek svatá Lucie a já každý rok v tento den peču na prozáření temného dne žluté kynuté Luciiny kočičky. V severských zemích se totiž pečou Lussekatter, což je tradiční švédské pečivo, které se v den svátku svaté Lucie, tedy v nejtemnější den v roce, peče ve švédských městech a vesnicích. Svým tvarem i chutí mohou připomínat naše velikonoční Jidáše, ale na rozdíl od nich, jsou barvou i chutí výraznější. Jsou totiž doplněné o šafrán. Mají totiž barvou rozzářit jinak temný den. Ne nadarmo se říká: “Lucie noci upije, ale dne nepřidá!” Tentokrát je budu připravovat na druhou adventní neděli.
 
2. JEDEME NA VÁNOČNÍ VÝLET
Letos se do Německa na trhy nepodíváme a dost možná ani na trhy v českých městech, určitě však nevynecháme výlet do Kryštofova údolí. Pokud bude sníh, bude tato vesnička dokonale vánoční. Na návsi vždy stojí krásný Jírův betlém a o pár domků dále se nachází muzeum Betlémů, které Vás i bez sněhu do vánoční atmosféry krásně vtáhne. Později odpoledne zajdeme na mši do nejkrásnějšího kostelíka, který jsem kdy viděla a načerpáme další krásnou atmosféru. 
 
Udělejte si také vánočně laděný výlet a napište nám prosím do komentáře jaký vánoční výlet nezmeškáte ve vašem regionu, ať nabídneme inspiraci i těm, kteří bydlí mimo sever Čech, věřím, že to ocení. 
 
Atmosféra vánočních trhů nám bude letos zapovězena, proč si jí však alespoň trochu nepřinést domů? Připravte si domácí punč, pusťte si koledy a upečte si doma jedlé kaštany.
 
3. VYBEREME STROMEČEK PRO JEŽÍŠKA
Když jsem byla malá, měli jsme vždy veliký stromeček, který sahal až ke stropu. Mívali jsme smrčky stříbrné i klasické, jedličky i borovice. Všechny jsem je měla ráda. Ta vůně stromečku, která prostoupí celým bytem je totiž nezaměnitelná, proto vždy upřednostňuji stromeček živý než umělý. 
 
Stromeček jsme nikdy nechodili vybírat a tak ani nevím, jak jej naši zařizovali. Vždy se u nás najednou objevil v obýváku a byl už ozdobený. Stromeček jsme tak prvně viděli až po Štědrovečerní večeři. Myslím, že je to krásná tradice, ale pro dnešní dobu již velmi těžce realizovatelná. Tehdy jsme totiž měli jídelnu v samostatné místnosti a obývám také. Mohlo se tak vše v obýváku připravit, místnost uzavřít a pustit nás tak až ve chvíli, kdy je potřeba. Dnes, kdy má většina domácností již kuchyň, jídelnu a obývací pokoj v jedné místnosti je tak myšlenka téměř nerealizovatelná. My jsme přesně ten případ, a proto jsme nastolili novou tradici, kde stromeček vybíráme pro Ježíška a pro něho jej i zdobíme. Koupený stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně, aby neuschl a na Štědrý den jej postavíme a ozdobíme, aby nás Ježíšek našel, zachováváme tedy alespoň tradici stavění stromku až na Štědrý den. 
 
4. ADVENTNÍ TÝDEN (14. – 20.12.)
 
Poslední týden před Vánoci je pro mě týdnem posledních příprav, ve kterém připravujeme nepečené cukroví a kompletujeme to, které již máme upečené. Tento týden také balíme dárky a uklízíme byt. Připravujeme poslední výzdobu a dáváme do kupy vše, co budeme příští týden potřebovat na ozdobení stromečku.
 
1. KOMPLETUJEME CUKROVÍ
 
Je poslední týden před svátky, a proto kompletujeme cukroví. Přišla doba přichystat nepečené cukroví, usušit pusinky, díky kterým zděláte nevyužité bílky z předešlého pečení a zkompletovat cukroví, které jsme minulé týdny napekli.
 
Připravujeme:
  • Vosí hnízda/včelí úlky,
  • Rafaelo kuličky,
  • Marcipánové cukroví,
  • Lanýže.
Sušíme:
  • Sněhové pusinky,
  • Kokosky.
Kompletujeme:
  • Linecké cukroví slepujeme rybízovým džemem,
  • Išlské dortíčky slepujeme krémem a zdobíme čokoládou a ořechy,
  • Ořechy slepujeme karamelovým krémem a zdobíme čokoládou,
  • Alfajores promazáváme dulce de leche.
2. BALÍME DÁRKY
V tomto týdnu se také snažím mít již nakoupené všechny dárky. Vytvářím na ně jmenovky a balím je. Pak je pečlivě schovám, aby je nikdo nenašel a nezapomenu, kam jsem je dala :).
 
3. UKLÍZÍME BYT
Hurá na vánoční úklid. Vánoční úklid je pro mě vždy tak trochu jiný než klasické úklidy. Vždy se na něj těším, ale zároveň se k němu nemohu dokopat. Je totiž časově náročný, ale užiji si to, že mám vše zas na chvíli krásně porovnané. 
 
Doma se snažím mít stále uklizeno, ale Vánoční úklid beru jako vyjimečný v tom, že vyndám úplně vše ze všech skříní, vytřu police a vše v nich porovnám. Je jedno, zda se jedná o skříně v kuchyni či v ložnice, konečně zase po pár měsících mám vše krásně srovnané a to mě těší. Dále vyperu záclony a dělám vše co neuklízím každý týden. Tedy umyji okna, vyčistím sedací soupravu atd.
 
4. PŘIPRAVUJEME POSLEDNÍ VÝZDOBU
Uklizený byt také závěrečně dozdobím. Koncem týdne již chystám vánoční ubrus, vytahuji z půdy vánoční pyramidu a svícen na stůl. Nad ten na závěr připevňuji jmelí.
 
5. CHYSTÁME VĚCI NA ZDOBENÍ STROMEČKU
Z půdy také stáhnu krabice s ozdobami a zkontroluji zda je vše v pořádku. Zda světýlka svítí, zda mám háčky na navěšení ozdob na stromek a jestli je všech ozdob dostatek. Ne jednou jsem si takto vzpomněla na rozbité ozdoby z loňského roku, na které bylo během následujících měsíců již zapomenuto, a na poslední chvíli je pak dokupovala. Touto kontrolou přijdete na vše včas a nemusíte plašit na Štědrý den.
 
 
VÁNOČNÍ TÝDEN (21. – 27.12.)
 
Vše už se schyluje ke Štědrému dni a proto se v tomto týdnu snažím co nejvíce užívat vánoční pohody a dělat pouze to, co není možné nachystat dopředu.
 
21.12.
Tento den si žádá odpočinek před štědrovečerním maratonem, a proto pouze sepíšu nákupní seznam toho, co budu potřebovat pro přípravu Štědrého dne, potom si dělám vánoční pohodu s punčem, koledami a hlavně vánočním filmem a nedělám už vůbec nic.
 
22.12.
Do Štědrého dne zbývají poslední dva dny a proto vyrážíme koupit čerstvého kapra, kterého pouze uložíme do chladna, nebo živého do vany. Také uděláme poslední nákup všeho, co budeme až do Silvestra potřebovat.
 
Pokud mi chybí, tak nakoupím:
  • Brambory,
  • Cibule,
  • Vejce,
  • Šunkový salám,
  • Hrášek,
  • Mrkev,
  • Celer,
  • Petržel,
  • Kyselé okurky,
  • Majonéza,
  • Vinné nebo smetanové klobásy,
  • Strouhanku (pokud nemáte domácí)
  • Kachna/Husa/Krůta/Kuře (nějaký opečenec na 25.12.)
  • Zelí,
  • Svíčková,
  • Špek,
  • Brusinky (pokud nemáte domácí),
  • Citrón,
  • Hladká mouka,
  • Máslo,
  • Smetana,
  • Mléko,
  • Rozinky,
  • Mandle,
  • Jablka,
  • droždí,
  • Káva (pro hosty)
  • Veka,
  • Pečivo na chuťovky (pokud si neupečete vlastní),
  • Ovoce na slavnostní stůl,
  • Zelenina na pohoštění.
Na závěr uvaříme brambory ve slupce, ze kterých zítra připravíme salát. Stejně tak uvaříme na salát i mrkev. Poté prošpikuji a naložím svíčkovou.
 
23.12. 
Zítra je Štědrý den, a proto dnes připravíme vše co se dá, ať nemáme zítra takový kvapik.
Dopoledne:
  1. Kapra hezky očistíme, naporcujeme a naložíme. NIKDY, ALE OPRAVDU NIKDY si nezapomeneme uchovat jednu šupinu. Šupinu omyjeme, usušíme a necháme po celý rok v peněžence. Jen tak se nás bude štěstí držet po celý rok a penízky se množit.
  2. Houby na kyselo namočíme.
  3. Houby na hubník povaříme.
  4. Připravíme bramborový salát (recept brzy na blogu).
Odpoledne:
  1. Naložíme hubník.
  2. Naložíme opeřence na 25.12.
  3. Svíčkovou obrátíme a necháme dále nakládat.
  4. Upečeme Vánočku.
  5. Upečeme štrůdl.
24.12. ŠTĚDRÝ DEN

Víte co mám na Vánocích nejraději? Jsou to české tradice, které se u nás drží již mnoho let. I přesto že milujeme cestování a máme k cizím kulturám velmi blízko, jsem ráda za to, že alespoň ten jediný den v roce, jako je Štědrý den, je plně zasvěcen českým tradicím. Ať už se jedná o zdobení vánočního stromku, štědrovečerní tabuli a nebo menu, které na ní servírujeme, vždy se na tento den těším, jak malá holka. Bez těchto okamžiků si totiž štědrý den již nedokážu představit. Díky nim jsou totiž Vánoce tak kouzelné!

 
Píši tento článek a jakobych slyšela svou babičku říkat: “Štědrý den nikdy nesmí viset prádlo, znamenalo by to, že se někdo v rodině oběsí a nikdy se nesmí již v tento den zametat, abychom si nevymetli štěstí domu”…. Tato slova mám v sobě natolik zakořeněná, že se mi již kolikrát stalo, že jsem v předvečer Štědrého dne měla ještě mokré prádlo a raději jsem ho nechala mokré v lavoru až do 25. aby mi náhodou na Štědrý den neviselo. Stejně tak vždy když mě v tento den napadlo zametat, tak jsem si raději naplácala, než se na zametání vrhnout. Vím, je to pověra, ale co kdyby! Toto přeci nemohu riskovat :).
 
Ráno když vstaneme, posnídáme vánočku a potom postavíme betlém, připravíme a ozdobíme stromeček (Zdobení stromečku je přejato z německých tradic, které k nám přišli v 19. století, tehdy se stromeček zdobil především v měšťanských rodinách, na vesnice se dostal stromeček později a věšel se kmenem ke stropu, tedy špičkou dolů, což bylo symbolem ochrany.). Během dopoledne pak uvaříme kyselo, které i obědváme. Můžeme si však dát jen co se do talíře vejde a více si nepřidat, abychom viděli zlaté prasátko (Nikdy jsem žádné neviděla, ale tradice je tradice :). V podvečer pak opět obrátím svíčkovou, namotáme klobásy a dáme je péct, současně také vytáhneme naložení hubník a též ho dáme péct. Mezitím obalíme kapra a usmažíme ho a připravíme chuťovky a chlebíčky. Pak už jen zbývá prostřít stůl.
 
Stůl musí být slavnostní a mít vždy o jeden talíř navíc, kdyby náhodou přišel pocestný. Do talíře vždy dáváme patku vánočky a chléb se solí jakožto boží dar. Každý host musí mít plnohodnotné místo a na konci večeře pod talířem najít šupinu z kapra nebo několik mincí, které nosí štěstí po následující rok. Dále se na stůl musí vejít i tác s cukrovím, mísa s ovocem, svícen a na dosah stolu pak také štůdl, chlebíčky a chuťovky. Vždy s tím místem bojuji a každý rok mám pocit, že musíme pořídit větší stůl, ale i tuto tradici se snažím dodržet. Když je vše připravené, usadíme se k večeři a během celé večeře se nesmíme zvednout, pouze hostitel, který servíruje jídlo (tedy já nebo moje mamka, podle toho kde se který rok večeře koná). Traduje se totiž, že pokud někdo vstane od stolu nemusel by se příštích Vánoc dočkat a to nikdo přeci nechceme.
 
Moje babička pocházela z Podkrkonoší a možná právě proto se u nás stále drží tradice 4 vánočních chodů, kde první dva jsou z hub. 
 
Dle tradic spadá Štědrovečerní večeře ještě do postního období, a proto by na stole nemělo být jiné maso než to rybí. Ano, klobása je přestupek, salám v salátu se za něj nepočítá, jelikož je v něm převážně zelenina nežli maso. Ryba je tedy považována za postní jídlo, stejně tak sem patří i pokrmy z hub a krup.   
 
Večeři začínáme na hlubokém talíři, kam se servíruje kyselo a po snězení do stejného do talíře dostaneme kus hubníku. Následuje talíř mělký, kam se nakládá bramborový salát a k němu klobása. Po snězení klobásy ještě kapr a po něm na malém talířku dezert, tedy štrůdl a cukroví. Během večeře si každý může naložit jen tolik kolik sní, na talíři totiž z žádného chodu nesmí zbít ani drobeček. Když jsem byla malá, trochu jsem s tím bojovala, ale roky mě naučili si dle toho nakládat. Po večeři se pak zpívaly koledy, tradičně se provedlo několik věštebných metod jako rozkrojení jablíčka a pouštění lodiček a pak, když zazvonil zvoneček se začali rozbalovat dárky. 
 
Možná se mohou někomu zdát taková pravidla přísná a musím přiznat, že při debatách s přáteli se málokdy s takovými tradicemi setkávám, ale bez nich si již Vánoce nedokáži představit a právě ony dělají naše Vánoce vánočními. Věřím, že nejsem sama, kdo má po prarodičích v sobě mnoho vánočních zásad a předává je svým dětem a třeba možná i někoho tyto naše tradice inspirují k tomu je promítnou i do svého života.
 
Následující dny se pak nesou v duchu setkávání a trávení co nejvíce času s rodinou. Na 25. 12. se u nás podává opeřenec se zelím a knedlíky a také svíčková, které se dělá dostatek, aby zbyla i na Štěpána, tedy na 26.12. Díky tomu, že tento den slaví náš Štěpánek svátek, hostím tento den já a připravuji na tento den svíčkou, kterou nakládám již několik dní dopředu. Je pak krásně uleželá a svou chutí se odvděčí. Zbytek roku užíváme poklidně a pospolu v klidu a míru a s vidinou jen všeho dobrého v novém roce. 
DĚKUJI, že jste dočetli až sem a těším se až tyto předsváteční dny strávíme společně a společně se podělíme o naše zvyky a tradice. Těším se na Vás nejen tady, ale i na našem instagramovém účtu.
 

 

Zapojte se do konverzace

  1. Marie Králová says:

    Moc pěkný příspěvek, díky za něj i za ostatní recepty, které tu vždy najdu. M.

  2. Dominika says:

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

  3. Dominika says:

    Boží článek! 🙂 Vánoce miluju a po tomto přečtení se na ně těším mnohem víc;) vloni jsem podle vás dělala crinkles, tak se těším na celý měsíc a co nového zase vyzkouším 😉 ať se daří a šťastné a veselé!

  4. Dominika says:

    🙂

  5. Super článek, krásně mě to naladilo na Vánoce, které miluju. Budu se inspirovat, díky.

  6. Anonymní says:

    Klobouk dolů…:-) moc hezky jste to sepsala. Krásné, inspirativní. Děkuji.
    Určitě taky vymyslím nějaký pěkný Vánoční výlet. Pavla H.

  7. Anonymní says:

    Krasny clanek, moc dekuji a urcite se budu inspirovat 😊😘

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme 🙂

  8. Světlana says:

    Krásně napsané, moc děkuji

    1. Markéta says:

      Já moc děkuji, že se líbí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena