Zlatým hřebem vánočního pečení je vždy pro nás příprava nepečeného cukroví. Takové přípravě vždy dominují vosí úly, které na našem vánočním stole nesmí nikdy chybět, ale také čokoládové lanýže, které se hodí nejen do etažéru s cukrovím, ale také do pěkné krabičky, která poslouží jako obal pro další jedlý vánoční dárek.
Čokoládové lanýže
Co budete potřebovat
- 200 g oblíbené čokolády
- 80 ml smetany na šlehání
- 80 g másla
- 20 g vanilkového cukru
- 5 ml rumu
- ořechy na obalení (pistácie, lískové ořechy, strouhaný kokos, kakao,…)
Postup
- Čokoládu nalámeme na menší kousky a položíme ji vedle plotýnky (Vždy volte čokoládu, která je vaším chutím nejbližší, lanýže jsou tvořené hlavně z ní a tudíž jejich chuť bude primárně tvořena touto čokoládou.).
- Do menšího kastrolku či hrnce vložíme na kousky nakrájené máslo, cukr, smetanu. Kastrolek se surovinami necháme pozvolna zahřívat a za stálého míchání suroviny rozpustíme a spojíme v kompaktní směs. Zbytečně ji však nevařte, stačí ji jen nechat pozvolna zahřívat.
- Horkou směs odstavíme z plotny, přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu a mícháním ji v ní rozpustíme. Směs míchejte dokud nezískáte hladký středně hustý krém.
- Na závěr do směsi zamícháme rum a poté ji necháme několik hodin vychladit (nejlépe do druhého dne).
- Druhý den si připravíme ořechy, ve kterých budeme lanýže obalovat, můžete zvolit strouhaný kokos (ten se hodí především k bílé čokládě), kakao, ale i různé druhy nasekaných ořechů.
- Z chladné směsi lžičkou odebíráme kusy lanýžové směsi, v rukou z ní vyválíme kuličky a ty poté obalujeme v oříšcích (Ano, budete od čokolády hodně opatlaní, několikrát si mezi válením a obalováním budete mít ruce, ale věřte, stojí to za to!).
Poznámky
Tip: Doprostřed lanýže můžete také zabalit lískový oříšek, uvidíte, že lanýž pozvedne ještě výš.
Vypadají moc dobře, vyzkouším je na Vánoce. Eliška
Moc děkujeme
Dobrý den.
Máte zkušenosti i s bílou čokoládou?Jednou jsem zkoušela,ale ten poměr surovin asi nebyl to pravý ořechovy…
good article
ITTELKOM JAKARTA