Každý rok na stůl k našemu tradičnímu českému cukroví přidáváme i jedno, které nám připomínám některou z cest, jež jsme uplynulý rok zažili. Letos jich bylo mnohem méně, než jsme loni touto dobou plánovali, i přesto v nás mnoho zanechali. Dovezli jsme si z nich nespočet zážitků i receptů, kterými ozvláštňujeme naši kuchyni. Žádný však ne takový, aby se hodil na Štědrovečerní stůl. V myšlenkách jsme se proto vrátili o několik let zpět a oprášili chuťové vzpomínky z Austrálie, kde jsme objevili thumbprint cookies. Přidali jsme do nich trochu čokolády a vzniklý důlek ozvláštnili argentinských dulce de leche. Vyzkoušejte je a přineste si trochu chutě dálek i do Vašich domovů. Uvidíte, že nebudete litovat.
Čokoládové Thumbprint cookies s karamelem
Co budete potřebovat
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 80 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 35 g hořké čokolády
- 1/2 lžičky jedlé sody
Na zdobení
- Dulche de leche
Postup
- Do větší misky nakrájíme na menší kousky máslo, které necháme přijmout pokojovou teplotu, aby bylo lehce změklé.
- Než máslo povolí, rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkovzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby Vám voda do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.).
- Mouku promícháme s jednou sodou a poté ji prosejeme do misky.
- K povolenému máslu přisypeme cukr a utřeme jej do bílé nadýchané pěny. Dále přidáme žloutek a rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme. Následně přidáme i cukr a mouku se sodou a vše zpracujeme v kompaktní těsto, které necháme do druhého dne uležet (Spěcháte-li, nechte těsto uležet alespoň 1 hodinu).
- Z odpočinutého těsta ulamujeme malé kousky, které vyválíme do malých kuliček (Naše cukroví bývá malinkaté a proto máme kuličky zhruba 9 g těžké, pokud je budete mít větší, myslete na to, že sušenek bude méně). Ty poté zploštíme otiskem palce, díky kterému sušence vytlačíme důlek (Důlek palcem je tradiční proces přípravy těchto australských sušenek, abyste však docílili opravdu hezkého důlku, který se Vám bude dobře plnit, je lepší použít druhý konec vařečky a jím důlky udělat. Snažte se je dělat hluboké a úzké. Současně také myslete na to, že cookies se v troubě rozteče a široký a nízký důlek by pak při pečení mohl zaniknout.).
- Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
- Přichystané sušenky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem (Myslete na patřičný rozestup. Sušenky se při pečení zvětší o dvojnásobek.). Poté je pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 10 – 12 minut.
- Upečené sušenky necháme zcela vychladnout a pak jim za pomoci zdobícího sáčku naplníme důlek karamelovou pomazánkou dulce de leche (Pokud sušenky nebudete konzumovat hned, ale chcete je mít například na vánočním stole, je dobré si je upéct do předu a plnit až před konzumací.).
Kdy je vhodne na peceni teto dobroty? A kde skladujete? Dekuji
Dobrý den, skladuji stejně jako ostatní cukroví v krabici, můžete je upéct i 14 dní dopředu, je však lepší je pak plnit v den konzumace, nebo třeba tři dny před. Čím déle jsou naplněné, tím více náplň vysychá.