Perník na plech je česká klasika, kterou si rádi dopřejeme po celý rok a já nemohu uvěřit tomu, že se zde tento náš oblíbený recept ještě nikdy neobjevil. V loňském roce jsme Vám jej představili na našem Instagramu, kde se tyto stromečky těšily velké oblibě a já jsem neskonale vděčná, že se Vám náš nápad zalíbil. Aby však recept neupadl v zapomnění, rozhodli jsme se jej znovu upéct, nafotit a sepsat sem na blog. Věřím, že se k němu stejně jako my budete rádi letos, ale třeba i roky následující vracet.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co budete potřebovat (na 14 stromečků):
Na těsto:
- 500 g hladké mouky,
- 300 ml mléka,
- 150 g krupicového cukru,
- 180 g rozpuštěného másla,
- 20 g kakaa,
- 4 vejce,
- 1 jablko (120 g),
- 50 g povidel,
- 1/2 lžičky skořice,
- 1 kypřící prášek do perníku,
- 1/2 kypřícího prášku.
Na zdobení:
- 200 g oblíbené čokolády,
- 1 bílek,
- 150 g moučkového cukru,
- cukrové vločky.
Dále: máslo a polohrubou mouku na přípravu pekáče pro pečení.
Postup:
- Nejprve si odvážíme všechny suroviny, aby přijali pokojovou teplotu. Díky tomu předejdeme případnému srazení těsta a buchta bude krásně vláčná a nadýchaná.
- Vyšší hranatý pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem do husté bílé pěny (Vejce s cukrem šlehejte opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou krásně nadýchanou pěnu. Šlehejte je proto alespoň 8 minut.)
- Do vyšlehané směsi zašleháme rozpuštěné máslo a opět necháme chvíli mixovat, aby se suroviny dobře spojily.
- Jablko omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Nyní do jiné větší mísy prosejeme mouku a promícháme ji s kakaem, skořicí a kypřicím práškem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Když je žloutková směs s máslem krásně vyšlehaná postupně do ni zašleháváme moučnou směs a mléko (tedy část moučné směsi, poté část mléka, pak zas moučnou směs a mléko). Po chvíli nám vznikne světlehnědé krémovité těsto, do kterého na závěr zamícháme nastrouhané jablko a povidla.
- Vzniklé těsto rozprostřeme na připravený pekáč tak, aby konce byly lehce navýšené oproti středu a dáme jej péct do trouby předehřáté na 180 °C na 30 minut (velikost pekáče jsem použila 32 x 22 cm).
A JAK NA STROMEČKY?
- Upečený perník necháme lehce vychladnout. Poté jej potřeme rozpuštěnou čokoládou a dozdobíme bílkovou polevou a cukrovými vločkami.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Tedy opatříme si hrnec a horkovzdornou mísu, která půjde do hrnce vložit a zároveň nepropadne. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby v ní mísa byla částečně ponořena. Vodu dáme zahřívat, nesmí nám však příliš probublávat, zachováváme jen mírný var. Do mísy nalámeme na malé kousky čokoládu a necháme ji v horku rozpustit (Dávejte pozor, aby se do mísy nedostala voda, čokoláda by se Vám poté mohla srazit a nešla by roztírat.). Rozpuštěnou čokoládu vylejeme na perník a nožem ji hezky rozetřeme. Poté čokoládu necháme zatuhnout.
- Nyní perník nařežeme na trojúhelníky, které budou tvořit stromečky. Ostrý nůž namočíme v horké vodě (Buď pod kohoutkem proudem horké vody, nebo ve vysoké sklenici, do které jsem horkou vodu nalili.) a perník rozřežeme. Nejprve po delší straně napůl a poté několikrát diagonálně v obou směrech. Díky horkému noži nám půjde čokoláda dobře naporcovat, aniž by se rozlámala.
- Ze zbytku perníku můžeme vytvořit kmeny stromečků.
- Nyní stromečky dozdobíme. Bílky vyšleháme s prosátým cukrem do krásně hladké cukrové polevy. Tu poté přendáme do zdobicího sáčku s malou dírkou a pomocí něho stromečku uděláme řetěz a ještě než nám zaschne, posypeme jej vločkami.