Každé vánoce si vzpomenu na to, jak jsme jezdili za babičkou abychom jí dovezli vánoční dárky a babička nám vždy přibalila domácí bramborový salát a láhev vaječného likéru. O babiččině vaječném likéru se u nás v rodině traduje, že na přípravu 1 litru likéru potřebujete 1 litr rumu a 1 litr vodky. Nikdy mi jako dítěti nešlo do hlavy jak je to možné. S postupem času však přišel člověk na to, že je to pouze nadsázka, která však jde ruku v ruce s tím, jak moc je tento likér řízný.
Vyzkoušejte tento likér mojí babičky a uvidíte, že si jej zamilujete. Co by totiž byly Vánoce bez tohoto chutného nápoje.
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 30 minut
Co budete potřebovat (na více než 2 l vaječňáku):
- 8 žloutků,
- 800 g kondenzovaného mléka (nebo 2 Salka),
- 40 g vanilkového cukru,
- 400 ml smetany na šlehání (31%),
- 0,5 l rumu,
- 0,25 l vodky.
Postup:
- Smetanu nalijeme do rendlíku a přivedeme ji k varu. Jakmile se začne smetana vařit, hned ji sundáme z plotýnky a necháme vychladnou. Na povrchu smetany se vám vytvoří škraloup, ten ze smetany sundejte.
- Žloutky si vyšleháme s vanilkovým cukrem do krásně nadýchané bílé pěny. Přidáme převařenou a vychladlou smetanu, salko a vše důkladně promícháme.
- Do směsi nalijeme rum a vodku a vše ještě jednou promícháme.
- Hotovou směs plníme do sterilizovaných lahví a skladujeme v ledničce. Konzumovat jej můžete hned, nejlepší je však alespoň týden uleželý. Kdo to však má vydržet?