Vždy když se zakousnu tohoto do citrónového chlebíčku s mákem, přenesu se do centra Buenos Aires. Ten lahodný, po citrónu a máku voňavý kus sladkého chleba, jehož krém ze zakysané smetany krásně podtrhne lehkou nakyslost citrónu v těstě, mě vždy vrátí do vzpomínek na místo, kde jsme populární lemon loaf prvně ochutnali.
Jakoby to bylo dnes, přitom jsou to již dva roky, co jsme navštívili temperamentní Buenos Aires. V Čechách mráz, v Argentině horko léta, které se pomalu už chýlí ke konci. Slunce pálilo a těžký amazonský déšť, který jej čas od času vystřídal vždy jen krásně osvěžil vzduch, aby dodal život všudypřítomným rostlinám. Bylo to krásné, ale nebudu Vám lhát. Neviděla jsem jej ráda. Vždy nás totiž zkrápěl v tu nejméně vhodnou chvíli. Jedno se mu však nedá zapomenout. Díky němu jsme objevili kavárnu, která se nám navždy zaryla do našich srdcí.
Vzpomínám, jak nás jednou tento silný lijavec zastihl cestou do parku de Armenia. Stromy zde byly sice velké a snadno by tak mohly poskytnout úkryt, na tento prudký liják však nestačil. Rázem jsme přehodnotili plány a místo odpočinku v parku jsme se rozhodli najíst o něco dříve. Před deštěm jsme se ukryly do podniku zvaný Sans. Staře vypadající interiér jakoby vypadl z některých Borgesových knih a já se ho nemohla nabažit. Proč takové podniky nemáme u nás? Kdybych mohla strávila bych tu celé hodiny, a taky že tomu tak téměř bylo. Chodili jsme sem často. Na kávu, na čaj, na snídani i oběd a já nikdy neměla dost. Vždy jsme si sedli k malému stolku ihned u okna, kde mi společnost dělala obrovská listnatá květina a skleník plný nejrůznějších moučníků, jež volali: „Vem si mě!“ Všechny byly dobré, některé až úžasné, jeden však vyčníval nadevšechny. Lemon poppy seed loaf! Ani nevíte, jak moc bych si jej opět dala. Nikdy jinde jsem totiž lepší nejedla.
Pojďte se s námi na chvíli přenést přes oceán do šarmantního Buenos Aires a ochutnejte citrónový chlebíček s mákem z našich argentinských vzpomínek. Možná že není přímo argentinský, jej však s tímto místem, budu mít navždy spojený.
CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK S MÁKEM
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 citrón chemicky neošetřený
- 5 g kypřicího prášku
- 5 g jedlé sody
- 25 g mletého máku
Na krém:
- 150 g tučného tvarohu ve vaničce
- 150 g zakysané smetany
- 15 g moučkového cukru
Na dozdobení:
- 1 krvavý pomeranč mimo sezónu lze použít klasický pomeranč nebo citrón
- 50 g mandlí plátky
- mletý mák
- moučkový cukr
Postup
Nejprve se pustíme do přípravy chlebíčku
- Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný efekt byl co nejnadýchanější.
- Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Citrón dobře omyjeme, kůru nastrouháme a poté z něj do sklenice vymačkáme všechnu šťávu.
- Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. V misce si promícháme mouku s kypřicím práškem a sodou a poté směs prosejeme do vedlejší misky. Následně do ní pečlivě zamícháme mák.
- Vejce vyklepneme do misky od robota, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu. Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim pomalých dávkách začneme zašlehávat máslo.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Nyní do těsta zašleháme citrónovou kůru. Poté začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vyzískali nadýchané těsto připomínající krém. Na závěr do těsta zašleháme citrónovou šťávu. Necháme šlehat asi minutu. Poté je těsto hotové.
- Připravené těsto přendáme do formy na chlebíček a hezky ho v ní uhladíme. Formu přikryjeme alobalem, poté ji vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15minut. Po 15ti minutách alobal sundáme a pečeme ještě 20 minut při stejné teplotě. Upečený chlebíček necháme zcela vychladnout.
Nyní máme čas připravit krém a zdobení
- Zatímco nám chlebíček chladne, připravíme si krém na jeho pomazání. Do misky vložíme tvaroh a zakysanou smetanu. Poté přisypeme cukr a vše pečlivě promícháme tak, aby se všechny suroviny spojily.
- Mandle lehce opražíme na pánvi. Od mandlí na rozpálené pánvi neodcházejte, mandle se praží velmi rychle a mohly by se Vám vmžiku spálit, proto je několikrát během pražení vařečkou promíchejte.
- Vychladlý chlebíček vyndáme z formy. Na vrchu jej pomažeme krémem. Poklademe na něj na plátky nakrájený pomeranč a vše posypeme opraženými mandlemi, moučkovým cukrem a mletým mákem.
Poznámky
Mnoho receptů z naší cesty po Argentině i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? Klikni ZDE