SLADKOKYSELÉ KUŘE

14K

Vždy když v poslední době přemýšlím nad tím, co zítra přichystám k obědu, pokaždé mě to táhne k americké kuchyni. Mnoha lidmi bývá proklínaná, ale já k ní vždy měla velmi blízko. Ráda vzpomínám na naše dny na půdě nového světa a pokaždé, když doma přichystám jeden z receptů, který jsme si odsud přivezli, mám pocit, že jsem objevila Ameriku! Zdejší jídla jsou totiž natolik chutná, že bych je mohla jíst stále do kola.

Americká kuchyně totiž nejsou vždy jen šílené kombinace, které i mě dokáží udivit, ale je to především směsice vlivů nejrůznějších etnik, jež dělají tuto kuchyni tak typickou. Vždyť i právě věhlasné sweet and sour chicken (v překladu sladkokyselé kuře) a mnoho dalších zdánlivě čínsky vypadajících pokrmů nepochází z Činy, nýbrž právě z Ameriky.

Něco málo z historie čínsko-amerických jídel

Obyvatelstvo Ameriky je složeno z velkého množství různých etnických skupin, z nich všechny kromě Indiánů se na území USA přistěhovaly v průběhu posledních 500 let. Stejně tak se přistěhovali i Čínští imigranti. Ti byli ve Spojených státech často zaměstnáváni jako horníci a dělníci na železnici, a to zejména za dob kalifornské zlaté horečky. Díky zákonům, jež v průběhu let přistěhovalce omezovali nejen ve vlastnictví půdy, ale i v počtu nejrůznějších přistěhovaleckých kvót, se začali tito přistěhovalci shlukovat především v ghettech, jež jsou nyní označovaný jako čínské čtvrti. Zde zakládali vlastní podniky, jako obchody, ale i restaurace v nichž vařili pokrmy ze své domoviny, ale ze surovin, které byly tehdy v Americe dostupné. Protože nové příchutě a pokrmy znamenaly, že nejde o čistě čínskou kuchyni, byly tyto čínské restaurace příčinou rozvoje čínsko-americké kuchyně ve Spojených státech. V pokrmech čínsko-americké kuchyně tak často narazíte na typicky americký kečup, nejrůznější džusy, ale někdy i záměnu asijských nudlí za italské špagety. S rozvojem železnic se pak čínské restaurace rozrostli po celých spojených státech, kde jich v současné době naleznete více než padesát tisíc.

SLADKOKYSELÉ KUŘE

Porce 2 porce
Příprava 35 minutes

Co budete potřebovat

Hlavní ingredience

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 2 plátky ananasu nejlépe z konzervy, ale můžete použít i čerstvý

Na naložení masa

  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce středně velké
  • 120 g hladké mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 150 ml vody
  • 30 ml oleje nejlépe řepkový

Na omáčku

  • 1 stroužek česneku velký
  • 15 g čerstvého zázvoru očištěného
  • 60 g rajského protlaku
  • 200 ml vody
  • 200 ml ananasové šťávy (nebo džusu)
  • 10 ml bílého vinného octa
  • 15 ml sójové omáčky světlé
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl
  • 1 lžička kukuřičného škrobu na zahuštění

Postup

  • Nejprve si připravíme maso. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na stejné kousky zhruba 3×3 cm velké. Poté je vložíme do velké misky a dobře je osolíme a opepříme.
  • Ve středně velké misce rozšleháme vejce, přidáme prosátou mouku, kukuřičný škrob, vodu a olej a vše metličkou promícháme tak, aby se suroviny dobře spojily a vzniklo z nich hezky hladké těstíčko. Těstíčko nalijeme na kuře a promícháme. Směs přikryjeme potravinovou folií a necháme v lednici alespoň 15 minut odležet (Mouka během té doby pojme dostatek tekutiny, směs tak zhoustne a hezky maso obalí.).
  • Dále si připravíme suroviny na omáčku. Stroužek česneku očistíme a prolisujeme. Poté očistíme zázvor a nakrájíme jej na velmi tenké plátky, ty nakrájíme na nudličky a ty následně nasekáme na velice jemné kostičky.
  • Nyní si připravíme zeleninu a ananas. Papriky omyjeme, vykrojíme jim jadřinec i bílé části a poté je nakrájíme na zhruba 3 cm velké kostky. Cibuli očistíme a od stopky po bubáka ji rozpůlíme. Půlky rozpůlíme stejně tak a poté vše přepůlíme ještě příčně. Dvě kolečka ananasu nakrájíme na kostičky.
  • Ve woku rozpálíme olej a kousky masa obalené v těstíčku v něm usmažíme. Masové kousky se snažte mít těstíčkem co nejvíce obalené, aby výsledný efekt byl co nejlepší. Po smažení byv misce neměl zůstat žádný zbytek směsi. Do oleje je také vkládejte po jednom, aby se během smažení neslepily. Při následném oddělování byste totiž mohli těstíčko z kuřete strhnout, a to nikdo nechce (V dobře rozpálené pánvi trvá jedna várna zhruba 3 – 4 minuty, přičemž celá směs by měla vyjít na dvě várky. Osmažené kousky odkládáme bokem do talíře vyloženého papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný tuk.).
  • Nyní můžeme dát vařit rýži (nejlépe Vám pomůže rýžovat či parní trouba).
  • Olej ze smažení slijeme a wok otřeme (Pokud máte dva woky, použijte čistý wok.). Na troše oleje orestujeme česnek a zázvor. Poté přidáme protlak a necháme jej prohřát. Následně přilijeme vodu, vodu z ananasu (nebo ananasový džus), ocet, sójovou omáčku a vše promícháme. Následně přidáme nakrájené papriky a cibuli a necháme je v omáčce lehce změknout. Trvá to zhruba 3 minuty. Nyní přidáme i ananas. Vše promícháme a dle potřeby dosolíme.
  • V malém hrníčku rozmícháme v troše vody lžičku škrobu a směs do omáčky dobře zamícháme. Ve chvíli, kdy omáčka zhoustne do ní přidáme smažené kuře. Omáčkou jej obalíme a můžeme podávat.
  • Sladkokyselé kuře podáváme s rýží.

Poznámky

Tento recept si můžete udělat i v čistě zeleninové verzi. Stačí kuřecí kousky vyměnit za kousky květáku a uvidíte, jakou chutnou variantu získáte i pro vegetariány.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Kantonská kuchyně, USA

Zapojte se do konverzace

  1. Adéla says:

    Ahoj, dnes jsem vyzkoušela variantu se sladkokyselým květákem a bylo to perfektní, děkuju za recept!

    1. Markéta Author says:

      Moc děkujeme, že chutnalo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena