Velikonoce již klepou na dveře a já se stále rozhoduji co na sváteční stůl připravím. Bochánek určitě nesmí chybět, neminou mne ani perníčky a možná připravím i beránka. Letos jsem se však rozhodla připravit i něco nového.
Tentokrát padla volba na velikonoční cupcakes, které jsem se rozhodla ztvárnit do podoby oveček a beránků a vytvořila jsem tak alternativu klasického beránka. U nás klasický beránek na stole nesmí chybět, ale vím, že někteří s Vás jej nemusí. Myslím, že právě tyto cupcakes by za něj mohly být dobrá náhrada. Co myslíte?
VELIKONOČNÍ BERÁNKOVÉ CUPCAKES
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 6 g kypřicího prášku
Na krém:
- 500 ml smetany 38 % nebo smíchat jednu 31% a jednu 40 %
- 250 g mascarpone
- krupicový cukr dle chuti, za mě by tam nemusel být vůbec, kdo má však rád sladší, cukr si přidá
- strouhaný kokos na dozdobení
Na marcipán
- 50 g mandlové mouky
- 50 g moučkového cukru
- 15 g bílku
- 1 lžička kakaa
Postup
- Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny na těsto odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný efekt byl co nejnadýchanější.
- Formu na muffiny vyložíme nízkými muffinovými košíčky.
- Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. Vejce vyklepneme do misky, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu.
- Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim po malých dávkách začneme zašlehávat máslo. Tento proces neuspěchejte. Je totiž důležité, aby se máslo do vajec dobře zašlehalo.
- V mezičase si mouku promícháme s kypřicím práškem a poté směs prosejeme do vedlejší misky.
- Nyní do těsta začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
- Troubu dáme předehřívat na 100 °C.
- Nyní těstem naplníme košíčky (Nejlépe Vám to půjde za pomoci cukrářského sáčku s indiánovou hubičkou.). Košíčky takto plňte do dvou třetin košíčkuu a dejte je péct do trouby vyhřáté na 100 °C na 10 minut, poté teplotu zvýším na 130 °C a peču ještě 25 minut.
- Upečené košíčky necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme marcipánové hlavičky. Do středně velké misky nasypeme mandlovou mouku, kakao a moučkový cukr. Vše promícháme a poté přidáme i bílek. Nyní směs rukou propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme kompaktní hmotu. Tu vyválíme do tvaru válečku a vložíme do sáčku, aby neosychalo. Z marcipánového těsta po kouscích odebíráme a tvoříme z něj hlavičky beránků. Oči jim můžete připravit z cukrové polevy na perníčky, nebo později ze zbylého krému. Hotové hlavičky vyskládáme na rovnou podložku a necháme v ledničce odpočinout.
- Nyní si připravíme krém. Smetanu nalijeme do vyšší nádoby a vyšleháme ji téměř dotuha (Je lepší ji nemít ještě zcela tuhou, jelikož ji budete poté zapracovávat ještě do mascarpone a další její míchání by ji mohlo srazit. Nechte si tedy 5-6 tahů. Vždy tomu říkám že je v bodě těsně před vyšleháním). V misce lehce vyšleháme mascarpone s cukrem a poté k němu přidáme vyšlehanou smetanu. Nyní obě složky opatrně promícháme vařečkou nebo stěrkou a spojíme je (Dejte si pozor ať krém nepřemícháte, mohl by se Vám srazit.).
- Přichází čas zdobení. Nejprve si připravte dva zdobicí sáčky, jeden s indiánovou hubičkou a druhý s hvězdicovou hubičkou. Oba sáčky naplňte krémem. Ten s hvězdicovou hubičkou nechte chvíli v lednici a nyní vezměte pouze ten s hubičkou indiánovou. Košíčkům s její pomocí udělejte krémový kopeček, který uhlaďte nožem. Poté na něj druhým sáčkem (tím s hvězdicovou hubičkou) udělejte vrtulky jako kdybyste ovečkám dělali kudrlinky. Celé je posypejte strouhaným kokosem a na závěr jim do vlny vložte hlavičky. Za ouško můžete dát jedlé květy a stádo beránků a oveček je na světě.
Díky za návod a fotky. Tradičně nedidrzujz tradice, takže beránka nepecu (ani mamka a babička, takže mi to nikdo nevycte), ani mazanec…ten jsem dělala jednou a doba přípravy a obyčejný výsledek mě odradili. Tyhle cupcakes ale vypadají hravě (recept ještě trošku zjednoduším). Ovečky máme rádi 😀 Dorty peču ráda a jde to i bez robotu a cukrářské výbavy (někdy i bez elektřiny jen s mísou a vařečkou s receptem zpaměti). Autorům přeju hodně zdraví a ať jim chlapeček brzy pomáhá…P. D.
Moc děkujeme za milý komentář.
Dobrý den, moc se mi líbí tento váš recept. Chtěla bych ho zkusit jako dezertík dětem k narozeninám. Chtěla bych se zeptat, jestli je potřeba jej v den upečení také spotřebovat, nebo je možné ho jeden den upéct a až druhý den podávat? Mělo by to vliv na chuť, vydrží krém? Nemáte s tím zkušenost?
Děkuji moc za krásný foodblog! Verča
Dobrý den,
určitě je možné je přichystat i den předem. Také to tak dělám. Pokud použijete víceprocentní šlehačku tak jak mám uvedeno v ingrediencích, nemusíte se bát, že by se krém roztekl.
Přeji, ať se vše podaří a ať chutná!
Hezký den
Markéta