NEPEČENÝ JOGURTOVÝ DORT

14K

Víte, co mám na létu nejraději? Jsou to jednoduché svěží dezerty plné čerstvého letního ovoce. Po ránu nasbírám, co se včera urodilo na zahrádce, do spíže dojdu pro sušenky, které zbyly z posledního pečení a spolu s jogurtem a smetanou vše pojím do jednoho lahodného dortu. Jak jednoduché že? Co však už tak jednoduché není, je to čekání, než dort zatuhne. Jak se ale říká, na to nejlepší si stojí za to počkat a u tohoto dortu to platí dvojnásob.

LETNÍ NEPEČENÝ JOGURTOVÝ DORT

Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 250 g máslových sušenek
  • 100 g másla
  • 15 ml mléka

Na krém

  • 400 ml smetany na šlehání
  • 300 g jogurtu s vysokým procentem tuku
  • 50 g moučkového cukru
  • 5 plátků želatiny

Na želatinovou vrstvu:

  • 200 ml vody
  • 100 g drobného ovoce jahody, maliny, ostružiny, rybíz
  • 25 g krupicového cukru
  • 2 plátky želatiny

Postup

  • Nejprve si připravíme základ na dort. Sušenky vložíme do food processoru a rozmělníme je na prášek (Pokud nemáte tento přístroj, zabalte je do utěrky a paličkou na maso utlučte.). Poté je vsypeme do misky, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a přilijeme mléko. V rukou vše zpracujeme do kompaktní hmoty a tu pak vytlačíme na dno připravené formy.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C a když je vyhřátá, vložíme do ní korpus, který v ní pečeme 8 minut. Poté jej necháme zcela vychladnout.
  • Když je korpus chladný, připravíme krém. Jogurt vložíme do velké misky, přisypeme cukr a vše promícháme. Smetanu vyšleháme dotuha a vařečkou pak obě složky spojíme. Želatinu rozpustíme podle návodu a vmícháme ji do krému (Já obvykle připravuji takto: 60 ml vody naliju do menšího kastrolku a vložím do ní plátky, aby nasály vodu a změkly. Poté nechám směs pomalu zahřívat, dokud se želatina úplně nerozpustí. Moc ji přitom nemíchám, abych do ní nevmísila bubliny a zároveň ji nevařím příliš zprudka, želatina je totiž náchylná na teploty. Při vysoké ztrácí svoje účinky. Když je želatina zcela rozpuštěná vložím do ní velkou lžíci smetanové směsi a promíchám. Poté hned naliju do krému a opět dobře rozmíchám.)
  • Hotový krém nalijeme na vychladlý korpus a rovnoměrně jej po celé ploše rozprostřeme. S Formou několikrát bouchneme, abychom odstranily případné bubliny, ale dáme si u toho pozor, abychom klepáním korpus nepolámaly.
  • Nyní dáme dort na několik hodin zatuhnout. Nejraději nechávám přes noc, někdy však stačí 3 hodiny.
  • Když je povrch dortu tuhý, připravíme si želatinovou vrstvu. Do kastrolku nalijeme vodu. Ovoce očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Poté ho vložíme do vody, zasypeme cukrem a přivedeme k varu. Takto jej vaříme 5 minut, do rozpuštění cukru a úplného změknutí ovoce. Když je hotovo, směs tyčovým mixérem dohladka umixujeme (Pokud směs připravujete pouze z malin, či rybízu, nemixujte ji, ale pouze propasírujte.). Do rozmělněného ovoce vložíme plátky želatiny, necháme je rozpustit, promícháme a na závěr rovnoměrně nalijeme na dort (Je dobré želatinu nenalívat na dort hned horkou, ale počkat pár vteřin, než začne chladnout. Když ji na dort nalijete příliš teplou, začne se vpouštět do smetany a ta tvořit bílé bubliny na povrchu.).
  • Dort necháme zatuhnout, pak jej rozkrájíme a dle chuti dozdobíme ovocem, ořechy či mátou.

Poznámky

Tip: Na korpus můžete použít jakékoliv máslové sušenky, skvělé jsou i tvrdší kousky starého perníku. Já často na takovéto dorty používám směs starších sušenek, které zbyly ve spíži, ať už jsou domácí nebo kupované.
Autor: Markéta
Chod: Dezert

Zapojte se do konverzace

  1. Milada Holková says:

    výborný a jednoduchý recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena