HALLOWEENSKÉ PAVOUČÍ DORTÍKY

5K

O tom vyzkoušet v kuchyni kakaové boby jsem přemýšlela již dlouho. Příležitost k tomu však přišla až teprve nedávno, kdy se mi dostali do rukou a já se je s blížícím Halloweenem rozhodla využít právě na tuto příležitost. Štěpán je poslední dny nadšený ze všeho co se týká pavouků a já tak když viděla strukturu těchto bobů, byl můj nápad jasný! Využiji je na tato děsivá stvoření. Myslím, že právě oni s tímto strašidelným dnem skvěle snoubí a dozdobené kakaovými boby budou působit poměrně autenticky.

No co myslíte, povedly se? Já z nich mám radost a Štěpán? Ten byl z těchto oblůdek nadšený! Věřím, že Vás i tento můj další halloweenský nápad bude bavit.

PAVOUČÍ DORTÍKY

Porce 12 ks
Total Time 1 hour

Co budete potřebovat

na těsto:

  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička kakaa může být i černé

Na šlehačku:

  • 200 ml smetany nejlépe 38%
  • 100 g oblíbené čokolády

Na dozdobení:

  • 2 banány
  • 24 borůvek
  • 80 g drcených kakaových bobů
  • čokoláda

Postup

  • Den předem si nalijeme smetanu do rendlíku, přivedeme ji k varu a ve chvíli, kdy lehce probublává, stáhneme ji z plotny. Poté do ní nalámeme čokoládu a kvedlačkou mícháme, dokud nezískáme hladkou, lehce krémovou směs. Tu následně necháme v lednici zcela vychladnout.
  • Druhý den vymažeme formu na muffiny máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Nyní si připravíme těsto na piškotová tělíčka. Ve větší míse promícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem. Vejce rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. Ke žloutkům přisypeme cukr a vyšleháme je do nadýchané bílé pěny, která výrazně nabyla na objemu (Šlehejte klidně i 6 minut, dokud nebudou krásně načechraná). Poté čistou metlou vyšleháme do tuha bílky, a následně všechny tři směsi spojíme v jednu. Ke žloutkové směsi tedy nasypeme polovinu směsi moučné a polovinu vyšlehaných bílků, metličkou vše opatrně promícháme a poté zamícháme zbytek. Načechrané těsto přeneseme do muffinových formiček a v troubě vyhřáté na 100 °C pečeme 10 minut. Pak teplotu navýšíme na 130 °C a pečeme ještě 20 – 25 minut.
  • Než korpusky vychladnou, připravíme si nožičky z čokolády. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkuvzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby Vám voda do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.). Na pečicí papír, který jsme položili na prkénko, nebo tvrdou podložku, nyní za pomoci tekuté čokolády nanášíme tenké proužky, které budou představovat pavoučí nohy (Každý pavouk má 8 nohou, tak ať jich máte dostatek.). Nožičky necháme v lednici zatuhnout.
  • Vychladlou čokoládovou smetanu vyšleháme dotuha.
  • 1 a ½ banánu nakrájíme na zhruba 1,5 cm vysoké špalíky. Zbytek na tenké plátky.
  • Drcené čokoládové boby nasypeme do misky.
  • Do vychladlého piškotu vydlabeme z vrchu důlek, do něj naneseme čokoládovou šlehačku, zatlačíme banánový špalík, přikryjeme ho čepicí ze šlehačky a její povrch obalíme v drcených bobek. Po stranách piškotu nožem uděláme dírky, do kterých zastrčíme nohyz čokolády. Nakonec pavoukovi připravíme oči z banánu a borůvky. Takto pokračujeme se všemi pavouky.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena