Letošní Vánoce jsem se snažila na náš slavnostní stůl přijít i s něčím novým a tak jelikož mé chutě na pistácie byly opravdu veliké, rozhodla jsem se vymyslet krémem slepované cukroví plné právě těchto krásně zelených oříšků. Nacpala jsem je nejen do krému, ale i do těsta a navrch při závěrečném zdobení. Jste-li tedy stejně jaké já příznivcem pistácií, věřím, že Vás toto cukroví osloví a zamilujete si ho minimálně stejně jako my.
Přejeme Vám krásné a poklidné svátky a šťastný vstup do nového roku!
PISTÁCIOVÉ STROMEČKY
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 100 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 80 g pistácií vyloupaných, nesolených
- 2 žloutky
- kůra z 1/2 citrónu chemicky neošetřeného
Na krém:
- 120 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 40 g pistáciové pasty pistáciového másla
- 1 lžička rumu
- kůra z 1/2 citrónu chemicky neošetřeného
Na dozdobení:
- čokoláda
- sekané pistácie
Postup
- Hodinu předem si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijaly pokojovou teplotu. Máslo tak nebude tvrdé a současně ne příliš měkké a žloutky budou mít stejnou teplotu, díky tomu předejdeme srazení těsta.
- Pistácie nameleme najemno (Namelte je v mlýnku nebo nasekejte ve foodprocessoru. Pokud použijete foodprocessor, nemelte je příliš dlouho, abyste z nich neměli máslo. Stačí několik pulzů, čím déle je budete mlet, tím více se budou zahřívat, pustí tuk a nebudou hezky sypké.)
- Nyní si připravíme těsto. Mouku prosejeme do misky a promícháme ji s namletými pistáciemi. Ve větší míse umícháme máslo s cukrem do hladké pěny, přidáme žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru a vše dobře umícháme do hezkého krému. Poté přisypeme sypké suroviny a lehce vše spojíme v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne uležet (Na uležení stačí i dvě hodiny, lepší je však počkat do druhého dne.).
- Uleželé těsto vyndáme alespoň půl hodiny před samotnou přípravou z lednice, aby lehce povolilo.
- Troubu dáme předehřívat na 150 °C.
- Povolené těsto rozdělíme na dvě části a po částech vyválíme na zhruba 2 mm silně. Poté z něj vykrájíme stromečky. Ty přendáme na plech vystlaný pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 150 °C je pečeme zhruba 10 minut.
- Upečené stromečky necháme zcela vychladnout a poté polovinu z nich dozdobíme rozpuštěnou čokoládou. (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkuvzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby Vám voda do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.). Dokud je čokoláda na stromečku tekutá, posypeme ji nasekanými ořechy (Nebo i jinými zdobítky.). Čokoládu necháme na stromečkách dobře zatuhnout.
- Než stromečky zatuhnou, připravíme si krém. Máslo vyšleháme s cukrem a poté do něj zapracujeme pistáciovou pastu, rum a najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Krém přeneseme do cukrářského sáčku s menší dírkou a polovinu stromečků jím natřeme. Krém přiklopíme nazdobeným stromečkem a necháme zatuhnout.
Stromecky vypadaji velmi dobre ale nevim jak udelat zpistacii maslo nebo pastu.Rada bych je zkusila .Dekuji za odpoved .Bolfikova
Dobrý den,
pistáciovou pastu je nejjednodušší koupit. Lze ji i připravit doma, ale chce to trochu trpělivosti. Je potřeba použít nesolené pistácie, oloupat je, lehce opražit či opéct v troubě a pak namlet na mouku. Následně do mouky zamícháme moučkový cukr, promícháme a pak přilijeme vodu. Opět dáme mixovat, dokud nezískáme krásnou pastu. Cukr je potřeba přidat dle vlastních potřeb, abyste pak výsledný krém do stromečků neměla příliš sladký. Pastu lze udělat i bez cukru, je pak více variabilní. Vodu přidávejte po lžících. Na 100 g ořechů bych dala 1-2 lžíce, ale záleží na tom kolik dáte cukru.
Na tuto pastu se mě ptát více lidí a tak zkusím v budoucnu zpracovat celý recept podrobně i s fotopostupem. Pastu jsem dělala zatím jen jednou. Raději ji kupuji :).
Děkujeme, že se recept líbí.