Vánoce již pomalu klepou na dveře a my dnes přicházíme s novým rychlým receptem na cukroví, kterým jsme se inspirovali ve staré kuchařce paní Sandtnerové. Po celý rok totiž přemýšlím, jakým receptem opět sem na blog z této tradiční knihy přispět a věřím, že právě tyto hvězdičky jsou ty pravé. Jsou totiž cukrovím, které jsem neznala, a tak skvěle doplní tradiční druhy, které připravujeme každý rok, zároveň je jednoduché na přípravu, rychlé a díky koření a většímu množství oříšku i velmi chutné. Věřím, že Vás osloví i podoba, do které jsme tentokrát cukroví stylizovali a že jej spolu s námi vyzkoušíte. Určitě nebudete zklamaní.
SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 112: SKOŘICOVÉ HVĚZDIČKY
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g mandlí jemně mletých
- 150 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 lžička skořice rovná lžička
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
Na zdobení:
- 40 kešu ořechů můžete zvolit ořechy podle vlastní chuti
- poleva na perníčky naleznete u receptu na perníčky
- čokoládová poleva
Postup
- Hodinu předem si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijaly přibližně stejnou teplotu. Máslo nebylo tvrdé a současně ne příliš měkké a žloutky měli stejnou teplotu, aby se při spojování suroviny nesrazily.
- Nyní si připravíme těsto. Mouku prosejeme do misky, přisypeme skořici a hřebíček a mleté mandle (Pokud si budete mandle mlet sami, namelte je najemno několika krátkými pulzy, pokud je budete mlet zdlouhavě, mandle se budou zahřívat a mohly by pak uvolnit tuk, díky kterému budou mastné a nebudou se hezky sypat, tak si na to raději dejte pozor.). Ve větší míse umícháme máslo s cukrem do hladké pěny, přidáme žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru a vše dobře umícháme do hezkého krému. Poté přisypeme sypké suroviny a lehce vše spojíme v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne uležet.
- Uleželé těsto vyndáme alespoň půl hodiny před samotnou přípravou z lednice, aby lehce povolilo.
- Povolené těsto rozdělíme na několik částí (obvykle 3) a po částech vyválíme na zhruba 3 mm silně. Díky většímu množství ořechů se může těsto trhat a tak je dobré jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
- Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
- Z připraveného těsta vykrájíme hvězdičky, které přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Doprostřed položíme oříšek. Některé hvězdičky mohou svými cípky oříšek objímat, některé jej mohou mít položený jen tak "na bříšku".
- Hvězdičky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 8 – 10 minut, dle jejich velikosti (5 cm velké hvězdičky peču 10 minut).
- Hotové hvězdičky stáhneme z plechu, polevou na perníčky jim vytvoříme oči a za pomoci čokolády zorničky a knoflíky. Poté je lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a máme hotovo.