Jsou chvíle, kdy si chci pochutnat na dobrém jídle, a přitom v kuchyni strávit co nejméně času. V takových situacích jsou pro mě nejlepší volbou ryby. Na přípravu jsou totiž jednoduché a rychlé a vždy si na nich pochutnám. Stačí jen zvolit vhodnou marinádu, rybu nepřesušit a vynikající večeře je na stole za pár minut.
Jeden princip, více obměn:
- Pro tento recept můžete použít různé druhy ryb. Nejlepší volbou jsou ryby zde žijící, tedy především candát a pstruh.
- V létě si můžete rybu připravit i na grilu, dostane ještě lepší chuť (Na pánvi, roštu nebo v alobalu.).
- Rybu můžete podávat téměř s jakoukoliv přílohou. Skvělý je salát z čerstvé zeleniny, ale i dušená zelenina, bouchané brambory či kuskus (Bouchané brambory můžete připravit dle receptu ZDE.).
CANDÁT S KRVAVÝMI POMERANČI
Co budete potřebovat
Na rybu:
- 500 g filetů candáta 3 – 4 filety
- 3 krvavé pomeranče
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžička oregana
- 1 rovná lžička sušeného česneku
- ¾ lžičky sladké papriky
- ½ lžičky bílého pepře
- sůl
Příloha:
- Rukola
- Bouchané brambory
Postup
- Jako první si naložíme rybu. Filety očistíme, prohlídneme a případně z nich pinzetou vyndáme kosti. V menší mističce promícháme oregano, česnek, papriku, pepř a sůl a rybu touto směsí rovnoměrně z obou stran posypeme. Nyní si připravíme menší pekáček nebo větší misku a do ní vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče, přidáme olivový olej a promícháme. Filety pak do této lázně vložíme a necháme v chladnu alespoň 30 minut marinovat.
- Zbylé pomeranče zbavíme kůry i bílé dužiny (Tu můžeme odříznout nožem.) a nakrájíme na kolečka.
- Odpočinutou rybu vyndáme z lázně a po jedné zprudka osmahneme na pánvi (Stačí ½ minuty z každé strany. Když ji budete mít na pánvi příliš dlouho, půjde špatně přenést a bude se rozpadat.). Poté filety naskládáme na plech.
- Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
- Marinádu, která zbyla v pekáčku zredukujeme na pánvi na poloviční objem a následně s ní přelijeme přichystané filety. Nakonec na rybu poklademe nakrájený pomeranč a dáme do trouby na 5 minut zapéct.
- Hotovou rybu podáváme s rukolou, kterou jsme předem lehce promíchali s olivovým olejem. Dále k ní můžeme přidat i bouchané brambory. Skvělá je však i jen ryba jen tak samotná pouze s čerstvou zeleninou.
Poznámky
Jeden princip, více obměn:
- Pro tento recept můžete použít různé ryby. Candát je skvělý, ale dobrý je i pstruh. Ten nemusíte filetovat, stačí ho očistit, dobře okořenit na kůži i uvnitř. Takový pstruh se poté nepřipravuje na pánvi, ale pouze peče v troubě. Pomeranče neklademe na kůži, ale do břicha, kam mu můžete vložit i čerstvé oregano.
- V létě si můžete rybu připravit i na grilu, dostane ještě lepší chuť.
- Rybu můžete podávat téměř s jakoukoliv přílohou. Skvělý je salát z čerstvé zeleniny, ale i dušená zelenina, bouchané brambory či kuskus.