Nic mi nenavodí vánoční atmosféru tak jako pečení vánočního cukroví! V gramofónu naladím vánoční koledy, do sklenice si naliju horký punč, který po chvílích usrkávám, a při popěvování koled začnu tvořit několik tradičních druhů a jeden, který vždy spontánně vznikne. To mě baví snad ze všeho nejvíce! Vymýšlení nového druhu a těšení se na to, co na to řeknou moji milí strávníci. Letos jsem se pustila do těchto sobíků z karamelových koleček a pevně věřím tomu, že vás osloví minimálně tak, jako ty moje kluky.
KARAMELOVÁ KOLEČKA
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 140 g hladké mouky
- 10 g kakaa
- 50 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 ks žloutek
Na zdobení:
- dulce de leche
- bílková poleva na perníčky
- citrónová kůra z 1/2 citrónu
Postup
- Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, kakao a nastrouhanou citrónovou kůru a vše promícháme. Následně do směsi vyklepneme žloutek a přidáme na kousky nakrájené máslo. Všechny suroviny začneme prsty propracovávat, dokud nezískáme hladké těsto (Těsto nepropracovávejte příliš dlouho, abyste máslo prty příliš nezahřáli a těsto nespařili.). Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme jej do druhého dne odležet.
- Druhý den si těsto vyválíme na cca 2 mm silně a vykrájíme z něj kolečka. Polovině koleček vykrájíme i kulatý otvor uprostřed. Cukroví přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme je v troubě vyhřáté na 150 °C cca 10 minut.
- Upečené cukroví, které má otvor, ještě teplé lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
- Cukroví necháme vychladnout a uložíme do krabice. Druhý den namažeme plné kolečko dulce de leche a přilepíme na něj kolečko s otvorem. Následně cukroví dozdobíme polevou na perníčky tak, aby vypadalo jako sobíci.