Toustový chléb je naše láska. Je ikonou tohoto blogu a stálicí naší nedělní snídaně. Připomíná mi naše cesty po Pacifiku a je mi tak krásnou vzpomínkou na líná rána v cizině. Samozřejmě nedám dopustit na klasickou „bílou“ variantu (Recept najedete TADY a TADY). Miluji i dětské verze na špaldový a celozrnný chléb z naší snídaňové kuchařky (Kuchařka TADY). Dnes bych však chtěla přijít s něčím novým. S jednoduchým chlebem z droždí, který může být další variantou, kterou ozvláštníte svoji snídani.
Dejte mi vědět, jak vám zachutnal.
TOUSTOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB
Co budete potřebovat
- 550 g hladké mouky
- 180 g špaldové celozrnné mouky
- 80 g lněných semínek
- 20 g černých sezamových semínek
- 50 g slunečnicových semínek
- 500 ml mléka
- 1 vejce
- 80 g másla
- 10 g cukru
- 7 g soli
- 30 g čerstvého droždí
Postup
- Jako první si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce hladké mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek.
- Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Obě mouky promícháme a poté je prosejeme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj mléko, vyklepneme vejce a přidáme vzešlý kvásek. Na okraj „kráteru“ nasypeme sůl a poklademe na kousky nakrájené máslo. Nyní vše promícháme vařečkou, aby se suroviny lehce spojily.
- Lněná, sezamová a slunečnicová semínka promícháme a pak je vsypeme do misky k předdělanému těstu. Opět promícháme, vysypeme na pracovní plochu a ručně zpracujeme v hezky hladké a kompaktní těsto (Těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a chléb by pak nebyl dostatečně vláčný. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vámi po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůžesi lehce ruce potřít olejem.). Vypracované těsto přikryjeme utěrkou anecháme jej v míse kynout 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme do válečku. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 45 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
- Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 230 °C. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut.
- Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo obložený čímkoliv máte rádi.
Naprosto skvělý tousťák🤩 Vždy jsem dělala váš světlý….ale tenhle mi asi chutná ještě víc. Vždycky dělám dva menší a krásně nám doma vystačí na celý týden. Díky vám jsem se i naučila pracovat s kynutým těstem a droždím, když byl Covid. Teď pokaždé, když máte nějaký nový recept, tak z toho těžím, že už vím jak na to ☺️ konečně mám recept, kde můžu zpracovat různá semínka, s tím jsem vždycky měla problém ❤️
Skvělý recept! Dobrý recept na chléb není jen tak. Píšu si k velmi oblíbeným! Děkuji! 🙂
Moc děkujeme! Vážíme si toho!
Dobrý den, vždy tápu… stupně trouby jsou pro horkovzduch nebo “nahoře-dole”? Děkuji.
Dobrý den,
nejraději používám horkovzduch, proto jsou recepty koncipované právě na něj. Když používám jiný program je to v receptu napsáno.
Díky za recept. Dá se prosím místo špaldové použít žitná celozrná hladká mouka? Děkuji.
Dobrý den, žitnou bych raději nepoužívala.
Dobrý den, vyzkoušela jsem chleba dneska a slaví úspěch. i za použití clz. žitné mouky. Jinou jsem neměla. Děkuji 😊
Tak to mám obrovskou radost! Děkuji.