Pokud jste milovníci sýra jako já, dnešní recept Vás velmi potěší!
Myslím, že každý má rád spečený sýr. Tedy ty kousky, které při zapékání pokrmu sýrem stečou na pánev, nebo na plech, a tam se krásně do křupava vypečou. Ty já vždy s radostí odlamuji a dost si jejich konzumaci užívám. Je to takový malý sýrový chips, o který se s nikým nechcete dělit. Máte-li to stejně, za dnešní recept mě budete mít rádi. Dnešní recept totiž bude plný spečeného sýru. Tentokrát si totiž společně připravíme chaffle.
Co jsou to chaffle?
Chaffle není nic jiného než sýrová vafle. Svůj název získala spojením slov Cheese a waffle. Jednoduše Chaffle. Tato zázračná vafle je navíc připravena jen ze dvou ingrediencí. Ze sýra a vajec. Je tedy ideální pro ty, kteří drží nízkosacharidovou dietu. Tu já sice nedržím, ale chaffle miluju a vy budete také.
Co si dáte navrch je jen na vás!
Jaký sýr použít?
Do tohoto receptu můžete použít jakýkoliv sýr, který se dobře taví. Vzhledem k tomu, že chaffle jsou americký objev, nabízí se především čedar, nebo mozzarella na pizzu (Ne ta klasická v láku, ale tzv. „suchá“ mozzarella). Dobře však poslouží i eidam či gouda. Výběr je tedy čistě na Vás nebo možnostech vaší ledničky.
CHAFFLE SE SUŠENOU ŠUNKOU
Co budete potřebovat
Na chaffle
- 4 vejce
- 320 g sýra
Na dip
- 150 g zakysané smetany
- 10 g hrubozrnné hořčice
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička římského kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
Na vrch
- 4 plátky sušené šunky
- 1 hrst oblíbených klíčků
- 5 naložených sušených rajčat
Postup
- Vejce vyklepneme do misky a metličkou je rozšleháme.
- Sýr nastrouháme nahrubo a vložíme k rozšlehaným vejcím. Směs promícháme.
- Vaflovač rozehřejme a sběračkou do něj naneseme porci těsta. Přístroj přiklopíme a necháme vafle krásně naběhnout (Čas záleží na vašem vaflovači. Vafle v němvšak nechejte dostatečně dlouho, aby jejich povrch zezlátl a kraje byly krásněkřupavé.).
- Než se chaffle upečou, připravíme si dip. Do menší misky vložíme zakysanou smetanu, hořčici, uzenou papriku, římský kmín, sůl a pepř. Vše dohladka umícháme.
- Klíčky propláchneme vodou. Sušená rajčata nakrájíme na kousky.
- Nyní již stačí jen vše naservírovat. Na upečené chaffle naneseme lžíci připraveného dipu, plátek serrana, klíčky a lžičku sušených rajčat.