Bábovka je pro mě nedělní moučník plný vzpomínek. Připomíná mi moji babičku, která skrze ni vždy provoněla celý byt a navodila tak příjemnou atmosféru. Na kus bábovky přijela téměř celá rodina a spolu s čajem jsme tak strávili krásné odpoledne. Jsou to krásné vzpomínky a musím přiznat, že mi tyto chvíle chybí. Možná i právě proto se u nás stala bábovka téměř pravidelným moučníkem po nedělním obědě.
Bábovka však není jen touto vzpomínkou na příjemné neděle, ale i připomínkou mých začátků v kuchyni. Právě na bábovce jsem se totiž začínala učit péct tradiční české moučníky a hezky natrénovala, třené, kynuté i lité těsto. V posledních letech se stala bábovka tou sladkostí, na kterou se u nás každý těší. Dnes Vám proto přináším nový recept, který zajisté osloví nejen Vás, ale i Vaše děti. Tato bábovka je totiž plná překvapení, na které se musí každý počkat, než ji rozkrojíte!
Bábovky u nás frčí!
Bábovky máme velmi rádi, a proto u nás na blogu najdete recept hned na 3 z nich:
DUHOVÁ BÁBOVKA
Co budete potřebovat
na těsto:
- 100 g másla
- 220 g krupicového cukru
- 6 vajec
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku
- 1 kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 350 ml smetany nejlépe 31%
na zdobení
- 100 g bílé čokolády
- zdobítka dle chuti
Postup
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
- Mouku prosejeme do misky a pak ji promícháme s kypřicím práškem.
- Ve velké míse utřeme máslo s cukrem a poté do něj zašleháme žloutky jeden po druhém. Nyní přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a následně i polovinu sypké směsi. Promícháme. Přidáme smetanu a zbylou sypkou směs a opět promícháme.
- Bílky ušleháme dotuha a jemně je zamícháme do těsta, abychom jej načechrali (Nejlépe Vám to půjde tak, když nejprve zapracujete do těsta polovinu vyšlehaných bílků. Ty směs lehce naředí a druhá část Vám pak půjde lépe zapracovat, a těsto načechrat.).
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Hotové těsto rozdělíme do 5ti misek na 5 stejně velkých částí. Jednu část rovnoměrně rozprostřeme na dno bábovky. Ostatní4 části obarvíme. Jednu nažluto, druhou načerveno, třetí namodro a poslední nazeleno.
- Postupně po jedné barvě vkládáme těsto do cukrářského sáčku a nanášíme jej do bábovkové formy tak, abychom vytvořili duhu.
- Bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme ji při 180 °C zhruba 50 minut (To, zda je bábovka hotová poznáte tak, že když do ni zapíchnete špejli, vytáhnete ji suchou. Pokud špejli vytáhnete mokrou, pečte bábovku ještě několik minut.).
- Hotovou bábovku necháme ve formě chvíli vystydnout a poté je vyklopíme na prkénko.
- Vychladlou bábovku polijeme bílou čokoládou a posypeme zdobením.
Ahoj, ta vypadá skvěle barevně 🙂 Bábovku mám taky spojenou s babičkou ať už klasickou s kakaovým proužkem, rumovou, olejovou, s margotkou. Já nejčastěji dělám tu základní. Bohužel u přítele doma moc sladké nefrčí, ale teď se chystám poprvé v životě na beránka.
Držím palce, ať beránek chutná.
Hezký den, my bábovky milujeme! hlavně ty mokré 🙂 tuhle bych ráda zkusila, děti budou nadšené. Máte prosím nějaký tip na osvědčené barvy, já s nimi moc nepracuji.
Děkuji Andrea
Dobrý den Andreo,
děkuji, že se líbí!
Co se týká barviva, též jej moc nepoužívám a snažím se barvit přírodně. Žlutou téměř vždy barvím kurkumou, černou skvěle zvládne černé kakao. Na buchty na zeleno skvěle funguje špenátové pyré.
Vždy mám ale po ruce i gelové barvy, které jsem použila zrovna zde. Značka je Sugarflair. Mám je už roky a vyhovují mi, nemám však moc výrobků v tomto směru vyzkoušeno.
Přeji krásné dny
Markéta