MRKVIČKOVÉ RAVIOLI

6.1K

Co si letošní tradiční velikonoční oběd udělat tak trochu netradičně?

Už když jsme se před dvěma lety v Jižním Tyrolsku naučili na lekcích italské kuchyně připravovat „bombónkové“ ravioli, napadlo mě, až budou Velikonoce, zkusit je zpracovat ve stejném duchu jako mrkvičky. Letos jsem se do tohoto nápadu pustila a mám-li být upřímná, technika, jakou jsem si vymyslela, se úplně neosvědčila. Šlo to, ale bylo s tím celkem patlání. Nevadí! Zkusíme to jinak! Řekla jsem si, a tak vznikl nápad mrkvičkových raviol za pomoci vykrajovátka. Takhle se vám budou dělat lépe a věřím, že je díky jednoduchosti provedení taky vyzkoušíte. Tak pojďme na to!

MRKVIČKOVÉ RAVIOLI

Porce 4 porce
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na zelené těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g semoliny
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 80 g špenátu

Na oranžové těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g semoliny
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 80 g mrkve

Na náplň:

  • 350 g ricotty
  • 50 g parmazánu
  • 100 g mrkve
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

Zelené těsto

  • Jako první si připravíme špenátové pyré. Špenát propláchneme a ve vyšší nádobě tyčovým mixérem umixujeme dohladka.
  • Nyní začneme s přípravou špenátového těsta. Hladkou mouku, semolinu a sůl promícháme a poté prosejeme na pracovní plochu tak, aby se nám vytvořila menší hromádka. Doprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a umixovaný špenát. Poté začneme pomocí vidličky zamíchávat vejce a pyré do mouky. Když už směs nepůjde vidličkou zapracovat, začneme ji hníst rukou, tak aby nám vzniklo hladké a kompaktní těsto, které necháme v mikroténovém sáčku odpočinout alespoň 30 minut.

Oranžové těsto

  • Dále si připravíme mrkvové těsto. Nejprve omyjeme mrkev, očistíme ji a pak ji nastrouháme najemno. Následně pracujeme stejně jako se špenátovým těstem. Hladkou mouku, semolinu a sůl promícháme a poté prosejeme na pracovní plochu tak, aby se nám vytvořila menší hromádka. Doprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a nastrouhanou mrkev. Poté začneme pomocí vidličky zamíchávat vejce a pyré do mouky. Když už směs nepůjde vidličkou zpracovat, začneme ji hníst rukou, tak aby nám vzniklo hladké a kompaktní těsto, které necháme v mikroténovém sáčku odpočinout alespoň 30 minut.

Ravioli

  • Mezitím, co těsta odpočívají, připravíme si náplň. Do větší misky vložíme ricottu, jemně nastrouhaný parmezán a stejně tak nastrouhanou mrkev. Přidáme dle chuti pepř a sůl a vše promícháme tak, aby se suroviny dobře spojily. Náplň přendáme do cukrářského sáčku a odložíme na chvíli do lednice.
  • Nyní se vrátíme k těstu. Odpočinuté těsto vypracujeme na 2 mm silný plát. Nejprve zelené těsto a následně oranžové těsto (Nejlépe vám to půjde pomocí strojku na těstoviny s nástavcem na lasagne. Pokud jej však nemáte, nezoufejte, s trochou trpělivosti vše zvládnete i s válečkem na těsto, s jehož pomocí si připravte dlouhé pláty jako na lasagne.). Když máme oba pláty připravené, položíme je k sobě se zhruba 0,5 cm velkým přesahem. Tento spár stlačíme a těsto znovu projedeme strojkem nebo vyválíme válečkem.
  • Připravený plát si položíme na pracovní plochu a pomyslně si jej rozdělíme na pravou a levou polovinu. Na pravou polovinu naneseme cukrářským sáčkem proužky náplně s patřičně velkými rozestupy. Následně pomocí štětečku namočeného ve vodě navlhčíme těsto okolo náplně a levou polovinu těsta přes ně přehneme. Pečlivě přimáčkneme a vykrájíme mrkvičky.
  • Do velkého hrnce nalijeme vodu, kterou dobře osolíme. Poté ji přivedeme k varu a jakmile vře vhodíme do ní ravioly. Hrnec přiklopíme poklicí a 3 minuty vaříme.
  • Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo.
  • Uvařené ravioli scedíme a přidáme je do pánve. Lehce je obalíme rozehřátým máslem a ještě 2-3 minuty nechám zlehka opéct.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská kuchyně
Klíčová slova: Pro děti, těstoviny, Velikonoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena