Nedělní pálení čarodějnic si jednoznačně říká o to, připravit dětem nějaké zpestření ve formě tématické dobrody. V loňském roce jsem pro Vás ku této příležitosti připravila čarodějné klobouky (recept ZDE) a letos připravila něco dalšího. Tentokrát jsem vsadila na název události: „Pálení čarodějnic“ a dezert přeměnila v oheň.
Pojďte se mnou opět letos tvořit do kuchyně a připravme si společně ohýnkový cupcake, který potěší nejen děti, ale i dospělé.
OHÝNKOVÝ CUPCAKE
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 10 g kakaa
- ½ sáčku kypřicího sáčku
- 120 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 250 ml mléka
Na krém:
- 225 ml mléka
- 3/4 sáčku vanilkového pudingu
- 30 g krupicového cukru
- 125 g másla
- 40 g moučkového cukru
- potravinové barvivo žluté a červené
Na zdobení:
- 80 g hořké čokolády
Postup
Příprava košíčků
- Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný efekt byl co nejnadýchanější.
- Formu na muffiny vyložíme muffinovými košíčky.
- Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. Máslo utřeme s cukrem do husté nadýchané pěny. Poté do této směsi začneme zašlehávat jedno vejce za druhým. V mezičase si mouku promícháme s kakaem a kypřicím práškem a poté směs prosejeme do vedlejší misky.
- Nyní do těsta začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně pojily a Vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
- Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
- Nyní těstem naplníme košíčky (Nejlépe Vám to půjde za pomoci cukrářského sáčku s kulatou hubičkou.). Košíčky takto plňte až téměř po okraj. Následně je pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut při 160 °C.
Příprava krému:
- Než se košíčky upečou, připravíme si základ na krém. Do menšího rendlíku nalijeme 300 ml mléka. Zbylé mléko (150 ml) nalijeme vedle do misky. K tomuto mléku v misce přisypeme pudinkový prášek.
- K mléku v rendlíku přidáme cukr a směs přivedeme k varu. Když se vaří, přilijeme do něj za stálého míchání v mléce rozmíchaný puding. Vaříme do zhoustnutí a poté ještě 2 minuty, aby se dobře provařil. Hotový puding nalijeme do misky, přikryjeme jej mikroténovým sáčkem, aby se na vrchu netvořil škraloup, a necháme zcela vychladnout.
- Když je puding vychlazený, začneme s přípravou krému. Ve velké míse utřeme máslo s moučkovýmcukrem do hladké nadýchané pěny (nejlépe Vám to půjde v robotu). Když je hotovo, po kouscích do něj začneme zašlehávat puding (Zde si dejte pozor, aby máslo i puding měly při přípravě přibližně stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.)
- Krém rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme nažluto, druhou na červeno. Do třetí misky odebereme velkou lžíci od každé z barev a oba krémy promícháme tak, abychom získali třetí barvu, oranžovou.
Zdobení:
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a poté ji nalijeme na mramorovou desku, kde ji rozprostřeme a necháme vychladnout. Pak čepelí nože opatrně setřeme tak, aby vytvořila hoblinky.
- Do cukrářského sáčku s hubičkou ve tvaru hvězdy naneseme všechny tři barvy (Krém do sáčku nanášejte lžicí tak, aby při zdobení byly barvy vedle.).
- Na košíček naneseme trochu krému. Na krém přichytíme čokoládové hobliny a poté cupcakes dozdobíme krémem tak, abychom vytvořili plamínky.