Švestky a mák to je nezapomenutelná kombinace, která nikdy neomrzí. Tuhle dvojku vážně miluju!
Myšlenka na makovec mě vrací do školních let, kdy jsem cestou na základku chodila kolem malé domácí pekárny a kupovala si v ní svačinu na velkou přestávku. Jo to byly časy! Střídala jsem tady pár svých oblíbených kousků jako byla Ještědka, skořicová rolka, a právě milovaný makovec. Když jsem pak doma začínala s pečením, makovec byl jedním z prvních moučníků, který jsem dostala do ruky. Od té doby jej peču pořád, jen občas s malou obměnou, třeba jako dnes s těmito švestkami. Kombinace máku a švestek je totiž legendární!
MAKOVEC SE ŠVESTKAMI
Co budete potřebovat
- ½ kg švestek cca 18 ks
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- 300 g mletého máku
- 125 g změklého másla
- 180 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 500 ml mléka
Postup
- Švestky omyjeme, přepůlíme a vypeckujeme.
- Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
- Hranatou formu vymažeme málem a vysypeme polohrubou moukou.
- Nyní si připravíme těsto. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme kypřicí prášek a mák a vše dobře promícháme. V jiné míse utřeme máslo s cukrem do nadýchané bílé pěny a poté do něj zašleháme jedno vejce po druhém (Dejte si na čas a každé vejce samostatně dobře do směsi zašlehejte, uvidíte že buchta bude pak ještě lepší.). Na závěr nadvakrát přidáme sypkou směs, přilijeme mléko a opět dobře promícháme, abychom získali hezké těsto.
- Těsto nalijeme do připravené formy a stěrkou jej rovnoměrně rozprostřeme. Navrch poskládáme švestky.
- Přichystaný koláč pečeme při teplotě 170°C zhruba 45 minut. Když je hotový, hezky jej pocukrujeme moučkovým cukrem.