Léto se nachýlilo ke svému konci. Taky už ve vzduchu cítí podzim? Tak moc se na něj letos těším! Miluji tu jeho barevnost. To sluníčko, které hřeje tak akorát a vlastně i to sychravo, které co nevidět přijde.
Užívám si ještě ten krásně barevný mech v lese a ty muchomůrky, které se po každém dešti vyrojí. Houbařská sezóna je v plném proudu a ač tato houba není zrovna jedlá, inspirovala mě právě k tomuto novému receptu. Miluji ten přechod léta a podzimu a nejen venku, ale i v kuchyni si ho velmi užívám.
Jaký špenát použít?
Často se mě ptáte, zda je ve špenátovém korpusu špenát cítit a zda je to dobré. Kdyby to nebylo dobré, recept Vám sem nedávám. Naopak je za mě špenátový korpus moc fajn zpestření. Špenát těstu dává specifickou chuť. Kdybych však nevěděla, že v těstě špenát je, nepoznala bych jej. Chuť špenátu zde není typická, je velmi zajímavá a dává těstu nádherně svěží barvu.
Pokud budete tápat jaký špenát zvolit, vždy dávám přednost čerstvému baby špenátu. Má jemnější chuť a když je čerství, těsto obarví na svěží zelenou. Mrazený špenát lze také použít, těsto je však o trochu řidší, korpus pak hutnější a barva tmavá.
MECHOVÉ CUPCAKY
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 200 g čerstvého špenátu
- 90 ml řepkového oleje
- 2 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 160 g hladké mouky
- 10 g kypřicího prášku
- kůra z chemicky neošetřeného citrónu
Na zdobení:
- 300 ml smetany na šlehání dávám 150 ml 31% a 150 ml 42% smetany
- 30 g džemu použila jsem ostružinový
- 10 ostružin
- 10 perníkových mochomůrek
Postup
- Formu na muffiny vyložíme 12 ks papírovými košíčky.
- Špenát propereme, vložíme do mixéru, zalijeme olejem a umixujeme dohladka.
- Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
- Nyní si připravíme těsto na dortíčky. Vejce vyklepneme do mísy a spolu s cukrem vyšleháme do krásně nadýchané pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.) V menší misce promícháme mouku s kypřicím prášek a poté tuto směs prosejeme do krásně našlehaných vajec. Přidáme rozmixovaný špenát a nastrouhanou citrónovou kůru a vše ruční metličkou jemně promícháme tak, abychom se všechny suroviny spojily a my získali krásně zelené načechrané těsto.
- Těsto přelijeme do cukrářského sáčku s kulatou hubičkou a naplníme jím košíčky (Naplníme je zhruba 0,5 cm pod okraj). Plech přendáme do vyhřáté trouby a při 170 °C je pečeme zhruba 25 minut. Hotové košíčky necháme zcela vychladnout.
- Když jsou korpusky chladné, deseti z nich vyhloubíme dírku. Zbylé dva a zbytky korpusků rozdrolíme mezi prsty na co nejmenší drobečky.
- Smetanu vyšleháme dotuha a přemístíme ji do cukrářského sáčku s kulatou hubičkou.
- Korpusky naplníme džemem a trochou šlehačky. Pak do každého důlku vložíme omytou ostružinu a vše přikryjeme hezkou šlehačkovou čepicí. Následně tuto čepici obalíme v zelených drobečkách. Nakonec vše dozdobíme perníkovou mochomůrkou.